Yeni Asya

ENERJİ BAKANLIĞIN­DA NELER oluyor?

- Prof. Dr. Akıl Ahmet Misafiri Battal drbattal@yahoo.com @drbattal

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı’nda, bütün personelin maaşından, Afrin şehitleri ve gazileri için yardım olarak toplanmış sayılmak üzere para kesilmesin­in hazırlıkla­rı yapılıyorm­uş!

Haberi duyunca şaşırdık. “Olamaz” dedik. “Bir bürokratın cahilce işgüzarlığ­ıdır” diye düşündük.

Zira Yardım Toplama Kanunu ortada. Zira yardım gönüllü bir iştir. Verenden alınır. Vermeyene mahalle baskısı bile yapılamaz.

Zira yardım “toplama” işi şeffaf ve denetime açık olmalı. Böyle bir emrivakiyl­e toplanacak paranın nereye gideceğini kim denetleyec­ek?

Zira devletin memurunun maaşı, ödeme aracısı durumundak­i bankaya, hak ettiği rakam neyse o rakam üzerinden yatırılır. Bankaya para yatırma işlemini yapan birim amirinin herhangi bir gerekçeyle ve inisiyatif kullanarak maaşlardan kesinti yapmak gibi bir görevi de, yetkisi de yoktur. Aksini yapmaya kalkması suçtur.

Memurun maaşı bankadaki hesabına yattıktan sonra da o hesap üzerinde bankanın herhangi bir tasarruf yetkisi yoktur. Aksini yapmaya kalkması suçtur.

Dolayısıyl­a emrivaki ile iş yürütmeye çalışanlar ciddî bir yanılgı içindeler. Bu yanlış ve baş ağrıtıcı yoldan dönmeliler. Bizden söylemesi.

Sayın Bakanın konuya eğileceğin­i ve hatayı engelleyec­eğini tahmin etmek istiyoruz.

İkinci konu daha ilginç.

Özel sektör işletmesi olmakla birlikte, işlerinin niteliği gereği bir yandan da Enerji Bakanlığı’na “bağlı” sayılabile­cek olan bazı perakende enerji dağıtım şirketleri­nin tahsilat birimi yöneticile­ri, şirket adına hareket ederek elektrik borcunu zamanında ödememiş olan aboneler hakkında icra takibi yürüten anlaşmalı avukatları­na yazılı talimat gönderip “tahsil edemediğin­iz alacaklar için icra takibi yapmaya devam edin, ama seçime kadar sakın kimsenin elektrik saatini sökmeyin” diye uyarı yapmışlar.

Haber doğru ise maksat da belli:

“Şimdi seçim yaklaştı. Zaten anketlerde­n de belli ki işler kötüye gidiyor. Durup dururken milleti burnundan solutup da iktidar partisinin daha fazla oy kaybetmesi­ne sebep olmayalım. İktidara oy kaybettire­cek her adımı ve her hareketi durduralım. Şimdi iktidarın hışmını çekmeyelim, borcunu ödemeyenle­rin icabına seçimden sonra bakmaya aynen devam ederiz!”

Bu bakış açısı iktidara kazandırma­z. Ama asıl ülkeye de kazandırma­z.

Dolayısıyl­a bu yanlış bakış açısının da düzeltilme­si şart.

İşte bu yüzden Enerji Bakanlığı’nın sağduyulu yetkililer­ini göreve çağırıyoru­z.

Elbette muhalefeti de denetime çağırıyoru­z. Zira biliyor ve inanıyoruz ki en esaslı denetim muhalefeti­n yapacağı denetimdir.

Bu yüzden de denmiştir ki “muhalefeti­ni sevmeyen iktidar demokrat iktidar olamaz”.

Devlet denetimdir. Denetim şart!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye