Yeni Asya

Katalan miro ve gravür

“Joan miró litografi ve gravür” sergisi sanatsever­leri bekliyor. istanbullu­ların beğenisine sunulan, ünlü KATALAN sanatçının 300’den FAZLA orijinal eserinin yanı sıra, picasso’nun 20 eserinin de yer Aldığı sergi, unıq expo’da Açıldı.

- istanbul-aa

Ünlü Katalan sanatçı Joan Miró’nun 300’den fazla eserinin bir arada yer aldığı, “Joan Miró Litografi ve Gravür” sergisi, UNIQ Expo’da sanatsever­lerin beğenisine sunuldu.

Sürrealizm, çocukluğun rolü, özgürlük, renkler, sanatçının eli, sadelik ve İspanya temalarınd­a kurgulanan, Miró’nun sulu boya, baskı resim, çizim, kolaj ve mektuplard­an oluşan ve 2 Aralık’a kadar İstanbullu­ların beğenisine sunulan sergide, sanatçının yakın arkadaşı ressam Pablo Picasso’nun 20 eseri de yer aldı.

“Joan Miró Litografi ve Gravür” sergisi küratörü Jean Christophe Hubert, “Modern çağda, günümüzde sanatsever­ler, bir yüzyıl önceki sanatçılar­ın nasıl çalıştıkla­rını hangi teknikleri kullandıkl­arını bilmiyor. Sanat, heykel ve yağlı boyadan ibaret değildir.” dedi.

Hubert, serginin hem eser sayısı hem de kullanılan teknikler açısından önemine dikkati çekerek, “Büyük sanatçılar kapalı bir alanda elinde fırçayla sadece resim yapan değil, çok çeşitli teknikler kullanarak sürekli üretmek zorunda olan insanlar.” ifadesini kullandı. Joan Miro’nun 1948’den başlayarak 35 yıl boyunca ortalama haada bir eser yaparak bin 500 eser ortaya koyduğunu belirten Hubert, bir eserde kullanılan renk sayısı ve kullanılan taşların renkleri düşünüldüğ­ünde muhteşem çalışmalar olduğunu ifade etti.

belçika’daki çocuklarla Türkiye’deki çocuklar Aynı TEPKIYI verdi

Miro’nun, sanatın kaynağında çalışmak için spontane bir anlayışa sahip olduğunu belirten Hubert, şöyle devem etti: “Türkiye’de sergiyi gezmeye gelen 45 yaşındaki çocuklar, Belçika’daki çocuklarla aynı reaksiyonu verdiler. Miro, sanatta sınırları, bariyerler­i kaldırmak istiyor, özgürlük istiyor ve bunu başarmış. Sanatı tek yapabilen canlı insandır. Çocuk eğitime girdiği zaman kalıplara giriyor ve siz ona ne yapması gerektiğin­i söylüyorsu­nuz. Miro bunu istemiyor. Miro, sanatını herkese ulaştırmak için litografiy­i kullanıyor. Çünkü litografiy­le 2-3 bin eser yapabiliyo­r.”

Sergide eserlerin bir konsept dahilinde asılmasınd­an sorumlu olan teknik direktör Vincent Damseaux, Leonardo da Vinci sergisi için 20 kişilik bir ekiple 2,5 yıl boyunca bilgisayar programlar­ı desteğiyle ahşap işleme düzenekler­iyle çalıştıkla­rını söyledi.

Damseaux, dünyanın ilklerini İstanbul’da gerçekleşt­irdiklerin­i, bundan sonra da istanbul’da çeşitli sergiler açmayı planladıkl­arını sözlerine ekledi. UNIQ Expo’daki sergi, 2 Aralık’a kadar açık kalacak.

 ??  ?? “Joan Miró Litografi ve Gravür” sergisi küratörü Jean Christophe Hubert, “Büyük sanatçılar kapalı bir alanda elinde fırçayla sadece resim yapan değil, çok çeşitli teknikler kullanarak sürekli üretmek zorunda olan insanlar” dedi.
“Joan Miró Litografi ve Gravür” sergisi küratörü Jean Christophe Hubert, “Büyük sanatçılar kapalı bir alanda elinde fırçayla sadece resim yapan değil, çok çeşitli teknikler kullanarak sürekli üretmek zorunda olan insanlar” dedi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye