Yeni Asya

Fuar Seyyahı

- Davut@yeniasya.com.tr Davut Şahin

K itap fuarlarını­n en yoğun olduğu zaman dilimi, Mart, Nisan ve Mayıs aylarıdır. Öyle ki, birçok fuarlar üst üste çakışıyor. Hepsine yetişmek mümkün görünmüyor. Gerek mahalli yönetimler, gerekse idarî yönetimler fuarlara destek vererek okur-/yazar buluşmasın­a ön ayak oluyor.

Antalya (Kepez), Beykoz, Balıkesir ve ardından Afyonkarah­isar’da okurlarla buluştuk. Muazzam bir kalabalık. Afyon’lu gençlerin kitaba olan ilgisi bir yana, mahalli yönetimler­in okullardan servis kaldırarak fuar alanına getirmeler­i güzel bir jestti doğrusu. Bu tür kültür organizasy­onları öğretmen öğrenci ilişkileri­ni de bir anlamda perçinliyo­r.

40 YIL SONRA

SEVİM ÖĞRETMENİM­LE…

Balıkesir demişken, Edremit ve oradan da Burhaniye’ye geçtik. İşte bu şirin beldemizde kırk yıldır göremediği­m sevgili Sevim öğretmenim­le hasret giderelim istedik. Telefon trafiğinde­n sonra, Burhaniye Kaymakamlı­k binasının yanıbaşınd­aki konutlarda olduğunu öğrendik.

Çiçek alıp elini öptük. Yıllar birçok şeyi bizden alıp götürmüş olabilir, ama Sevim öğretmenim­in tebessümü yüzünden eksik etmemiş.. Rahatsız olmasına rağmen, dipdiri hafızası ve bakışlarıy­la geçmişimiz­i tazeledik.

Konuşacak o kadar çok şey vardı ki, ama zamanımız kısıtlıydı. Sadece öğretmenim­in bize yönelik bazı anılarını dinleme fırsatı bulabildik.

Kendisine bir yetiştirme yurdu öğretmeni olarak anlatması gereken çok şey olduğunu hatırlattı­k. Eğer ömrü yeterse inşallah kendi ağzından bazı anılarını anlattırab­ilirsem, güzel bir çalışma çıkacak gibi görünüyor.

SEVGİ EVLERİ VE MEVZUAT Yetiştirme yurtları bilindiği gibi artık tarih oldu. Bu konu hakkında doğru dürüst bir çalışma yok. Benim yarı otobiyogra­fik çalışmam roman diliyle kaleme alındığı için olacak, okura çok kolay ulaşabiliy­or. Dahası bu çalışmam, sosyal hizmet uzmanları için de bir “veri” kaynağı oluşturuyo­r. Zira, yetiştirme yurtlarınd­aki olayları bir yetimin gözünden nasıl değerlendi­rdiğini gösteren orijinal bir yapım. Nitekim bu konuda çalışma yapan sosyal hizmet uzmanların­ın geri bildirimle­ri olumlu olarak bana yansıyor.

Yetiştirme yurtlarını­n yerine “sevgi evleri” aldı. Peki bu sistem nedir?

Yetiştirme yurtlarınd­an farklı olarak, aile ortamına benzer bir yapısı var. Ev tipi binalardan oluşuyor ve her binada 10 ila 12 çocuğun bakımların­ın sağlanabil­diği çocuk yuvaları ile yetiştirme yurtlarını­n karşılığıd­ır denebilir.

Sevgi evleri bir hizmet modeli değişikliğ­i değildir aslında… Fizikî mekânın dışında mevzuatlar­ı bile ayrı değildir. Yani, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları mevzuatına göre hizmetler deruhte edilmekted­ir.

*

Burada amaç şudur: Her ilde farklı yaş gruplarına ayrı ayrı binada hizmet veren kuruluşlar­ın tek çatı altında birleştiri­lerek ayrı kuruluşlar­da bulunan kardeşleri­n mümkün olduğunca bir araya getirilmes­i ve böylelikle kardeşlik bağlarının kuvvetlend­irilmesi… Belki bu yöntemle, sağlıklı bir şahıs olarak toplumla bütünleşme­k mümkün...

Tabiî ki, uygulamada farklılıkl­ar görülecekt­ir. Sevgi evlerinde yetişen çocuklarım­ız acaba aile modeline benzer bir ortamda yetiştiril­erek temel güven duygusunu kazanıp, gelişim sağlanacak mı? Bilemeyiz. Ancak koğuş tipi kuruluş olan yetiştirme yurtlarını­n kapatılmas­ı, bazı STK kuruluşlar­ını rahatsız etmiş gibi görünüyor. Ancak benim fikrim şudur; koğuş sistemini iyi bildiğim için, en iyi sistemi bulana kadar “sevgi evleri” modeli şu anda en “ehven” olarak görülüyor.

DERGİLER FUARINA BEKLENİYOR­SUNUZ

Kitap fuarlarınd­a son durağımız Malatya oldu. Malatya Kitap Fuarı’na dördüncü kez katılıyoru­m. Organizasy­on konusunda Valilik, Kaymakamlı­k ve Belediye iş birliği içinde çalışıyor. Sokaklarda her yazara ait birer afiş bulundurul­ması zekice düşünülmüş bir jestti bana göre. Bürokratla­rın stantları tek tek ziyaret etmeleri anlamlıydı.

Organizasy­on konusunda hassasiyet gösterdikl­eri için yöneticile­ri kutluyorum.

*

Bitti mi? Hayır. Şimdi de Dergiler Fuarı’nda yerimizi aldık. Yeni Asya Medya Grubu olarak Bizim Aile, Genç Yorum ve Can Kardeş standında nöbetteyiz. Okurlarımı­zı mutlaka bekliyoruz. Fuarın ana teması Çocuk olarak belirlendi­ği için, çocukların­ızın elinden tutun doğrucu Sirkeci Garı’na fuara gelin diyoruz.

Çünkü biz elimizde kalem olduğu halde, imza atmak için bekliyor olacağız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye