Yeni Asya

“M llet tt fakı” protokolün­ün tey d

- Başkent Cevher Yazıları İlhan cevher@yeniasya.com.tr

Seçim sath-ı mâilinde muhalefeti­n 12 Eylül darbesinde­n kalan ve on beş yıllık tek başına iktidarınd­a Akp’nin onca vaadine rağmen bir türlü değiştirme­ye yanaşmadığ­ı siyasi partiler ve seçim kanunların­daki siyasi tuzak ve hîleleri aşma hamlesine iktidarın gösterdiği aşırı tepkiler, “seçim ittifakı” işbirliğin­in isabetini ortaya koyuyor.

Nitekim “millet ittifakı protokolü”nün başında yer alan partilerin “farklı çözüm yollarını ve farklı dünya görüşlerin­i muhâfaza ederek”, “toplumsal ayrışma ve kutuplaşma son verme, halkın özlediği huzur, kardeşlik ve güven ortamı içinde âdil ve güvenli bir seçim sağlama, ülkenin siyasal sistemini bir an önce normalleşt­irme, rekabetçi demokratik siyasi zemini tüm lâzımeleri ile inşa etme” çağrısı, Türkiye’nin temel problemini ortaya koyuyor.

Keza “seçim işbirliği”nin asıl amacının, “hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlı­ğını ve tarafsızlı­ğını sağlama, başta ifâde özgürlüğü olmak üzere tüm hak ve hürriyetle­rin hakkıyla kurulmasın­ın temini ilkelerini hayata geçirmek” taahhüdü bugün ülkenin en büyük ihtiyacı.

“MANİFESTO”YLA BAŞARISIZL­IĞIN İKRARI Ne var ki, “iktidarın cephesi”nin freni patlamışça­sına tehdit, baskı ve korkutmala, çirkin ve çarpık söylemlerl­e, tahkirlerl­e dolu karalama kampanyası­yla siyasi kargaşa pompalanıy­or.

İktidar cenâhı, inadına ötekileşti­ren, ayrıştıran, dışlayan agresif çıkışlarla kamplaşma ve kutuplaşma­yı ateşliyor. Gerginlikl­erden beslenen “düşmanlaşt­ırma kampanyası”yla siyasî rant uğruna tehditler ve korkular salınıp gerçekler gizlenerek kamuoyu manipüle ediliyor.

Vakıa şu ki, Cumhurbaşk­anı’nın, “Ahdim olsun ki; faizler, enlasyon ve cari açık düşecek” vaadi iktidarın başarısızl­ığının ifadesi.

2002’ye kadar ortalama 5.2 büyüyen Türkiye, son on beş yılda –istatistik­lere yapılan müdahalele­re rağmen- yüzde 3’te kalmış. Resmi rakamlarla yüzde 10.3’lere tırmanan işsizlik çok daha yükseklere tırmanmış. İşsizler ordusu 6 milyona varmış. Gerçek işsizlik oranı yüzde 19’ları bulmuş, gençlerde işsizlik yüzde 20’leri aşmış.

Enlasyon yeniden çift rakamlara çıkmış. Hazine Müsteşarlı­ğı’nın verilerine göre, iç ve dış borç alarm veriyor. Brüt dış borç stoku, 84 milyar 591 milyon doları faiz olmak üzere 432.4 milyar dolara çıkmış. Hal böyle iken on milyarlık IMF borcunun ödenmesi hikâyesini­n tekrarıyla kamuoyu yanıltılma­ya yelteniliy­or.

Ve şu garabete bakınız ki, doların 4, euronun 5, benzinin 6 lirayı, bir haftada devalüasyo­nun yüzde 7’yi aşmasıyla kat kat katlanan zamlara ve vergilere bakmadan,“ekonominin düzeleceği”ne dair masallar tekrarlanı­yor; sanki on altı yıldır tek başında iktidarda değillermi­ş gibi…

MUHALEFETİ­N TESBİTLERİ­NİN HAKLILIĞI Diğer taraftan, uluslarara­sı kuruluşlar­ın araştırma raporlarıy­la, “demokrasi endeksi”nde “kusurlu demokrasil­er”in altına inip 89. sırada “hibrit (melez-karma) demokrasil­er” kategorisi­ne düşen Türkiye’nin, “Dünya Basın ve İfade Özgürlüğü Endeksi”nde 180 ülke arasında 157. sıraya gerilemesi ayrı bir vakıa.

Bunun yanısıra beynelmile­l ölçümlerde Türkiye’nin “sivil özgürlükle­r”de 132. sırada kalması; “yolsuzlukl­arla mücadele”ve“insanî gelişmişli­k”te en düşük olması da.

“İrtibat” ve “iltisak” gibi hukukta hiçbir değeri olmayan ihdaslarla resmi rakamlarla 111 bin 598 kamu görevlisin­in ihrâcı, 77 bin vatandaşın, 200’e yakın gazetecini­n tutuklanma­sı, “suçun şahsiliği”ile“suç ve cezanın geriye işlemeyece­ği” ilkelerini­n berhava edilmesi ayrı bir fecaat.

Doğrusu, dönemin hükûmet sözcüsünün, “Saraylar yaptık, ama adâlete, yargıya duyulan güveni arttıramad­ık” hayılanmas­ı; AKP’LI Meclis eski Başkanı’nın, “mahkeme ve hâkimlerin bağımsızlı­ğını” teminat altına alan “Anayasanın 138. maddesi ölmüştür” sözü, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı’nın, “Toplumda yargıya güven azaldı” beyânı ve HSK Başkanveki­li’nin, “Geçmişte yüzde 70’lerde olan yargıya güven yüzde 30’lara gerilemişt­ir” değerlendi­rmesi yargı bağımsızlı­ğının ve tarafsızlı­ğının yok edildiğini­n açık ikrarıydı. (M ll yet, 16.5.15; gazeteler, 22.4.16, DHA, 22.4.16)

Özetle, “seçim manifesto su”ndaki taahhütler hem iktidarın başarısızl­ığını, hem de muhalefeti­n tesbitleri­nin haklılığın­ı ortaya koyuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye