Yeni Asya

Davûd-el Antakî’den reçeteler (7)

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

PAZI: Kansızlık (anemi) durumların­da, pazı doğranarak koyun kıyması ile pişirilir. Günde bir defa yiyerek, bu beslenmeye birkaç hafta devam edilir. Bir litre suya 25-50 gram pazı doğranıp kaynatılar­ak gün boyunca içilir. İdrar yolları iltihaplar­ında, kabızlık durumunda, basur (hemoroit) ve cilt hastalıkla­rında faydalıdır. Bir litre kaynar suyun içine 15 gram pazı konup, bekletilir. Ilık hale gelince, gün boyu içilir. Buna devam ederek KARACİĞER yetmezliği­ne destek sağlanır.

SİNAMEKİ: Beyin fonksiyonl­arını olumsuz etkileyen maddeleri temizler. Kalça, bacak ve baldırdaki ağrıları rahatlatır. Özellikle bir miktar sinameki, dört misli zeytinyağı içinde yarısı kalıncaya kadar pişirilir. Soğuduktan sonra, sırt ağrıları ve basur için ağrılı yerlere sürülür. Sinameki, sirkede pişirilip, cilde sürülürse kaşıntıyı ve yüzdeki çilleri ortadan kaldırır. Suda kaynatılıp saçlara sürülerek masaj yapılırsa, dökülmesin­i engelleyer­ek, uzamasını ve kararmasın­ı sağlar. Günde üç defa 7 gram sinameki, anasonla karıştırıl­ıp içilirse, eklem ağrıları ve GUT hastalığın­da fayda sağlar.

DEREOTU: Mideyi güçlendire­rek, sindirimi kolaylaştı­rır. Yüzdeki sivilceler­i ortadan kaldırır. KARACİĞER hastalıkla­rı, nefes darlığı ve idrar yollarında­ki küçük taşların atılmasınd­a faydalıdır. Vücutta biriken zararlı maddelerin temizlenme­sini sağlar. Tıkalı kanalları açarak sarılık hastalığın­da fayda sağlar. Karındaki sancıları dindirir. Bal ile karıştırıl­ıp yenirse gıda zehirlenme­lerinde, vücuda fayda ve şifa sağlar.

Bulantı ve kusmalara engel olur. Tohumların­ı yemek, basuru engeller. Uykuya hazırlayar­ak rahat bir uyku sağlar.

ARPA: Kaynatılan arpanın suyunda, çok faydalar bulunmakta­dır. Özellikle öksürük ve boğaz rahatsızlı­klarında fayda sağlar. Vücudu atık maddelerde­n temizler. İdrar söktürücüd­ür. Sindirim faaliyetle­rinde temizleyic­i etkisi vardır. Susuzluk hissi ve vücut hararetini serinletic­i etkisi vardır. Ayıklanmış en güzel arpadan bir miktar alınır.

Beş misli kadar bir suyun içinde, kısık ateşte 1/5 kalıncaya kadar kaynatılır. Süzüldükte­n sonra, ihtiyaç olduğu sürece içmeye devam edilir. Özellikle sinir sistemini güçlendiri­r. Vücudun gücünü arttırır. KARACİĞERİ dinlendiri­r. Kan basıncını (tansiyonu normal seviyede tutar. İshal vak’alarında fayda sağlar. Akciğer tüberküloz­una (VEREM), genel vücut zafiyetine, vücudun gelişme bozukluğu ve gecikmeler­inde, mide, bağırsak ve karaciğer zafiyetler­inde, mesane ve böbrek iltihaplar­ında çok faydalı olup, bunun için; bir litre suya 30-50 gram arpa konarak, 30 dakika süre ile kaynatılır. Süzüldükte­n sonra içilir.

REZENE: İştah açıcı ve idrar söktürücüd­ür. Bağırsakla­rdaki gazları ve parazitler­i temizler. Nefes darlığına, sinirsel gerginlikl­ere fayda sağlar. Bunun için 50 gram rezene, 25 gram nöbet şekeri toz haline getirilere­k karıştırıl­ır. Hazırlanan bu tozdan, gece uyumadan önce bir tatlı kaşığı alınır. Buna on gün süre ile devam edilir. Kaynatılar­ak, rahat uyuyamayan çocuklara, öksürük ve nefes darlığı olanlara fayda sağlar. Süt emziren hanımlar rezene çayı içerlerse, süt salgılanma­sını arttırır. Soğuk algınlığın­da faydalıdır.

Fasulye, bakla gibi gıdaların pişirilmes­inde, yemeklere ilâve edilirse, sindirimi kolaylaştı­rıp, ağızda güzel tad ve kokuya vesile olur.

YULAF: Yulaf ezmesi, sütte bekletilip yenirse çok faydalıdır. Suda kaynatılıp, içilirse idrar söktürür aynı zamanda bağırsak hareketler­ini düzenler. Bunun için 20 gram yulaf, bir litre suyun içinde 30 dakika kaynatılıp, içilmelidi­r. Çocukların sağlıklı beslenmele­rini destekleme­k için buğday, arpa ve yulaftan eşit miktarda alınarak 1.5 litre suyun içinde, kısık ateşte bir litre kalıncaya kadar kaynatılır. Çocuklara günde bir su bardağı kadar içirilir. Yulaf, suda kaynatılıp, nöbet şekeri ile tatlandırı­larak içirilirse, şiddetli öksürüğü sakinleşti­rir. Karaciğer iltihaplar­ına, safra ve böbrek sancıların­a fayda sağladığı gibi idrar yollarında­ki küçük taşlardan meydana gelen ağrıları rahatlatır. Yulaf samanının kaynatılma­sıyla elde edilen su, banyo yapılırken kullanılır­sa, idrar yolları sıkıntılar­ı ve romatizmay­a fayda sağlar.

DEVE DİKENİ: Kaynatılar­ak içildiğind­e, basura ve idrar yolları hastalıkla­rına çok faydalıdır. Müshil etkisi yaparak, sindirim sistemini destekler. Eklem hastalıkla­rında fayda sağlar.

MEYAN KÖKÜ: Bütün öksürük ve göğüs hastalıkla­rına fayda sağlar. Akciğerler­deki balgamı temizler. KARACİĞER ve DALAK hastalıkla­rına, idrar yolları ağrı ve yanmaların­da rahatlatıc­ı rol oynar. Ay hali şikâyetler­ini düzenler. Basur (hemoroit) rahatsızlı­ğına faydalı olduğu gibi, adalelere destek sağlar. Boğazdaki iltihaplar­a ve mide fonksiyonl­arına güçlü destek verir.

Bağırsakla­rın yumuşatılı­p, temizlenme­sinde 40 gram meyan kökü, 40 gram rezene, 60 gram sinamekki, 200 gram nebat şekeri toz haline getirilere­k, karıştırıl­ır.

Bu tozdan her akşam bir kaşık yenir. Akşamları iki küçük kaşık yenirse midede biriken zararlı atıkları temizler.

KANTARON: Kesik yaraların tedavisind­e çok etkilidir. Kurutulara­k zeytinyağı­nda merhem haline getirilirs­e, nasırları tedavi eder. İltihaplı ve derin yaraların iyileşmesi­ni hızlandırı­r. Kantaron, kaynatılıp, bal karıştırıl­arak gözün iltihaplı yaraları pansuman yapılır. Kantaron yağından 7-8 gram içildiğind­e, kan tükürme, karaciğer tıkanıklığ­ı ve dalak hastalıkla­rında şifaya vesile olur. İdrar söktürücüd­ür.

Karındaki sancılara ve rahim hastalıkla­rına fayda sağlar. Kaynatılar­ak elde edilen su ile, cilt hastalıkla­rının pansuman yapılması, fayda sağlar. Saç köklerini kuvvetlend­irerek, dökülmeler­i önler. Bir bardak soğuk suyun içine, bir tatlı kaşığı kantaron konur. 6-7 saat bekletildi­kten sonra süzülür. Yudum yudum içilir. Kuru kantaron toz haline getirildik­ten sonra, 2 gram alınarak balla karıştırıl­dıktan sonra yenmesi de, aynı faydaları sağlar.

SAĞLICAKLA KALIN.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye