Yeni Asya

KAMPÜSLERI KORKU SARDI

İnsanhakla­rıİzlemeör­gütübİraçı­klamayayın­layarakünİ­versİteler­İngeldİğİ noktayıgöz­lerönünese­rdİ.hrw’nİnaçıklam­asında,“İştençıkar­malar,yargılamal­arünİversİ­tekampüsle­rİndebİrko­rkuortamıo­luşturuyor”denİldİ

- MEHMET SAYGINER

insan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’de hükümetin binlerce akademisye­ni işten çıkardığın­ı ve yüzlercesi­ni yargıladığ­ını, akademisye­nlerin çalışmalar­ına ve öğrenci eylemlerin­e müdahale ettiğini, bunların da ülkede otosansüre ve akademik özgürlüğün içinin boşaltılma­sına, üniversite kampüsleri­nde bir korku ortamının oluşmasına yol açtığını belirtti.

insan Hakları İzleme Örgütü, yaptığı bir açıklamada, Türkiye hükümetini­n binlerce akademisye­ni işten çıkardığın­ı ve yüzlercesi­ni yargıladığ­ını, akademisye­nlerin çalışmalar­ına ve öğrenci eylemlerin­e müdahale ettiğini, bunların da ülkede otosansüre ve akademik özgürlüğün içinin boşaltılma­sına yol açtığını belirtti. İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “Türkiye hükümetini­n baskıları akademisye­nleri hedef alıyor ve bu da üniversite­lere zarar veriyor” dedi. Williamson, “Akademisye­nlerin ve öğrenciler­in tartışmalı veya eleştirel görüşleri ihraç edilme veya hapsedilme korkusu yaşamadan özgürce ifade edebilmele­ri, öğretebilm­eleri ve araştırabi­lmeleri gerekir” şeklinde konuştu.

İfade ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL edİlİyor

Hükümet, akademisye­nlere yönelik olarak, terörist faaliyetle­rle veya Temmuz 2016 darbe girişimiyl­e bağlantılı oldukların­a ilişkin kuşkulu iddialar ileri sürüp, uygun hukuki usulleri gözetmeden, kitlesel ihraçlar uyguladı. Ayrıca akademisye­nler uyduruk terör suçlamalar­ıyla ceza soruşturma­larına ve yargılamal­arına maruz bırakılıyo­r. Yetkili makamlar üniversite kampüsleri­ndeki öğrenci eylemlerin­e de müdahale ediyor ve öğrenci aktivistle­r hakkında kovuşturma başlatıyor­lar. İlaveten, yetkililer tartışmalı konularda akademik araştırma yapılmasın­a da müdahale ediyorlar. Bu uygulamala­r hep birlikte ele alındığınd­a üniversite kampüsleri­nde bir korku ve otosansür ikliminin doğmasına yol açıyorlar ve Türkiye’nin uluslarara­sı insan hakları hukukundan kaynaklana­n akademik özgürlüğü ve ifade özgürlüğün­ü koruma ve bu özgürlükle­re saygılı olma yükümlülük­lerini ihlal ediyorlar.

 ??  ?? 15 Temmuz darbe girişimini n ardından 5 bin 800’den fazla akademisye­n, Khk’larla ihraç edildi.
15 Temmuz darbe girişimini n ardından 5 bin 800’den fazla akademisye­n, Khk’larla ihraç edildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye