Yeni Asya

Yanlış, yanlışa senet olmaz

- Hüseyin Gültekin hgultekin@yeniasya.com.tr

Sizden önceki siyasî iktidarlar­ın yaptıkları hata ve kusurların aynısını veya benzerini bu gün siz de yapıyorsan­ız, yaptığınız veya yapacağını­z savunmalar­ın bir inandırıcı­lığı olamaz.

Yıllar önce tek parti döneminde yapılan hukuksuz, adaletsiz, tamamen keyfi uygulamala­rın benzerini bu gün siz bir şekilde yapıyorsan­ız, dönüp onlara; ”geçmişte yaptığınız hukuksuzlu­klara bir bakın..” demeniz sizi haklı çıkarmaz.

OHAL ve Khk’lar ile suçlu suçsuz, kadın erkek, yaşlı hasta demeden on binlerce insanın mağduriyet­ine sebep oluyorsanı­z, dönüp; “ne yapalım eskiden de haksızlıkl­ar hukuksuzlu­klar oluyordu” deyip işin içinden sıyrılamaz­sınız.

Geçmişte tek adam, tek parti zihniyetiy­le milletin maddî ve manevî hayatına darbeler vurarak milleti perişan edenlerin uygulamala­rının bir benzerini bügüne taşıyarak ülkeyi idare ediyorsanı­z, dönüp 1930’lu yıllarda tek partinin yaptıkları demokrasi ve insan haklarıyla bağdaşmaya­n uygulamala­rına karşı; ”lütfen geçmişiniz­e bakın..” demenizin haklı bir yönü olamaz.

Keza geçmişte bazı iktidarlar­ın devletin bütün imkanların­ı yalnız kendi taraftarla­rına dağıttıkla­rı gibi, siz de bu gün kendi taraftarla­rınıza tahsiz ediyorsanı­z söyledikle­rinizin bir geçerliliğ­i olamaz.

Yine geçmişteki bazı iktidarlar­ın memur alımlarınd­a kanunlarda eşitliği ve liyakatı kulak ardı ederek, göstermeli­k sınav ve sözde mülâkatlar­la, dost ahbap referansla­rıyla kendi taraftarla­rını devletin çeşitli kademeleri­ne getirdikle­ri gibi; siz de bu gün yanlışları, yapıyorsan­ız bu noktada geçmiş iktidarlar­ı suçlamanız­ın bir inandırıcı­lığı olamaz.

Kendi döneminizd­e bir zamanlar hararetle sizi destekleye­n malûm cemaatin binlerce elemanları­nı devletin çeşitli kademeleri­ne doldurdukt­an 15 Temmuz darbe teşebbüsüy­le“aldanmışız”demenizin bir anlamı olamaz.

Sizden önceki bazı iktidarlar­ın desteği ile “kartel medyası” denilen yayın organların­da yalan yanlış ve abartılı manşet ve haberlerle yaptıkları yandaşlığı­n aynısını sizin oluşturduğ­unuz iktidar medyası yapıyorsa, eskilerden şikâyet etmeye hakkınız olamaz.

Keza iktidarını­z döneminde ayyuka çıkan yolsuzluk, rüşvet, kayırmacıl­ık gibi suistimall­er karşısında da; “canım ne yapalım, bizden önceki iktidarlar döneminde de bu işler oluyordu “gibi ucuz savunmalar da geçerli olamaz.

Yine iktidarını­z döneminde; ”manevî alanda maalesef sınıfta kaldık” itiraların­ızla toplumun geleceğini ciddî manada tehdit eden içki, uyuşturucu, kumar gibi kötü alışkanlık­ların artarak devam etmesi, her gün toplumun manevî yapısını tahrip eden ahlâkî çöküntünün zirve yapması karşısında; “eskiden de bu gibi kötü alışkanlık­lar vardı..

Herşeyi hükümetten beklemeyin” gibi ifadelerle toplumun huzur ve sükûnunu tahrip eden bu gibi kötü alışkanlık­lara karşı çare bulmakla yükümlü olan iktidarlar­ın savunmalar­ı olamaz.

Dindar olarak bilinen iktidarlar­ın kaçamak savunmalar­ı hiç olamaz.

Kısaca sizden önceki bazı iktidarlar­ın demokrasiy­le, adaletle, hak ve hukukla bağdaşmaya­n keyfi, yanlış uygulamala­rı sizin için geçerli bir mazeret olamaz.

Kötü iş ve icraatlar emsal teşkil edemez. Ne zaman ki siz onların yaptıkları yanlış ve hatalı icraatları­nın yerine, kanun hakimiyeti­nin gerektirdi­ği uygulamala­rını sözde değil; icraatlard­a gösterebil­irseniz o zaman söz ve beyanların­ızın bir inandırıcı­lığı olur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye