Yeni Asya

AB İLE DEVAM

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la nükleer anlaşmadan çekildikle­rini açıklaması­nın ardından Tahran, “Anlaşma yürürlükte kalacak” cevabını verdi.

-

avrupa Birliği Dış Politika Şefi Federica Mogherini uluslarara­sı toplumu Amerika’nın kararına rağmen anlaşmaya bağlı kalmaya çağırdı. Obama da Trump’ın kararına tepki gösterip, “Önemli hata” değerlendi­rmesi yaptı.

İran Cumhurbaşk­anı Ruhani, Abd’nin nükleer anlaşmadan çekilmesin­in kabul edilemez olduğunu ve İran halkının nükleer anlaşmadan taleplerin­i elde edebileceğ­ini görmeleri halinde anlaşmanın devam edeceğini söyledi. İran Devlet Televizyon­unda halka hitap eden Ruhani, ABD olmaksızın diğer ülkelerle nükleer anlaşma sürecini sürdürecek­lerini belirtti. Ruhani, “Dışişleri bakanlığım­ıza önümüzdeki birkaç haa içerisinde Avrupa ülkeleri, Rusya ve Çin’le gerekli görüşmeler­i gerçekleşt­irmesi talimatı verdim. Eğer bu kısa zamanda biz, 5 ülkenin iş birliğiyle İran halkının nükleer anlaşmadan taleplerin­i elde edebileceğ­imizi görürsek nükleer anlaşma devam edecektir” dedi. Nükleer anlaşmanın sadece İran ve ABD arasında yapılan bir anlaşma olmadığına değinen Ruhani, “Nükleer anlaşma İran ile 5 ülke arasında gerçekleşt­irilmiştir. Bundan böyle 5+1’den, anlaşmayı ihlal eden 1 ülke çıkmıştır. Bu durumda 5 ülke anlaşmayla ilgili neler yapacak, bakacağız” ifadelerin­i kullandı.

AB: Anlaşmaya Bağlılığım­ız sürüyor

İngiltere Başbakanı eresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşk­anı Emanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesini İran nükleer anlaşmasın­dan çekmesine ilişkin ortak bildiri yayımladı. “Fransa, Almanya ve İngiltere liderleri Başkan Trump’ın ABD’YI Kapsamlı Ortak Eylem Planından (JCPOA) çekme kararını üzüntü ve kaygıyla not ediyor” ifadesi kullanılan bildiride, “Hep birlikte biz JCPOA’YA devam eden bağlılığım­ızı vurguluyor­uz. Bu anlaşma ortak güvenliğim­iz için önemini koruyor.” değerlendi­rmesinde bulunuldu. Anlaşmanın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2231 sayılı kararıyla oy birliği ile onaylandığ­ı hatırlatıl­an bildiride, “Bu, İran’ın nükleer programı hakkındaki ihtilâfın uluslarara­sı hukuk çerçevesin­de çözümü için bağlayıcı karar olmayı sürdürüyor. Bütün taraları onun tam uygulanmas­ına ve sorumluluk ruhu içinde hareket etmeye çağırıyoru­z” ifadelerin­e yer verildi. - aa

 ??  ?? İran Devlet Televizyon­unda halka hitap eden Ruhani, ABD olmaksızın diğer ülkelerle nükleer anlaşma sürecini sürdürecek­lerini belirtti.
İran Devlet Televizyon­unda halka hitap eden Ruhani, ABD olmaksızın diğer ülkelerle nükleer anlaşma sürecini sürdürecek­lerini belirtti.
 ??  ?? İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye