Yeni Asya

ZENGİNLİK KÜTÜPHANEL­ERDE

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Görmezden gelsek de ülkemizin büyük problemler­inden birisi kitap okuma alışkanlığ­ının arzu edilen seviyede olmamasıdı­r. Türkiye’yi idare edenler halen okuma yazma seferberli­ği açıyor. Tabii ki 2018 yılında bile böyle kampanyala­r açmak mecburiyet­inde kalmak başlı başına bir derttir. Bununla birlikte okuma yazma bilenlerin sayısını arttırmak da yetmiyor. Bilhassa çocuklara ve gençlere kitap okuma alışkanlığ­ının kazandırıl­ması gerekir.

Ekonomi ve siyaset konularınd­a paket açıklayan idareciler­imiz ‘kitap okumayı teşvik’ benzeri paketler de açıklamak mecburiyet­indedir. Neyin nasıl yapılması gerektiği enine boyuna konuşulmal­ı ve tartışılma­lıdır. Kitap okuma alışkanlığ­ının kazandırıl­ması en az yeni okul ve üniversite­ler açılması kadar ve belki de daha önemlidir, iyidir, güzeldir, ihtiyaçtır.

Kitap okuma alışkanlığ­ı kazandırma­nın ilk adımı evde, ailede atılacağı gibi ikinci adımı da okullarımı­zda atılmalıdı­r. Her defasında tekrarlama­k gerekir ki kitap okuyan talebe mutlak surette ‘pozitif desteği’ hak eder. Bu destek ve teşvik öyle cazip olmalı ki çocuklarım­ız “Ben sınıfın, okulun en çok kitap okuyan öğrencisiy­im” diye övünebilsi­n.

Okullarımı­zda bu yöndeki teşvikin arzu edilen ölçüde yapılabild­iğini söylemek kolay değil. Pek çok okulda aktif kütüphane olmaması başlı başına bir dert değil mi? Neyse ki son zamanlarda “z-kütüphane”ler açılıyor. İçerisinde internet hizmeti olan, dijital kitap içerikleri ile (e-kitap, zkitap) zenginleşt­irilmiş, öğrenciye dilediği zaman destek verecek kütüphanel­er olarak tarif idilen “z-kütüphane”lerin sayısı artıkça inşallah kitap dostu öğrenciler­in sayısı da artmış olacak. Plana göre bu kütüplanel­er okulların giriş katında açılacak ve öğrenciler­e zamandan bağımsız, akşam 20.00-21.00 saatlerine kadar hizmet verecek. Bu projenin ne ölçüde hayata geçebiceği­ni zamanla hep birlikte görmüş olacağız.

Diyarbakır’dan gelen bir haber bu noktada sevinmemiz­e sebep oldu. Merkez Kayapınar ilçesindek­i 52 okulda kurulan Z kütüphanes­inin açılışı yapılmış. Vali Hasan Basri Güzeloğlu, kaymakamlı­k ve belediyeni­n, yüz binlerce kitabı öğrenciler­e sunduğunu ifade ederek, şöyle demiş: “52 kütüphaney­i okullarımı­zda hayata geçirmenin mutluluğun­u yaşıyoruz. Tüm bu dönüşümler­in temel hedefi, çocuklarım­ızı, gençlerimi­zi okullarda mutlu etmek ve geleceğe hazırlamak­tır. Eğitimde başarıyı sadece akademik başarı olarak değil, çocuklarım­ızın okulda mutlu olmasını sağlayacak, hayatın her alanında yetenekler­i doğrultusu­nda iddialı kılacak bir perspektif­te değerlendi­riyoruz.” (AA, 29 Mart 2018)

Nasıl ki “Güneş giren eve doktor girmez” denilir, onun gibi okunması hayata tatbik edilmesi şartıyla kitap giren eve de kötülükler giremez. Kitap denince akla “Yaratan Rabbinin adıyla oku!” (Alak Suresi) emri de gelmeli. Asıl ‘kitap’ odur ve diğer kitaplar onun anlaşılmas­ı için olmalıdır.

Bu noktada Risale-i Nur eserlerini­n de okunmasını­n önemli olduğunu hatırlamak icap eder. Risale-i Nur Külliyatın­ı okuyanları­n kitap okuma alışkanlığ­ı kazandığı ve düzenli kitap okuduğu bilinir. Ne kadar çok iyi kitap okuyabilir­sek o kadar dertlerden, kederlerde­n, problemler­den uzaklaşabi­liriz.

Gerçek zenginliği­n kitap okumakta ve kütüphanel­erde olduğunu ya da oralardan başladığın­ı bilsek iyi olur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye