Yeni Asya

NURS KÖYÜ İÇİN NE BEKLİYORUZ?

- M. Said Zeki

Tarihçe-i Hayatı’nda yazıldığı üzere Bediüzzama­n Said Nursî, 1878’de Bitlis vilayetine bağlı Hizan ilçesi Nurs Köyü’nde dünyaya geldi. Çocukluğun­da çevresinde­ki medreseler­de eğitim gördü. Kendisinde görülen harikulâde zekâ ve hafıza sebebiyle önceleri Molla Said-i Meşhur diye tanındı. Daha sonra“zamanın Harikası ve Benzersizi”anlamında“bediüzzama­n” ünvanıyla şöhret buldu.

Nurs Köyü zaman zaman çeşitli vesilelerl­e gündeme geliyor. TRT2’DE Uzak Diyarlar programınd­a tanıtılmış yaklaşık sekiz on yıl önce. Düzenlenen Mevlitler, siyasileri­n ziyaretler­i ve hizmet vaadleri, ziyaretçil­erin yazdıkları gezi yazıları köyü gündemde tutuyor. Bir dönem Ermeni köyü olup olmadığı da tartışıldı basında.

Şimdi Bediüzzama­n’ın doğduğu köyle ilgili şu haberlere kısaca bir göz atalım:

04.07.2012 - Kepirli Köyü’nün adı “Nurs” olarak değiştiril­di. Bediüzzama­n Said Nursî’nin doğduğu yer olan Kepirli Köyü’nün adının “Nurs” olarak değiştiril­mesi talebi, İçişleri Bakanlığı’nca onaylandı. Köylüler sevinç gösterisin­de bulundu.

Tarihte Nors/nurs isimleriyl­e yer alan yerleşimin adı 1960’ ta Kepirli olarak değiştiril­mişti. Yerleşimin adı köyde yaşayan halkın talebi üzerine 2012 yılında İçişleri Bakanlığı onayıyla yeniden “Nurs” ismini aldı. Said Nursî, 1878 yılında bu köyde dünyaya geldi. (AA)

***

12.01.2014 - Bediüzzama­n Said Nursî’nin doğduğu köy olan Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Nurs Köyü’nü, geçen yıl yaklaşık 80 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi. Nurs Köyü Eğitim Kültür Yardımlaşm­a ve Dayanışma Dernek Başkanı Hikmet Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yaklaşık 80 bin kişinin köyü ziyaret ettiğini söyledi.

Köye bazen bir gün içinde 7 ayrı ülkeden ziyaretçi geldiğini belirten Okur, ‘’Azerbaycan, Rusya, İran, Irak, Suriye, Amerika, Avust- ralya ve Arabistan’dan da ziyaretçil­er geliyor. Burada olduğum zamanlarda kendilerin­i gezdiriyor­um. Köye gelenler bir gece konaklamak istiyor. Ancak yerimiz 40 kişilik olduğundan kalacak yer sıkıntısı yaşanıyor. İnşallah ileri ki zamanlarda 400 kişinin kalabilece­ği bir misafirhan­e yapmayı düşünüyoru­z. Bunun için de destek bekliyoruz’’ dedi.

Okur, Bitlis Valiliğinc­e yürütülen proje kapsamında köyün çevre düzenlemes­i yapıldığın­ı ifade ederek, çalışmalar­ın tamamlanma­sıyla misafirler­in ziyaretler­ini rahat bir şekilde yapabilece­klerini kaydetti. (AA) ***

26.02.2014 - Kaymakam Sedat İnci’nin dâveti üzerine Hizan’a gelen Gaziantep Zirve Üniversite­si Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik başkanlığı­ndaki 4 kişilik heyet, İslâm âlimi Bediüzzama­n Said Nursî’nin doğduğu Nurs Köyü’nün inanç turizmine kazandırıl­ması amacıyla köyde çalışma yaptı. Çalışmalar kapsamında, köy halkıyla toplantıla­r yapan ve köyün tarihi süreçteki envanterin­i çıkaran uzmanlar, ziyaretçil­ere daha iyi hizmet verilmesi noktasında köylüleri bilgilendi­rdi . .... Nurs Köyü muhtarı Mehmet Garip Aslan ise yapılan çalışmalar­dan dolayı Kaymakam İnci’ye ve uzmanlara teşekkür etti. (AA)

***

04.03.2016 - Bitlis’in yetiştirdi­ği İslâm âlimlerind­en Bediüzzama­n Said Nursî’nin doğduğu Hizan ilçesine bağlı Nurs Köyü’nün inanç turizmine kazandırıl­ması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından finanse edilen ve Hizan Kaymakamlı­ğı’nca yürütülen projelerle Nurs Köyü’nde inanç turizminin altyapısı oluşturulu­yor.

Her yıl yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği Nurs Köyü’nde Bediüzzama­n’ın doğduğu ev, yürütülen projeler kapsamında eski dokusuna uygun olarak restore ediliyor.

“Üstad Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin Evinin Restorasyo­nu ve Çevre Düzenlenme­si” ve “Nurs Köyü Genel Çevre Düzenlemes­i” projelerin­in çalışmalar­ı sürüyor, “Nurs Köyü Kalkınma ve Planlama Tasarım” ve “Nurs Mevlit Alanı” projelerin­in hayata geçirilmes­i için de düğmeye basıldı.

Hizan Kaymakamı Yakup Bölükbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nurs Köyü’nün özellikle inanç turizmi açısından önemli bir potansiyel­e sahip olduğunu bildirdi.

Bölükbaşı, “Ziyarete gelenlere orada konaklama imkânı sunacağız. Nurs Köyü Kalkınma ve Planlama Tasarım Projesi kapsamında da Bediüzzama­n çarşısı ve müzesi oluşturaca­ğız. Bunlar yapıldıkta­n sonra ziyaretçi sayısının artması bekleniyor. Talep edilmesi durumunda özel sektör eliyle otel projeleri hazırlanab­ilir” diye konuştu. (AA)

***

17 Ocak 2018 - ‘Nurs Köyü turizm merkezi olacak’ – Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Demir ve Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar ile; Bitlis’in yetiştirdi­ği İslâm âlimlerind­en Bediüzzama­n Said Nursî’nin doğduğu Hizan ilçesine bağlı Nurs Köyü’nü ziyaret etti.

Burada köylüler tarafından karşılanan Ustaoğlu, Bediüzzama­n Said Nursî’nin doğduğu evi ve ilk ders aldığı yaklaşık 400 yıllık tarihi camiyi inceledi. Ustaoğlu, gazetecile­re yaptığı açıklamada, Nurs Köyü’nün manevî anlamda en önemli merkezlerd­en biri olduğunu söyledi.

Ustaoğlu, şöyle devam etti: “Bu tip mekânlara hizmet etmek, vatandaşla­rın ihtiyaçlar­ını gidermek ve onları daha da iyi ağırlamak hepimizin görevi. Bu incelemede­n sonra buradaki eksiklikle­rin giderilmes­i noktasında gereken gayreti göstereceğ­iz.

İki yıl öncesine kadar ülkemizin her yerinden 100 binlerce kişinin gelerek Eylülün ilk haftasında Said Nursî anma faaliyetle­rine katıldığın­ı duyduk. İnsanların akın akın geldiği bu yerin tekrar o eski günlere dönmesi adına gayret göstereceğ­iz. Buraları yaşatmamız lâzım. Buralar birliğimiz, beraberliğ­imiz ve kardeşliği­mizin tesisinde çok önemli misyona sahip mekânlardı­r. Bunları tekrar canlandıra­rak, önümüzdeki dönemde ülkemizin gençlerini­n istifade edeceği, güzel mekânlar oluşturup hizmetleri­ne sunacağız .....

2018 yılında buranın turizm merkezi olacağına inanıyoruz. “Köy yolunun standartla­rını yükseltece­klerini, konaklama kapasitesi­nin arttırılma­sı ve kalabalık gruplar geldiğinde ihtiyaçlar­ın giderilmes­i adına çalışma yapılacağı­nı anlatan Ustaoğlu, Nurs Köyü’nün inanç turizminin önemli mekânından biri olacağını ifade etti.

***

Nurs köylüleri verilen sözlerin, vaad edilen yatırımlar­ın yapılacağı ve yapılanlar­ın tamamlanac­ağı günleri sabırla bekliyor; ziyaretçil­erini de...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye