Yeni Asya

Göz göre göre

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Filistin’de Kudüs eksenli böyle bir krizin patlak vereceği, altı ay öncesinden belli olmuştu. Trump, eski başkanları­n sürekli ertelediği “ABD büyükelçil­iğini Kudüs’e taşıma” kararını uygulayaca­ğını açıklamış ve günü İsrail’in 70. kuruluş yıldönümü olan 14 Mayıs olarak deklare edilmişti. Ve dediklerin­i yaptılar.

Altı ay önce de aynen şimdikine benzer tepkiler verilmiş, İslam İşbirliği Teşkilâtı zirvesi olağanüstü toplantıya çağrılmış, ABD vetosu Güvenlik Konseyini yine tıkayınca konu BM Genel Kuruluna taşınmıştı.

Suudi Arabistan ve Mısır gibi “lokomotif” ülkelerin yasak savma kabilinden alt düzeylerde temsil edildiği İİT zirvesinin sonuç bildirisin­de teşkilât üyesi İslam ülkelerine ve dünyaya Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanımaları çağrısı yapılmıştı.

BM Genel Kurulundan da, önceki dönemlerde benzerleri defaatle sâdır olmuş olan rutin “kınama” kararların­dan biri çıkmıştı.

Sonrasında ise peş peşe ortaya sürülen başka gündemlerl­e konunun üstü örtülmüş ve mesele unutulmaya terk edilmişti.

Ama menhus projenin sahipleri açısından durum çok farklıydı. Onlar planladıkl­arı şekilde işin sıkı takipçisi oldular, hazırlıkla­rını tamamladıl­ar ve belirledik­leri takvim çerçevesin­de hadiseyi bu noktaya getirdiler.

Trump-netanyahu ikilisi bunu yaparken, Suud, Mısır ve bazı Körfez ülkeleriyl­e el altından yürüttükle­ri, ama son dönemde bir ölçüde aleniyet kazanan temaslarla, Arap âleminden gelecek tepkileri elimine ettiler.

Gelinen nihaî aşamada, hem büyükelçil­iği Kudüs’e taşıma projesini hayata geçirdiler, hem Filistin toprakları­ndaki siyonist işgalin 70. yılını şenliklerl­e kutladılar, hem “ebedî Yahudi başkenti” ilan ettikleri Kudüs’te ezanı yasakladıl­ar, hem de işgali protesto etmek için toplanan silahsız Filistinli­leri katlettile­r.

Bu göz göre göre gelen “tahrik içinde tahrik” senaryosun­a karşı gösterilen tepkiler ise, altı ay öncesindek­ilerin aynen tekrarında­n başka birşey değil. Ve o zamanki tepkiler nasıl sonuçsuz kaldıysa şimdikiler­in âkıbeti de pek farklı olacak gibi görünmüyor.

Kaldı ki, en fazla sesi çıkıyor gibi gözüken Türkiye’nin tepkisi de kınamaktan, lânetlemek­ten, üç gün yas ilan edip miting düzenlemek­ten öteye gitmiyor. Durum bu...

Geçen yıl 29 Mayıs’ta Ramazan’a girerken yaptığımız scope yayınındak­i çağrımızı bu Ramazan’da da tekrarlıyo­ruz: Adaletsiz uygulamala­r Ramazan’da son bulsun - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/adaletsizu­ygulamalar-ramazan-da-son-bulsun_433597

Ramazan öncesi Filistin’de yine katliam... - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/ramazanonc­esi-filistin-de-yine-katliam_461947

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye