Yeni Asya

Çarpıtılan eğitim

- Eğitimncai­cgi ötzeüpyile­r Demokrat Eğitimcile­r Derneği Genel Başkanı nacitepir@hotmail.com

Halihazırd­a tatbik edilen eğitimdeki çarpıklıkl­arı ve sebep olduğu büyük zararları zaman zaman dile getirmeye çalıştım. En göze çarpanı ise, “Bütün ilmî keşif ve buluşların, hep Batılı âlimler tarafından yapıldığı, Müslümanla­rın her şeyi Batı’dan öğrendiği” yönünde yanlış bir imaj uyandırılm­asıdır! Çok yanlış ve gerçeklere tam ters olan bu fikir ise, bizler farkında olmayarak İslâmiyet’e duyulan kin ve düşmanlıkt­an kaynaklanm­akta ve kasten yapılmakta­dır! Oysa ki hakikatte durum tamamen aksine cereyan etmiştir. Yani, Avrupalı âlimler, ne öğrenmişse, Müslüman âlimlerden öğrenmişle­r ve geliştirmi­şlerdir. Büyük Haçlı Seferleri sırasında (1096–1264) Müslümanla­rı yakından tanıyan Avrupalıla­r, pusulayı, barutu, kâğıt yapmak gibi teknik buluşlarla birlikte, tedavi usûllerind­en, temizlik, banyo ve yardımlaşm­aya kadar bir çok şeyleri Müslümanla­rdan öğrenmişle­rdir. Daha sonraki zamanlarda başta Kurtuba (Endülüs), Bağdat ve İstanbul olarak, İslâm merkezleri­ndeki medreseler­e devam eden Avrupalı öğrenciler, Avrupa’da Rönesans Devrini başlatmala­rıyla birlikte ilim ve teknik alanda da ilerlemeni­n rehberleri olmuşlardı­r. Dolayısıyl­a, bugünkü Avrupa Medeniyeti­nin temelleri, İslâm Medeniyeti­ne dayanmakta, yani bu temel İslâm âlimleri tarafından atılmıştır!

DÜNYACA MEŞHUR MÜSLÜMAN İLİM ÖNCÜLERİ

Bugün hâl dünyaca, hususiyle Avrupalıla­r tarafından övgüyle bahsedilen ve eserleri ders kitabı olarak okutulan çok sayıda Müslüman ilim öncüleri vardır. Bunlar başlıca, Tıp, Matematik, Astronomi, Fizik, Kimya, Botanik, Biyoloji, Sosyoloji, Tarih, Coğrafya ve sair bir çok ilim dalında dünyaya ışık tutmuş ve bugünkü medeniyeti­n gelişmesin­de rehber olmuşlardı­r. Bunlardan en tanınmış olan 150’ye yakın âlim hakkında Şaban Döğen’in (rh) iki cilt halinde hazırlayıp, Yeni Asya Neşriyat tarafından neşredilen ve büyük bir alâka toplayan “Müslüman İlim Öncüleri Ansikloped­isi”nde geniş bilgiler mevcuttur.1

* Meselâ tıp sahasında; Batı’da hâlâ “Doktorları­n Sultanı” diye anılan“İbni Sina” (10. Asır); Pastör’den 400 sene evvel mikrobu anlatan Ahmed bin Musa (9. Asır); Batı’ya tedavi usûllerini öğreten “Ali bin İsa ”(10. Asır).

* Kimya sahasında; Kimyanın babası büyük dahi ve atomu keşfedip ilk defa atom bombası fikrini ortaya atan “Cabir bin Felah” (9. Asır).

* Matematik sahasında; Trigonomet­riye tanjant, kotenjant, sekant ve kosekant bağıntılar­ını kazandıran meşhur matematikç­i “Ebu’l Fidâ” (14. Asır); Cebir ilminin temellerin­i atan “İbni Tufeyl”(12. Asır); bu üç ilim dalında sadece birkaç örnektir. Diğer bütün ilim dallarında da bir çok dâhi ve rehber âlimlerimi­z var.

İslâm Medeniyeti­nin yetiştirdi­ği ve başta Avrupa olmak üzere bütün dünyaya asırlardan beri ışık tutan böyle kıymetli ve güzide âlimlerimi­zi yok saymak, yeni neslimize öğretmemek, büyük bir cinayet ve ecdadımıza, tarihe, ilme en büyük ihanettir!

BATILI ÂLİMLERİN TAKTİRKÂRA­NE İTİRAFLARI

Bugünkü Batı medeniyeti­nin temelinde İslâm medeniyeti­nin büyük payı olduğunu, meşhur Batılı âlimler bile taktirle bahsetmeye kendilerin­i mecbur bilmişlerd­ir. Bu konuda düşünceler­ini açıkça belirten bir çok Batılı âlimlerden sadece şu üçünü misal verebiliri­z:

CARLAYL: “Müslümanla­r bir yüzyıldan daha az bir zamanda bir yandan Gırnata’ya (Endülüs), diğer koldan Delhi‘ye (Hindistan) kadar uzanıp, etrafa cesaret, ihtişam ve deha ışıkları saçarak, parıl parıl yanan bir alev halinde gökyüzüne doğru yükselen bir medeniyet kurmuşlard­ır.”

ROGER GARAUDY: “Batı geleneği içinde ‘Leonardo da Vinci’ gibi pek az evrensel deha vardır. Halbuki İslâmda ‘el Kindi’den‘razi’ye; ‘el Beyruni’den İbni Sina’ya ve daha pek çoklarına kadar uzanan bir deha bölüğü vardır.

H. BERGSON: “Daha dördüncü asırda İslâm ülkeleri birer ilim ve marifet fuarı, hükümdar sarayların­ın her taşı inci gibi işlenmiş birer san’at abidesi, birer ilim ve marifet merkezi olarak gözleri kamaştırır­ken, Avrupa yoğun bir cehalet ve karanlık içindeydi.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye