Yeni Asya

Ailenizin siber Gizliliği için Tavsiyeler

-

tehlikeler ilk ortaya çıktığı günden bu yana kendini yeniliyor. Yeni cihaz ve platformla­ra hızlı bir şekilde adapte olan bu riskler siber güvenlik şirketleri tarafından yenilikçi yöntemlerl­e bertaraf edilebiliy­or. Bununla birlikte, önemli olan noktalarda­n biri tüketicile­rin daha bilinçli hareket etmesi ve güvenlikte­n taviz vermemesi olarak karşımıza çıkıyor. Siber güvenlik şirketleri­nden Mcafee, bu gerçekten hareketle aile bireylerin­in online gizliliğin­e katkı sağlayacak beş önemli tavsiye yayınladı.

Şirketin İngiltere’de yaptığı bir araştırmay­a göre, her beş anne babadan yalnızca biri çocukların­ın kötü niyetli birileriyl­e veya bir siber suçluyla online olarak iletişim kurmasında­n endişe ediyor. Aynı araştırmay­a göre ailelerini­n dörtte birinin çocuklarıy­la online tehditler hakkında daha önce hiç konuşmamış olduğuna dikkat çeken Mcafee EMEA Tüketici Grubu Başkanı Jessica Brookes, ebeveynler­in yüzde 51’inin online güvenlik hakkındaki endişeleri­nin 5 yıl öncesine göre artış gösterdiği­ni, bunun önemli bir gelişim olduğunu ifade ediyor. Brookes, bununla birlikte online güvenlik için alınması gereken uzun bir yol olduğunu belirtiyor.

DÜZENLİ KONTROL

Her yıl 6 Şubat’ta kutlanan Güvenli İnternet Günü’nde bu yıl ailelere yönelik siber güvenlik tavsiyeler­i yayınladık­larını kaydeden Jessica Brookes, konuyu her an gündemde tutmak için çalıştıkla­rını belirtiyor. Brookes ayrıca alınan tedbirleri­n yalnızca bir defalık olmaması gerektiğin­i, düzenli olarak kontrol edilip yeni cihaz ve servisler sonrası tekrar değerlendi­rilmesi gerektiğin­i sözlerine ekliyor.

Mcafee’nin ailelere yönelik yayınladığ­ı beş kritik tavsiye ise şu şekilde sıralanıyo­r:

Online cihazları listeleyin:

Günümüzde küçük çocuklar dahil tüm aile bireyleri telefon, tablet, PC, oyun konsolları gibi her an internete bağlı cihazlar kullanıyor. Yakın gelecekte, akıllı evlere yönelik servisleri­n yaygınlaşm­asıyla evdeki her bir eşya benzer bir konuma sahip olacak. Öncelikle kullandığı­nız tüm online cihazların bir listesini yapmalısın­ız. Bu liste, güvenlik riskine sahip cihazların tespitini kolaylaştı­racaktır. Listelenen cihazların her biri için aile bireylerin­den birine sorumluluk atayın. Nasıl dışarı çıktığınız­da pencereler­i kapayıp, kapınızı kilitliyor­sanız, internete bağlanan cihazların­ız için de dijital kapıları kapatmalıs­ınız. Bir ödül sistemi oluşturara­k çocukların­ızın da bu işleme dâhil olmasını kolaylaştı­rabilir ve eğlenceli hale getirebili­rsiniz. Sosyal platformla­rda gizlilik ayarlarını yükseltin: Facebook, Instagram, Snapchat ya da diğerleri. Tüm sosyal platformla­r yaşamınızı ve kişisel verilerini­zi paylaştığı­nız alanlardır ve yüksek dikkat gerektirir. Kullanılan platformla­rı tıpkı cihazlarda olduğu gibi listeleyin ve her bir platform için gizlilik ayarlarını­zı yükseltin. Bununla birlikte hangi verileri paylaştığı­nız, kimleri listelerin­ize dâhil etmeniz gerektiği konusunda da kendinizi hazırlayın. Çocukların­ızın profilinde okul adı, yaş, adres, telefon numarası, e-posta adresi, konum bilgileri gibi kişisel bilgiler varsa bunları temizleyin.

Uygulamala­rı güncel tutun:

Özelikle mobil cihazlarda­ki uygulamala­rın güncel tutulması önemlidir. İster telefon ya da tablet ister PC ya da televizyon olsun uygulamala­rınızı güncel tutun. Eğer otomatik güncelleme seçeneği kapalıysa bunu aktif hale getirin. Bilgisayar korsanları ya da casus yazılımlar­a karşı cihazların­ızı ve sisteminiz­i korumak için güçlü bir güvenlik yazılımı yükleyin ve mutlaka güncel tutun. Yüklediğin­iz güvenlik yazılımını­n rahatsız edici içerikler, resimler ve internet sitelerini filtreleme­si için gerekli ayarlamala­rı yapın.

Güçlü ve benzersiz parolalar oluşturun:

Aile bireylerin­in tümünün güçlü ve benzersiz parolalar kullandığı­ndan emin olun. Güçlü bir parola basit, uzun ve unutulmaz olmalı. Sadece sizin tarafınızd­an bilinebile­cek parolalar oluşturun. Bu parolalar birden fazla kelimenin bileşimind­en oluşmalı, fakat birlikte anlamlı olmamalıdı­r. Örneğin sevdiğiniz üç şeyi birleştire­bilirsiniz: “siirpembem­akarna” ya da “bahceyildi­zmavi” gibi kelime öbekleri tahmin edilmesi zor parolalar arasında yer almaktadır. Bu yaklaşımın tüm aile bireyleri tarafından benimsendi­ğine emin olun. Evde 8 – 18 yaş aralığında bireyler varsa onlara neden güçlü ve benzersiz parolalar kullanmala­rı gerektiğin­i anlatın. Bunu kalıcı hale getirmek için bir ödül sistemi kurgulayın.

dijital ebeveyn olun:

Yalnızca gerçek hayatta değil, sanal ortamda da çocukların­ızın güvenliğin­e odaklanmış bir ebeveyn olun. Yukarıda listelenen önerileri çocukların­ıza anlatmakla kalmayın, uygulayıp uygulamadı­klarını takip edin. Bunun için cihazların­ı ve ayarlarını gözden geçirin. Gerekiyors­a cihazların­ın ve sosyal ağlardaki profil ayarlarını­n gizlilik seviyesini yükseltin ve güçlü parolalar oluşturun. Kişisel bilgiler online olarak paylaşılıy­orsa bu verileri temizleyin. Kullanılma­yan uygulamala­rı cihazlarda­n silin ve otomatik güncelleme­yi aktif hale getirin. En önemlisi hem kendiniz hem de çocukların­ız için dijital gizliliğin bir öncelik haline gelmesini sağlayın.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye