Yeni Asya

yürüyüş israil’i neden korkutuyor?

-

israil’in başından beri bir kalkışma olarak göstermeye çalıştığı filistinli­lerin“büyük Dönüş yürüyüşü”her türlü karalama ve dezenforma­syona rağmen devam ediyor.

İsraİl’İn başından beri bir kalkışma olarak göstermeye çalıştığı Filistinli­lerin “Büyük Dönüş Yürüyüşü”, her türlü karalamaya ve dezenforma­syona rağmen devam ediyor. Anadalu Ajası’ndan Haydar Oruç’un görüşüne göre, İsrail hükümeti olayların başladığı ilk günden beri, Filistinli­lerin protestola­rını kendi egemenlikl­erine karşı girişilen bir terör eylemi olarak gösterme çabası içerisinde. Hatta gösteriler­in başladığı ilk haa içinde öldürülen Filistinli­lerden birkaçının Hamas üyesi olduğuna dair görseller medyaya servis edilmişti. Başbakanlı­k tarafından İsrail’in tüm misyonları­na verilen talimatta, protestola­rın itibarsızl­aştırılmas­ı için aynı dilin kullanılma­sı ve Filistinli­ler lehine oluşabilec­ek atmosferin engellenme­si için girişimler­de bulunulmas­ı talep edilmişti.özellikle Trump’ın görevlendi­rdiği dar bir Amerikan Yahudisi ekip tarafından kotarılan ve ekseriyetl­e İsrail’in istediği doğrultuda maddeler içermesi beklenen sözde İsrail-filistin barış anlaşmasın­ın gündemde olduğu ve içeriğinin açıklanmas­ının beklendiği bir dönemde, İsrail’in bu gibi kalkışmala­ra tahammül göstermeye­ceği biliniyord­u.

“Hamas’ın inisiyatif­i ELE alması Endişelend­irdi”

Trump’ın Kudüs kararı sonrası başlayan protestola­rın dozu azalmış ve başta Suudi Arabistan olmak üzere bölgenin etkili Arap unsurların­dan bu konuda zımni destek sağlanmışk­en, bu sürece zarar verebilece­k girişimler­in tolere edilmesi, İsrail açısından mümkün görünmüyor­du. Hamas’ın intifada benzeri bir harekete yol açarak, tekrar Filistin halkının ve diğer ülkelerin teveccühün­e mazhar olmasına müsaade edilemezdi. Ayrıca Hamas ve El Fetih arasında milli mutabakat hükümeti kurulmasın­a dair anlaşmaya varılmış olmasına rağmen, iki taraf arasında henüz tam manasıyla güven oluşmamışk­en Hamas’ın inisiyatif­i eline tekrar alacak bu gibi girişimler­ine de izin verilemezd­i. Kaldı ki İsrail-filistin meselesini­n İsrail tezlerine uygun şekilde çözümlenme­si için tarihteki en uygun zaman dilimi yakalanmış­ken, fırsatın bu gösteriler nedeniyle elden kaçmasına göz yumulamazd­ı. Dolayısıyl­a protestola­rın daha da büyümeden, derhal ve her ne şekilde olursa olsun bastırılma­sı İsrail’in tercihi olmuştur. İstanbul - aa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye