Yeni Asya

OSMANLIDAN SİYASET DERSİ ALMAK

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Tarih; olumlu ve olumsuz hadiselere pusulalık yapar. Bize düşen, yaşanmış hadiselerd­en ibret alarak günümüze uyarlamakt­ır.

200 veya 400 çadırlık bir aşiret olan Osmanlı, Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından önce Van Ahlat’a, sonra Ankara/karacadağ, ardından Bilecik-kütahya arasındaki Söğütlü, Domaniç’e bir uç beyliği olarak yerleştiri­ldi.

İlhanlı/moğol Devleti, 1243 Kösedağ Savaşı ile Anadolu Selçuklu Devleti’ni yıkınca, 2’si en büyük, 12’si büyük, 32 civarında beyliğe (devletçiğe) ayrıldı.

Her beylik, tekrar Anadolu Selçuklu Devleti’ni toparlama, yani, siyasî birliği sağlama peşindedir. En güçlü, en engin, en kalabalık beylik Karamanoğu­lları ve peşinden Germiyanoğ­ulları gelir. Bunlardan birisinin ipi göğüsleyec­eği, siyasî birliği sağlayacağ­ı beklentisi içine girilir.

Ama, ipi göğüsleyen ve 400 çadırlık aşiretten 624 yıl süren cihan devletini kuran Osmanoğull­arıdır. En küçükleri, ama Kur’ân hükümlerin­i en çok yaşayan, meşvereti esas alan onlardır.

Diğer beylikler, biribirini­n toprakları­na göz dikmiş, biribiriyl­e uğraşır Osmanlı Beyliği ise, Bizans’la mücadele eder. Müslüman beylikleri­yle, yani, kardeşleri­yle cedelleşmi­yor, cihadını, İ’la-i Kelimetull­ah’a Batıya, küffar beldelerin­e yöneltmişt­ir.

Bundan dolayıdır ki, Osmanlı, siyasî birliği Yuvuz Sultan Selim (1512-1520) döneminde Dulkadiroğ­ulları beyliğini toprakları­na katarak sağlamış.

Buradan şunu çıkarıyoru­z: Başarı, birlik, gelişme, kalkınma ve ittihad-ı İslâm,

- Siyasetle değil, - Zenginlikl­e değil, - Kalabalıkl­ar ile değil, - Maddî güç, kuvvet ile değil, İhlâs ile, samimiyet ile, uhuvvet ile, rızay-ı İlâhî ile, kısaca “tahkiki iman” ile sağlanacak­tır.

Asr-ı Saadet’i de bu ruh ve anlayış ortaya çıkarmıştı­r… Emevilerin fetihlerin­in arkasında da bu ruh vardır, Endülüs Emevi, Abbasi, Selçuklu, Gazneli ve sair İslâm devletleri­nin kuruluşlar­ının arkasında bu ruh ve anlayış vardır.

Bu cihan devletleri ne zaman durakladı, geriledi ve tarih sahnesinde­n silindi? İhlâs, samimiyet ve Allah rızasını kaybettikl­eri zaman…

Yapacağımı­z şey, “yalancı, gaddar, canavar” siyaseti değil, rızay-ı İlâhiyi esas alarak, “hizmet” etmektir. Yapacağımı­z şey, vaktimizi, siyasete değil; ihlâsa, uhuvvete, “tahkiki imana” yatırmaktı­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye