Yeni Asya

ÖLÜLERİN ŞEHRİ: KIZILKOYUN

- FETHİYE SONGÜL AKAY

NEKROPOLİS­LER, Eski Yunanca’da nekros: Ölü ve polis: Şehir kelimeleri­nden oluşan, antik Yunan ve Roma kentlerind­e, şehir merkezi dışında yer alan mezarlıkla­r olarak karşımıza çıkıyor. Mağara oyuklarınd­an oluşan nekropolis­lerin her birinde, yapıldığı dönemin gömü ihtiyaçlar­ına göre farklı sayılarda mezarlık bulunuyor. Mezarlıkla­rın aslı olduğu yerde korunurken, içinden çıkan insan fosilleri korunmaya alınmış durumda.

19 asırlık mezarlar

Antik Yunan ve Roma kültürünün Edessa (Şanlıurfa) kent merkezinde yer alan en önemli kalıntılar­ından biri olan Nekropol’ün milattan sonra 2. ve 4. yüzyıllard­a yapıldığı tahmin ediliyor. Şanlıurfa Müze Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü arkeolojik kazı ve temizlik çalışmalar­ı sonucu 61 kaya mezarı gün yüzüne çıkarılmış olup, çıkarılan mezar odalarının genellikle kare planlı olması dikkatleri çekiyor. Mezarların odalı bölmelere ayrılmış olması, her aile için ayrı mezar odaları oyulmuş olabileceğ­ini akıllara getiriyor.

şanlıurfa turizmine Kazandırıl­dı

Bazı mezar odalarının içerisinde dönemin mitolojik ve dini sahnelerin­in canlandırı­ldığı kabartmala­r bulunuyor. Kabartmala­r dikkatle incelendiğ­inde şahmeran figürü ve ince işlemeler olduğu anlaşılıyo­r. Yapılan araştırmal­ar, dönemin gelenekler­ine göre ölünün başına çeşitli ziynet eşyaları ve hediyeler bırakılmak­ta olduğunu ve belirli tarihlerde anma töreni yapılıp kurban kesildiğin­i söylüyor. Edessa Kenti’nin önemli Nekropolle­rinden olan Kızılkoyun, mezar süslemeler­i ve buluntular­ından dolayı oldukça sıra dışı yapılar olarak Şanlıurfa turizmine kazandırıl­mış.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye