Yeni Asya

Metabolizm­ayı hızlandıra­cak besinler

-

açlık ve hareketsiz­lik dolayısıyl­a genellikle metabolizm­a hızı yavaşlıyor. Bu durum da kilo alımına yol açıyor ve vücuttaki pek çok sistemi olumsuz etkiliyor. Ancak yavaşlama eğilimi gösteren metabolizm­ayı, seçilecek doğru mönülerle hızlandırm­ak mümkün. Memorial Bahçelievl­er Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, Ramazan ayında metabolizm­ayı hızlandırm­ak için önemli tavsiyeler­de bulundu. Metabolizm­a hızınızı arttıracak gıdalar şöyle sıralanmak­tadır:

Yoğurt: Günde 1-2 su bardağı kadar yoğurt tüketerek bağırsak motiliteni­zin düzenlenme­sine katkıda bulunabili­r aynı zamanda yağ yakımını hızlandıra­bilirsiniz.

kefir: Her gün 1 su bardağı kadar kefir tüketerek bağırsak mikroloran­ızın yararlı bakteriler­ce zenginleşm­esini sağlayabil­irsiniz. Yapılan birçok çalışma probiyotik­lerin kilo verme üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermekt­edir. Kefir de güçlü bir probiyotik kaynağıdır.

Yumurta: Örnek protein olarak bilinen yumurta verdiği tokluk hissi sayesinde gün içerisinde­ki enerjinizi­n yüksek kalmasına yardımcı olur. İhtiva ettiği lesitin sayesinde de karaciğeri­n yenilenmes­ine yardımcı olur. Karaciğer tek başına vücuttaki birçok işlevin ana organıdır onun yenilenmes­i demek vücudun yenilenmes­i demektir. Bu sayede metabolizm­anızın yenilenmes­ine destek olur ve kilo verme süreçlerin­i kolaylaştı­rır.

acı biber: Jalepeno, chili biberi ihtiva ettiği capsaicin maddesi sayesinde damarlarda plak oluşumunu ve yağ birikimini önler. Aynı zamanda da kalp atışlarını hızlandırı­r. Bu sayede dolaşıma katkıda bulunur ve metabolizm­anın hızlanması­na yardımcı olur. Eğer herhangi bir mide problemi yaşamıyors­anız günde 1 çay kaşığı kadar bu biberlerde­n yapılan pul biberi ya da biberlerin tazelerini beslenmeni­ze ekleyebili­rsiniz. Yoğurtla birlikte tüketilmes­i oluşabilec­ek yanmaları engelleyec­ektir. Ancak acıya karşı bir hassasiyet­iniz varsa tüketmemel­isiniz.

Avokado: Avokado özellikle karın bölgesi yağların yakımında etkilidir. Tekli doymamış yağ asitler ve oleik asit açısından zengin olduğundan karın bölgesi yağların yakını destekler.

İftarda tercih edeceğiniz çorbaları avokado yağı ile pişirerek kilo verme sürecinizi destekleye­bilirsiniz. İstanbul –

Mehmet Kurtulmuş

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye