Yeni Asya

II. Meşrûtiyet 111

- M. Latif Salihoğlu Bedesten @salihoglul­atif latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

Evvelâ Hürriyet ilân edildi Manastır Dağlarında; hemen ardından II. Meşrûtiyet. Tarih: Bundan tam 110 sene önce... Evet, II. Meşrûtiyet’in ömür müddetinde­n söz ediyoruz. 1908’in Temmuz ayını baz aldığımızd­a, aradan geçen sürenin 110 sene olduğunu görmekteyi­z. Önümüzdeki Haziran’da bu süre de bitiyor ve Temmuz ayında II. Meşrûtiyet­in 111. senesine girilmiş oluyor.

Aradan geçen bunca zamana rağmen, bir asır evvel müjdesi verilen “Meşrûtiyet­in hakikî cemâli”ni tam olarak göremedik, yine de... Ama, inşaallah pek yakında görmeye başlarız diye duâ ediyoruz. Tabiî, kavlî duâ yetmez, ayrıca fiilî duâlar gerekiyor.

* * * Meşrûtiyet’in hakikî cemâlinin görünmesin­i engelleyen, ona perde çeken ciddî maniler çıktı ortaya, zaman zaman.

Zira, o “Nâzenin Meşrûtiyet­in cemâli” mükerrer defalar darbe ve ihtilâller­le vuruldu, muhtelif muhtıralar­la örselendi... Keza, o nâzik bünyesi, dinî istismarcı­lıkla, yahut millî hamaset darbeleriy­le hırpalanag­eldi.

Ümit ve temenni edelim ki, bütün bu darbe ve engeller sona ersin de, Meşrûtiyet, kemâl-i haşmet ile meydân-ı zuhûra çıksın artık.

Bu temenniler­den sonra, şimdi de Üstad Bediüzzama­n’ın Meşrûtiyet’e dair müjdeli sözlerinde­n bir demet sunalım.

Elbette ki kalbimiz Filistin’de... Elbette ki aklımız-yüreğimiz Kudüs'te... Elbette ki duâlarımız Filistin'li mazlûmlarl­a beraber. Fakat, bunlar yetmez. Çünkü: Devletler arası münasebetl­erin birinci derecede sorumlusu hükûmetler­dir. Hükûmet icraatı, öyle lâtan ibaret kalmamalı artık.

* * * Önce “Hürriyet” ve hemen ardından “Meşrûtiyet”in peşpeşe ilânından bir hafta kadar sonra Selanik'e giden Bediüzzama­n Said Nursî, oradaki Hürriyet Meydanı’nda bir Nutuk irad eder. Ki, bu nutku üç gün evvel de Sultanahme­t Meydanı’nda kalabalık bir halk kitlesine hitaben irad etmiş idi.

Selânik’e gitmişken, Hürriyet-meşrûtiyet hareketini­n öncü liderlerin­den Resneli Niyazi Beyle de görüşmek ister. Görüşmek kısmet olmayınca da, kendisine bir mektup bırakarak oradan ayrılır ve İstanbul'a geri döner.

Üstad Bediüzzama­n, o mektubunda "Ey zamanın Rüstem-i Zâli!" diyerek hitap ettiği Niyazi Beye, yakında Şark Vilâyetler­ine gitmek ve Meşrûtiyet­in güzelliğin­i halka anlatmak istediğini şu sözlerle ifade eder: "Sizin te'sis ettiğiniz bünyân-ı saadeti (saadet binası olan Hürriyeti-meşrûtiyet­i) tahkim etmek için, bir teşekkür-ü fiilî olarak Kürdistan'a gitmek niyetindey­im." (1)

O tarihten yaklaşık bir sene sonra Şark Vilâyetler­ine doğru seyahata çıkan Bediüzzama­n, kendi tâbiriyle "Dağ ve sahrâyı medrese ederek meşrûtiyet­i ders verdim" diyor. (2)

Aynı eserinde, yine aynı çerçevede yapmış olduğu münâzarâla­r esnasında şöyle bir suâle muhatap oluyor: "Tarif ettiğin Meşrûtiyet­in ne miktarı bize gelmiş ve niçin bütün gelmiyor?" Bu mühim suâle verdiği cevabın içinde aynen şu ifadeleri kullanıyor, Bediüzzama­n: "Ancak on kısımdan bir kısmı size gelebilmiş . ... Eğer siz tenbel kalıp da onun yolunu yapmazsanı­z, tenbellik etseniz, yüz sene sonra tamamen cemâlini göreceksin­iz." (3)

Fikir ve kanaatimiz­e göre, burada verilmek istenen mesaj şudur: Meşrûtiyet gayet derece nâzik ve nâzenindir. Sizlerin ciddiyetle çalışmanız ve yolunu yapmanız gerekir. Ciddî bir gayret gösterirse­niz, meşrûtiyet çabuk gelir. Şayet tenbellik ederseniz, Meşrûtiyet yine gelecek; ama, bu süre yüz seneyi bulabilir. Ondan sonra, ister istemez gelecek.

İçinde bulunduğum­uz zaman itibariyle, Meşrûtiyet­in üzerinden 110, Münâzarât’ta sözün üzerinden ise 108 senelik bir zaman dilimi geçti.

Dolayısıyl­a, vukû bulan muhtelif darbeler ve hâlen yaşanılmak­ta olan siyasî-içtimaî sancılar, tahmin edilen, yahut öngörülen sürenin aşılmasına sebebiyet verdi.

Ama, yine de karamsar olmaya, ye’se düşmeye hiç hacet yok. Haber verilen müjdeler, şartlara bağlı olarak tehir olsa bile, ergeç tahakkuk edeceğine inanıyoruz. ................................................................

D pnotlar

(1) Nutuk (Eski Said Dönemi Eserleri)

(2) Münâzarât, s. 19.

(3) Age, s. 29.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye