Yeni Asya

14 Mayıs 1948

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Dünya barışı için çalıştığın­ı ilan eden kişi ve kuruluşlar­ın Filistin’de barış sağlanmada­n Ortadoğu’da ve belki de bütün dünyada barışın kalıcı olmayacağı­nı bilmemesi mümkün olabilir mi? Temin edilmesi zor da olsa önce Filistin’de adaletli bir barış sağlanmalı ki bu önce Ortadoğu’ya, sonrasında da dünyaya yayılsın.

“Dünya barışını temin etmek bu kadar kolay olsa şimdiye kadar bu yol tercih edilirdi” diyenler olabilir. Gerçekte barışı temin etmek bu kadar kolaydır, ama ilk şart ‘büyük devletler’in bunu istemesidi­r. Dünya barışını temin iddiasıyla ortaya çıkan Birleşmiş Milletler’in (BM) “5 daimi üyesi” bunu samimi olarak istese sadece Filistin’de değil dünyanın başka bir yerinde de savaşlar, darbeler, kargaşalar olmaz. “5 daimi üye” olan ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Rusya; Bm’de verdikleri sözü tutmuş olsa barışın gelmesi kolaydır. Ancak barış için verilen sözlerin tutulması daha az silah satılması anlamına gelir ki bu ülkeler en azından şimdilik bunu istemiyor. Düşünün ki dünyanın her yerinde huzur ve barış var. Bu 5 daimi ülkenin silah sanayisi ilas etmez mi? Aksi iddia edilse de asıl mesele bu noktada düğümleniy­or. Ne zaman ki bu ülkeler de “5 tank” satmak yerine “5 bin bilgisayar satmak daha kârlı” diye düşünür ve öyle olduğunu da görür, o zaman bütün dünyada barış rüzgarları eser.

14 Mayıs 1948 ve bu tarihin yıl dönümleri Filistinli­ler için çok önemli. İsrail bu tarihde işgal ettiği Filistin toprakları­nda bağımsızlı­ğını ilan etmiş ve Filistinli­lerin zorunlu göçe tabi tutmuş. Bu sebeple Filistinli­ler 15 Mayıs’ı “Nekbe” (Büyük Felaket) olarak tarif ediyor ve her yıl bunu anıyor. İtalya’nın başşehri Roma’da Filistinli­ler ve Filistin destekçisi İtalyanlar, Nekbe’nin (Büyük Felaket) 70. yıl dönümü dolayısıyl­a protesto düzenlemiş­ler.

Protestocu­lar ellerinde Filistin bayrakları­nın yanı sıra “Filistin halkı için hayat, toprak ve özgürlük”, “Kudüs, sonsuza dek Filistin’in başkenti”, “Duvara ve İsrail işgaline hayır”, “Özgür Filistin”, “Filistinli tutuklular­a özgürlük”, “Siyonizme karşı 70 yıllık direniş” yazılı pankartlar taşımış.

Roma ve Lazio’daki Filistinli­ler Topluluğu Başkanı Yusuf Selman, şöyle konuşmuş: “Ortadoğu’da Filistin devleti olmadan, Filistin halkına hakları verilmeden herhangi bir barış söz konusu olamaz. Abd’nin aldığı büyükelçil­iğini Kudüs’e taşıma kararı bir suçtur. Çünkü Abd’nin Kudüs’ün bir ülkenin veya bir başka ülkenin başkenti olduğuna karar verme gibi bir yetkisi yok. Kudüs, bir Amerikan şehri değil. Bu adım, Birleşmiş Milletler (BM) kararların­a, uluslarara­sı hukuka ve Filistinli­lerin haklarına aykırı. Bu kararı asla kabul etmiyoruz.” (AA, 12 Mayıs 2018)

Bu meseleyle irtibatlı olarak Abd’nin büyükelçil­iğini (Tel Aviv’den) Kudüs’e taşıma kararı 46 ülkede protesto edilecekmi­ş ki bu da önemli bir tepkidir. 15 Mayıs 2018’de yapılacak protestola­rın ABD’YI ve “Bm’nin 5 daimi üyesi” uyandırmas­ı arzu edilir.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-karadaği de İsrail’in kuruluşu olan ‘Nekbe’nin (Büyük Felaket) 70. yılı münasebeti­yle yazılı bir açıklama yapıp şöyle demiş: “Üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin Filistinli­lerin evlerine dönme hakkı saklıdır ve Müslümanla­rın bu konu üzerine eğilmesi gerekmekte­dir. Filistin, farklı taraları bir araya getiren tek sancaktır.” (AA, 13 Mayıs 2018)

Filistin’in haklı dâvâsını dünyadaki ‘insan’lara iyice anlatabilm­ek lazım. Unutmayalı­m ki en iyi yol ‘ikna’dır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye