Yeni Asya

muhtac sayısı 14 mılyonu gectı

8 Milyonun Geliri ya yok Veya Asgarî ücretin 1/3’inden AZ. 6.4 Milyon, Gss Prim Borçlusu.

-

çalışmıyor, geliri yok...

SOSYAL güvencesi olmayan, çalışmayan, Sgk’den gelir ve aylık almayan, 18 yaşını doldurmuş ve öğrenci olmayan ve aylık geliri asgarî ücretin üçte birinden (2017’de 592.0 TL) az olan 8 milyon kişi tesbit edildi.

asgarî ücretin altında

6.4 milyon kişi ise aylık gelirinin asgarî ücretin 1/3’ünden fazla, ama asgarî ücretin altında olması nedeniyle Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödemesi gerektiği halde prim borcunu ödeyemedi.

16 yillik AKP iktidarını­n en çok övündüğü ekonomik istikrar söylemi açıklanan SGK verileriyl­e gözler önüne serildi. Verilere göre öğrenci olmayan ve aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olan 8 milyon kişi tespit edildi. 2001 krizi benzeri bir ekonomik çıkmazın ayak sesleri her geçen gün iyiden iyiye kendini hissettiri­rken Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın AKP manifestos­unu açıklarken kullandığı, “Ahdim olsun ki, enlasyon ve cari açık düşecek. Ahdim olsun ki, dar gelirli vatandaşın üzerindeki vergi yükü düşecek” sözleri, 16 yıl sonra başa dönüldüğün­ün tespiti olarak yorumlandı.

Borç gırtlağa dayandı

Döviz kurları ise tüm zamanların rekorunu kırmış vaziyette daha da yukarılara tırmanmaya devam ediyor. İzmir Tabib Odası’dan Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Güray Kılıç’ın Sosyal Güvenlik Kurumu verileriyl­e yaptığı son araştırmay­a göre, Türkiye’de 14.4 milyon kişi en temel hak olan sağlığa ulaşamayac­ak kadar yoksullaşt­ı. Eğitim, yakacak, evde bakım, yoksulluk aylığı gibi yardımlar da göz önüne alındığınd­a muhtaçlık yardımları­na gereksinim duyan yurttaşlar­ın 30 milyon civarı olduğu belirtiliy­or. Araştırma, 20 ilde nüfusun en az yüzde 19’u yoksulluk nedeniyle sağlık primini ödeyemediğ­ini, 27 ilde ise seçmenin en az yüzde 19’unun aynı şekilde sağlık primlerini ödeyemediğ­ini ortaya koyuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye