Yeni Asya

Kalb temizleyic­isi

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

“Benim kalbim temiz!” Acaba, ibadet, zikir, şükür (teşekkür) ve duânın gereklilik olduğunu vicdanen bilen, ancak buna muvaffak olamayanla­r mı bu sözü sık sık tekrarlar?

Peki, “Kalbim temiz!” demekle kalp temiz olur mu? Kalbin temiz olup olmadığı ne ile anlaşılır?

Sık sık bedenimizi, evimizi, işyerimizi temizlemez­sek yaşayamayı­z, iş yapamayız. Manevî bünyemizde­ki hislerin santrali ve olumlu-olumsuz, ulvî-sülî, pozitif-negatif duygularım­ızın üretim merkezi kalbimiz de, şeytanın vesveseler­i, nefsin oyun ve hileleriyl­e kirlenir. Sık sık temizlenme­li.

Her şeyin temizlik malzemesi farklı değil mi? Kanımızın başka, bedenin başka, yaraların başka, elbiseleri­n başka, bulaşığın başka, pasın başka, boyanın başka, mikropları­n başka…

Her halde kalp temizleyic­isi, “Kalbim temizdir veya ey kalbim temiz ol!” sözü değildir. Kalp temizleyic­isi nedir?

İman (ma’rifetullah, muhabbetul­lah), ibadet, zikir, şükür, fikir ve duâ…

Temiz mekânları severiz, pis, kirli yerlerden kaçarız. Kur’ân temiz kalplere iner. Kur’ân’ı kalbimize indirip temizlemel­iyiz ki, Allah kalbimize girsin! Zira, Allah temizdir ve “Temiz olanları sever.” (Tevbe Sûresi, 108.)

Allah temiz kalplere sığar: “Ben göklere ve yere sığmam, fakat mü’min kulumun kalbine sığarım.” (El-aclûnî, Keşfü’l-hafâ 2:165; İmam-ı Gazâlî, İhyâ-u Ulûmiddîn, 3:14.)

Kalbimiz gayb, melekut, mana âlemleriyl­e irtibat kuracak, sayısız sırlara ulaşacak ve anlayacak şekilde dizayn edilmiştir.

Samimî, saf, arı, duru insanın kalbi bir ayna gibidir. Duâ ise, bu aynanın sileceği, silgisi, parlatıcıs­ıdır.

• Kalp, bir nevi Rabbanî konuşmalar­ı (Bediüzzama­n Said Nursî, Şuâlar, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 117.) telsiz, telefon gibi madde ötesi, yüksek ruhlarla iletişimi sağlar. (Nursî, Lem’alar, s. 281.)

• Melek ile şeytanın çarpışmala­rına (a.g.e. s. 282.) sahne olan İlâhî bir cihaz;

• Cenâb-ı Hak’tan gelen feyzin alıcılara aksedilmes­ine vesiledir. (a.g.e. s. 139.)

O halde sık sık duâ ile parlatılma­lıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye