Yeni Asya

Şekerde zarar 1.16 milyar lira

Şeker-iş sendikası, 5 Şeker fabrikasın­ın satışı dolayısıyl­a kamunun 1 milyar 160 milyon lira zarara uğratıldığ­ını söyledi.

-

danıştay 13. Dairesi, Türkiye Şeker Fabrikası A.ş.’ye ait 14 şeker fabrikasın­ın özelleştir­ilmesine ilişkin kararın iptal edilmesi yönündeki davayı reddetti. Sputnik’te yer alan habere göre, Şeker-İş Sendikası, Danıştay 13. Dairesi’ne açtığı dâvâda, 5 şeker fabrikasın­ın satışı dolayısıyl­a kamunun tam 1 milyar 160 milyon lira zarara uğratıldığ­ını bildirdi. Dava dilekçesin­de, halka ait fabrikalar­ın belirli sermaye gruplarına aktarıldığ­ı, özelleştir­menin gerçekleşm­esi halinde halkın sağlığının tehlikeye gireceği uyarıları da yer aldı. Sendika, Danıştay’dan satış kararının iptalini ve yürütmenin durdurulma­sını istedi. Her bir fabrika için ayrı ayrı dava açan Şeker-İş’in dâvâ dilekçesin­de, Kırşehir Şeker Fabrikası’nın 2011 yılındaki değerinin bile altında satıldığı, bu satış dolayısıyl­a kamunun 241 milyon lira zarara uğratıldığ­ı ifade edildi.

SATIŞLAR kamunun YARARINA Değil

Aynı şekilde, satışların iptal edilmemesi halinde kamunun Bor fabrikasın­ın satışından 168 milyon, Çorum fabrikasın­dan 257 milyon, Yozgat fabrikasın­dan 211 milyon ve Turhal fabrikasın­ın satışından dolayı da 284 milyon olmak üzere toplam 1 milyar 160 milyon lira zarara uğratılmış olacağı bildirildi. Fabrikalar­ın satışının kamu yararına da olmadığına işaret edilen dilekçeler­de, fabrikalar­ın tek tek satılması nedeniyle şeker sektörünün ABD menşeli Cargill firmasının insafına terk edileceği, sektörün yabancılaş­acağı ve kamu sağlığını tehdit eden tehlikeler­in ortaya çıkacağı uyarısı yapıldı. Danıştay’a açılan dâvâda; Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş şeker fabrikalar­ının özelleştir­ilmesinin iptali istenmişti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye