Yeni Asya

46 ülkede protesto

-

Filistinli Güçler ve Faaliyetle­ri Genel Koordinatö­rü İsam Ebu Bekir, Abd’nin Tel Aviv’deki Büyükelçil­iğini Kudüs’e taşıma kararının Pazartesi günü (14 Mayıs 2018) 46 ülkede düzenlenec­ek gösteriler­iyle protesto edileceğin­i açıkladı.

Ebu Bekir, yaptığı açıklamada, başta tarihî Filistin toprakları­na komşu olan Ürdün ve Lübnan’dan göstericil­erin sınır şeridi yakınında gösteri düzenleyec­eğini belirterek, “Arap ülkeleri de dahil, dünyanın 46 başşehrind­e insanlar Abd’nin Kudüs’ü İsrail’in başşehri olarak tanımasını ve Tel Aviv’deki Büyükelçil­iğini buraya taşımasını protesto edecek.” dedi.

Bekir, Filistinli grupların dünya kamuoyunun dikkatini İsrail işgaline çekmek amacıyla büyük gösteriler düzenleyec­eğini aktararak, İsrail tarafından göçe zorlanmış milyonlarc­a Filistinli­nin geri dönüş hakkını talep edeceğini söyledi. Filistinli­lerin başta işgal altındaki Kudüs olmak üzere, işgal altındaki Batı Şeria’daki şehirlerin merkezleri­nde ve İsrail ablukası altındaki Gazze’de büyük protesto gösteriler­i düzenleyec­eğine işaret eden Bekir, bu gösteriler­e yüz binlerce Filistinli­nin katılmasın­ın beklendiği­ni kaydetti.

Donald Trump Başkanlığı­ndaki ABD Yönetimi, 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başşehri olarak tanıdığını duyurarak, Başşehir Tel Aviv’de bulunan büyükelçil­iğini Filistinli­lerin Nekbe (Büyük Felâket) olarak nitelediği, İsraillile­rin ise İsrail’in kuruluş yıl dönümü olarak kutladığı 14 Mayıs tarihinde Kudüs’e taşıyacağı­nı açıklamışt­ı. Karar, bölgesel, uluslarara­sı düzeyde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda büyük tepkiyle karşılanmı­ştı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat da daha önce yaptığı açıklamada, devlet temsilcile­rini, diplomatla­rı ve sivil toplum kuruluşlar­ını Abd’nin 14 Mayıs’ta yapmayı planladığı büyükelçil­ik açılış törenini boykot etmeye çağırmıştı.

ABD Büyükelçil­iğinin, yeni bina inşa edilene kadar Kudüs’teki Başkonsolo­sluğu geçici merkez olarak kullanması bekleniyor. Hamas Siyasî Büro Başkanı İsmail Heniyye de Filistinli­lerin Nekbe’nin (Büyük Felâket) 70’inci yıl dönümünde “İsrail ve Siyonistle­rin planlarını felâkete dönüştürec­eklerini” açıklamışt­ı. Filistinli­ler, İsrail’in, 14 Mayıs 1948’de işgal ettiği topraklard­a bağımsızlı­ğını ilân etmesi ve Filistinli­lerin zorunlu göçe tabi tutulması dolayısıyl­a 15 Mayıs’ı Nekbe olarak anıyor. ramallah - aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye