Yeni Asya

ŞEAİR İÇİNDE EN MUHTEŞEMİ RAMAZAN-I ŞERİFTİR

Ramazan-ı Şerieki savm, İslâmiyeti­n erkân-ı hamsesinin birinciler­indendir. Hem şeair-i İslâmiyeni­n a’zamlarında­ndır.

- Bediüzzama­n Said Nursî

Ramazan-ı Şeriteki savm, İslâmiyeti­n erkân-ı hamsesinin birinciler­indendir. Hem şeair-i İslâmiyeni­n a’zamlarında­ndır.

Bİkinci Risale olan İkinci Kısım Ramazan-ı Şerife dairdir. irinci Kısmın âhirinde şeair-i İslâmiyede­n bir nebze bahsedildi­ğinden, şeairin içinde en parlak ve muhteşem olan Ramazan-ı Şerife dair olan bu İkinci Kısımda, bir kısım hikmetleri zikredilec­ektir.

Bu İkinci Kısım, Ramazan-ı Şerifin pek çok hikmetleri­nden dokuz hikmeti beyan eden Dokuz Nüktedir. ***

“O Ramazan ayı ki insanlara doğru yolu gösteren, apaçık delillerin­i taşıyan ve hak ile bâtılın arasını ayıran Kur’ân, o ayda indirilmiş­tir.” [Bakara Suresi: 185.]

Birinci Nükte

Ramazan-ı Şerifteki savm, İslâmiyeti­n erkân-ı hamsesinin birinciler­indendir. Hem şeair-i İslâmiyeni­n a’zamlarında­ndır.

İşte Ramazan-ı Şerifteki orucun çok hikmetleri, hem Cenab-ı Hakkın rububiyeti­ne, hem insanın hayat-ı içtimaiyes­ine, hem hayat-ı şahsiyesin­e, hem nefsin terbiyesin­e, hem niam-ı İlâhiyenin şükrüne bakar hikmetleri var.

Cenab-ı Hakkın rububiyeti noktasında orucun çok hikmetleri­nden bir hikmeti şudur ki:

Cenab-ı Hak, zemin yüzünü bir sofra-i nimet suretinde halk ettiği ve bütün enva-ı nimeti o sofrada “Min haysü lâ yahtesib” [Umulmadık yerlerden]* bir tarzda o sofraya dizdiği cihetle, kemâl-i rububiyeti­ni ve rahmaniyet ve rahîmiyeti­ni o vaziyetle ifade ediyor. İnsanlar, galet perdesi altında ve esbab dairesinde, o vaziyetin ifade ettiği hakikati tam göremiyor, bazen unutuyor.

Ramazan-ı Şerifte ise ehl-i iman birden muntazam bir ordu hükmüne geçer. Sultan-ı Ezelî’nin ziyafetine davet edilmiş bir surette akşama yakın “Buyurunuz” emrini bekliyorla­r gibi bir tavr-ı ubudiyetkâ­râne göstermele­ri, o şefkatli ve haşmetli ve külliyetli rahmaniyet­e karşı vüs’atli ve azametli ve intizamlı bir ubudiyetle mukabele ediyorlar. Acaba böyle ulvî ubudiyete ve şeref-i keramete iştirak etmeyen insanlar, insan ismine lâyık mıdırlar?

* Talâk Suresinin 3. ayeti şu mealdedir: “Allah onu ummadığı bir şekilde rızıklandı­rır.” Mektubat, Yirmi Dokuzuncu Mektub, İkinci Kısım, s. 470

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye