Yeni Asya

HER KÖŞESİ TARİH

osmanlı döneminde Hürrem sultan, Haseki sultan, Mihrişah valide sultan, şah sultan, Bezmialem valide sultan, nur Banu sultan’ın yaptırdığı vakıf eserleri, günümüzde de güzelliğin­i koruyor.

-

ASıRLAR boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul’un hemen hemen her köşesi tarihten izler taşıyor. Tarihî yarımada başta olmak üzere şehrin birçok sokağında yer alan sebiller, hastaneler, mescitler, camiler, külliyeler, türbeler, çeşmeler ve hamamlar sevgiyi ve şeati sarmalayan Osmanlı kadınların­ın şehirli ve önce insan olma bilincini hissettiri­yor. İstanbul’da bu tarihî eserlerden 300 civarında bulunuyor. Dönemlerin­de pek çok sosyal faaliyetle­ri organize etmiş kadınlar tarafından yaptırılan, günümüzde de hâlâ varlığını sürdüren birçok eser mevcut.

En Çok imar Çalışması yapan padişah hanımı

Osmanlı döneminde kadınların gizliden gizliye yarışına sahne olan İstanbul, Hürrem Sultan, Haseki Sultan, Mihrişah Valide Sultan, Şah Sultan, Bezmialem Valide Sultan, Nur Banu Sultan ve diğerlerin­in kendi gelirleriy­le yaptırdıkl­arı cami, çeşme, su yolu, sebil, mektep, hastane ve imaret gibi birçok hayır amaçlı yapı ile kuşatıldı. Kanunî Sultan Süleyman’ın hanımı Hürrem Sultan, Osmanlı tarihinde İstanbul ve taşrada en çok imar çalışması yaptıran padişah hanımı olarak biliniyor. Kızı Mihrimah Sultan ile damadı Rüstem Paşa’nın İstanbul’da başlattığı imar faaliyetle­rine katılan Hürrem Sultan, Haseki Darüşşifas­ı, Çie Hamam ve Medresesi, Eğrikapı’daki medrese yaptırdığı hayırlar arasında bulunuyor. Hürrem Sultan’ın hem halk hem de saraylı kadınlar için Mimar Sinan’a inşa ettirdiği Haseki Hastanesi ve Külliyesi, dünyanın ilk kadın hastanesi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye