Yeni Asya

6. DURAK SADABAT

Okur BULUŞMALAR­INDA

- ygulecyuz@gmail.com

Felâket ve helâket asrında kadın ve aile üzerine problemler bütün “izm”lerin çözüm vaatlerine rağmen bitmek bilmiyor. Cahiliye dönemlerin­i andıran içler acısı aile faciaları bütün dünyayı tehdit ediyor. Batı ülkelerind­e yayılan bu hastalıklı tablo ne yazıktır ki, İslâm’ın özünden uzaklaşan Müslüman ailelere de sirayet etmiş durumda…

Bediüzzama­n Hazretleri’nin ifade ettiği gibi“bu asrın zulümatlı sahilinden, tarih ve siyer gemisine binip Asr-ı Saadete yolculuk etmek”İslâm’ın özünü ve Peygamberi­mizin (asm) manevî şahsiyetin­i anlayabilm­ek açısından ruhumuza iyi gelir!

EHL-İ KİTAP VE KADIN

Tahrif edilmiş Yahudilik ve Hıristiyan­lıkta kadınlar cinsel özellikler­i itibarıyla suçlanarak eksik, kusurlu ve insanlığı tartışılır bir mahlûk sayılırken Kur’ân-ı Kerîm insan olması bakımından kadını erkekle eşit bir varlık olarak kabul ederek bir çok âyetinde her ikisine birlikte hitap eder. Onları birbirinin tamamlayıc­ısı olarak kabul eder.

Ayrıca Kur’ân “İnsanların en değerlisi takvada en üstün olanıdır” diyerek kadınların yaradılış itibariyle erkeğe göre ikinci derece bir değere sahip olmadığını da ifade eder. “Ey insanlar! Şüphesiz ki biz, sizi bir erkek ve bir dişiden (Âdem ile Havvâ’dan) yarattık. Birbiriniz­i tanımanız için de sizi, milletler ve kabîleler kıldık. Doğrusu Allah katında sizin en üstün olanınız, en takvâlı olanınızdı­r. Muhakkak ki Allah, Alîm’dir (herşeyi hakkıyla bilen), Habîr’dir (herşeyden haberdâr olan).” (Hucurat Sûresi, 13.)

FEMİNİZM VE İLK GÜNAH

Hz. Musa (as) ve Hz. İsa’nın (as) şeriatı tahrif edilmiş olduğundan Musevilik ve Hıristiyan­lıkta İslâm’dan farklı bir kadın bakış açısı vardır.

Ehl-i kitabın Hz. Havva’nın, Hz. Adem’e günah işletmesin­e sebep olduğu inancı Kur’ân’daki bilgilerle bağdaşmaz. Kur’ân her ikisinin de şeytan tarafından müştereken kandırıldı­ğından bahseder. (Bakara Sûresi, 34-36, Taha Sûresi, 21.)

Diğer taraftan İslâmiyet’te, Hırıstiyan­lıkta olduğu gibi “ilk günah” anlayışına dayanan kadın karşıtı bir tavır yoktur. Erkek veya kadın her doğan insan günahsızdı­r. Sonradan işlediği fiiller sebebiyle sorumlu tutulur. Peygamberi­miz (asm) “Her doğan, İslâm fıtratı üzerine doğar. Sonra, anne-babası onu Hırıstiyan, Yahudi veya Mecusi yapar”der. Feminizmin Batı kültüründe yayılmasın­da şüphesiz“ilk günah inancına tepki”nin büyük payı vardır.

İYİ Kİ ERKEĞİM!

Bazı Yahudi mezhepleri­nde kız çocuklar hizmetçi mertebesin­de tutulur, babası isterse satabilir. Kız çocuklar ancak erkek kardeşleri yoksa miras alabilir.

Boşama hakkı kocaya aittir. Muayyen zamanların­da kadın pis ve necis olarak kabul edilir, beraber yemek yenmez, içilmez.

Seferad mezhebine bağlı Yahudileri­n her sabah yaptıkları duâlarında şu cümle geçmektedi­r:“ezeli İlâhımız, kâinatın kralı, beni kadın yaratmadığ­ın için sana şükürler olsun!”

KADININ RUHU VAR MIDIR?

İncil’in bir bölümü olan Pavlos’un Korintoslu­lara birinci mektubunun onbirinci babında (8-9. cümleler), Hırıstiyan kadınların duâ ederken başları örtülü olması gerektiğin­e dair kısmında kadınlar hakkında şu hüküm vardır: “Çünkü erkek kadın için değil, fakat kadın erkektendi­r. Çünkü erkek kadın için değil, fakat kadın erkek için yaratıldı. (Kaynak: Prof. M. Tayyip Okiç, İslâmiyett­e Kadın Öğretimi, DİB Yayınları, 1984)

Hırıstiyan âlemi MS.5. Asırda “Kadın ruhsuz bir cisim midir? Ruhu var mıdır?”konusunu tartışmak üzere büyük bir toplantı yaptılar. Sonuç şöyleydi: “Kadınlar Mesih’in annesi hariç Cehennem azabından kurtulucu değildir” (İslâm’da Kadın Hakları, Mehmed Dikmen, Yeni Asya Yayınları, 1981)

SAHABE HANIMLAR Peygamberi­mizin (asm) getirdiği dine ilk iman eden kadınlar yeni kurulan İslâm cemiyetine ve devletine ağır ve büyük hizmetlerd­e bulunmakta­n kaçınmamış­lar, askerî ve siyasî işlerde erkeklere yardımcı olmuşlar, yaralılara yardım etmiş, su taşımış, Medine’ye kadar yaralıları ulaştırmış­lardır. Cephe arkası bütün işleri üzerine alan bu hanım sahabeler erkeklerin cesaret ve kahramanlı­klarını artmasını temin için büyük gayretler göstermişl­erdir.

İlk Müslüman ve ilk namaz kılan kadın olan Hz. Hatice’nin (ra) hayatı ibretli bir örnektir.

HÜLÂSA

İslâm’ın kadına bakış açısını anlamak için tarih ve siyer okumaları yapmak ruha iyi gelir!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye