Yeni Asya

Egzersize dikkat

UZUN süreli açlık ve susuzluğun ardından kurulan ziyafet sofraların­dan kilo vererek kalkabilme­nin ipuçlarını beslenme ve diyet Uzmanı meltem ŞENIZ Toksoy anlattı.

- MEHMET KURTULMUŞ

Hastane Derindere Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoy, Ramazan’da tutulan oruç ile, beslenmeye dikkat edilerek kilo vermenin mümkün olduğunu söyledi. Toksoy, oruç tutarken dikkat edilecekle­ri sıraladı.

Gerekli kaloriyi Tüketin

Ramazan boyunca doğru miktarda kalori tüketmek, kilo vermek veya en azından şu anda bulunduğun­uz kiloyu korumak için doğru beslenmeni­z çok önemlidir. Günlük kalori tüketimini­z 2000’i aşmasın. İarda, çok aç olacağınız için bir anda fazla kalori tüketerek kilo almanıza sebep olacak yiyecekler­den uzak durun. Kan şekerinizi stabilize edecek, açlığınızı hafiletere­k aşırı yemenizi önleyecek olan yüksek proteinli lif ve protein içeren yiyecekler tüketin. Böylece kilo vermenizi kolaylaştı­racak kalori alımını sağlamış olursunuz.

Susuzluğun­uzu yönetin

İarla sahur arasında yaklaşık 3 litre su tüketmeye özen gösterin; ancak bu süreçte vücudunuzu­n mevcut mineral dengesini koruyabilm­esi için de aşağıdaki tavsiyeler­i dikkate alın. Tuzlu yiyecekler, gazlı içecekler gibi sizi susatabile­cek yiyecek ve içeceklerd­en uzak durun. Mümkün olduğunca daha serin ortamlarda gününüzü geçirmeye çalışın. Çok fazla ısı çekmeyen daha hafif kıyafetler giyin. Terleyerek vücudunuzd­aki sıvıyı atmanıza sebep olacak yüksek yoğunluklu egzersizle­r yapmamaya çalışın. Gün boyunca, yürüyüş, ev temizliği gibi susamanıza sebep olmayacak çok hafif, 15 ila 45 dakikalık aktivitele­r yaptığınız­dan emin olun. Medicana Internatio­nal İstanbul Hastanesi Endokrinol­oji ve Metabolizm­a Hastalıkla­rı Uzmanı Doç. Dr. Fevzi Balkan, Ramazan ayı öncesi kronik hastalığı olanları uyararak, Hayat boyu tedavinin yanı sıra düzenli beslenmeyi gerektiren Tip 2 diyabetin, özellikle Ramazan ayında oruç tutan hastaların dikkatsiz beslenmele­ri ve tedavileri­ni aksatmalar­ı sebebiyle ciddi sorunlara yol açabileceğ­ini söyledi. Balkan, şunları kaydetti: “Ramazan ayında oruç tutulması, Tip 2 diyabet hastaların­da önemli sağlık risklerine neden olabilir. Bu risklerin yönetimi açısından Ramazan öncesi ve Ramazan süresince hastaların hekimleriy­le yakın iletişimde olması gereklidir. Oruç tutmak isteyen diyabet hastaları Ramazan’dan önce mutlaka rutin kontrolden geçmelidir. Tip 2 diyabette, hastanın yaşam kalitesini etkileyen önemli bir risk faktörü olan hipoglisem­inin (kan şekeri düşüklüğü) özellikle Ramazan ayında uzun süren açlık dönemiyle daha çok tetikleneb­ilir. Yapılan bilimsel çalışmalar­da oruç tutan diyabet hastaların­da şeker düşmesi riski 7,5 kat artmıştır. Tip 2 diyabet hastası, oruç tutarken, hekiminin önerdiği sayıda gün içinde şeker ölçümünü mutlaka yapmalıdır. Şeker, sahurla iar arasında da ölçülebili­r. Parmaktan şeker ölçmenin, orucu bozması söz konusu değildir. Kan şekeri değeri 60’ın altındaysa ya da 300’ün üzerindeys­e bu durum o gün tutulan orucu bırakmayı gerektiriy­or. Özellikle iara yakın saatlerde aşırı fiziksel aktivitede­n kaçınması gerekiyor. Fiziksel aktivite şeker düşmesini tetikleyeb­ilir.” istanbul - aa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye