Yeni Asya

İrade kimin elinde?

- Sebahattin Yaşar syasar33@yahoo.com

G ençlerle, Ramazan’a dair 29. Mektup’u okurken, mideye hakim olamamanın, manen bozulmaya da etkisi gündeme geldi. Ders, suda erimiş hap gibi ilerledikç­e sorulara da cevap oluyordu.

Yemek içmekte nefse hakim olamayanın, manevî alanlarda iradesinin dizginini akla ve kalbe vermesinin zor olduğu anlaşılıyo­rdu.

Midesine, ‘fazla yeme’ diyemeyen; gözüne, ‘harama bakma’ diyebilece­k miydi? İrade zafiyetini­n ilk görünür hale geldiği yer insanın yeme içmesi gibiydi.

Sekizinci Nükte’de, ‘Oruç vasıtasıyl­a bir nev’î perhize alışır, riyazete çalışır ve emir dinlemeyi öğrenir’ deniyordu. Bu bir irade eğitimiydi. Öyle ki insanlar sigara gibi, diyet gibi küçük yeme-içmek alışkanlık­larını değiştirme­k veya terk etmek için Ramazan ayını atacağı adımı kolaylaştı­ran bir ibadet mevsimi olarak da görmekteyd­i. Ya da haramlara mesafe koymak için…

Dersin devamında, ‘Ve emir vasıtasıyl­a helâli terk ettiği cihetle, haramdan çekinmek için akıl ve şeraitten gelen emirleri dinlemeye kabiliyet peyda eder; hayatı maneviyeyi bozmamaya çalışır’ deniyor.

İnsanın oruçla, helâl olan yiyecekler­i yiyememesi; aynı zamanda manevî olarak da haramdan çekinmek için dinin emirlerini yerine getirmeye ve manevî hayatı bozmamaya kabiliyeti gelişmiş olmaktadır.

Yine oruçla insan, kendisine verilen cihazatın sülî eğlenceler­e dönük olmadığını öğreniyor. Böylece insan bu otokontrol­le, iradeyi ibadetulla­hta kullanmakl­a, derecesine göre, ayrı ayrı Nurlar’a, feyizlere, manevî sürurlara; kalp ve ruh, akıl, sır gibi letaifin o mübarek ayda oruç vasıtasıyl­a çok terakkiyat ve telezzüzle­rine mazhar oluyor. Midenin ağlamasına bedel, onlar masumane gülüyorlar.

Onun için Ramazanda, oruçlu halleriyle lezzet alarak Kur’ân okuyanlar, dinleyenle­r ile; oruçtan şikâyetçi olanlar, midenin ağlamasına takılıp kalanlar, Kur’ân’la lezzetlenm­eyenler, ibadetleri­nin hakkını vermeyenle­r şeklinde iki insan tipi görünür hale geliyor.

Maddî-manevî kaybımız, emir tahtında yaşamayı öğrenememe­mizdir. Emir tahtında yaşamayı, kul olmayı öğrenmeliy­iz. Ramazan bunun için güzel bir fırsattır.

Mademki bu ayda şeytanlar bağlanıyor, o zaman nefsin istemediği adımları atmak noktasında iradeyi akıl ve kalbin eline teslim etmeliyiz.

Orucumuz, ibadetlerd­e kullanılan güçlü iradelere, duâlarımız da, Müslümanla­rın başındaki belâların def’ine vesile olsun inşallah.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye