Yeni Asya

Siyasî ölçüyü kim belirler?

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

“Efendim, kalabalıkl­ar, kitleler, çoğunluk burada, dolayısıyl­a oyumuzu buraya vermeliyiz!”diye bir mantık yürütüleme­z. Neden?

Zira,“meşveretin hükmü eksere göredir”, yoksa siyasetin veya dinî, içtimaî meseleleri­n değil.

Eğer ölçüyü siyasetçi veya kalabalıkl­arı, çoğunluğu alırsanız, her alanda yanılır ve mahvolursu­nuz. Bunu nereden çıkarıyoru­z?

“Nev-i insanın yüzde sekseni ehl-i tahkik değildir ki, hakîkate nüfûz etsin ve hakîkati hakîkat tanıyıp kabul etsin. Belki, sûrete, hüsn-ü zanna binâen, makbul ve mûtemet insanlarda­n işittikler­i mesâili taklîden kabul ederler.” (Bediüzzama­n Said Nursî, Mektubat, s. 359.) Şimdi çoğunluğun durumunu ilmî araştırmal­ara göre ortaya koymaya çalışalım: Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, 16 Haziran 2008’de şu açıklamayı yapmıştı:“türkiye’de beş vakit namazların­ı kılanların oranı 1/40 (kırkta bir).”

Keza, ondan sonraki Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 2010’da sivil toplum örgütlerin­ce yapılan araştırman­ın sonuçların­ın kendilerin­i ürküttüğün­ü söylemişti: “Ülkemizde yaşayan her Müslümanın mutlaka Kur’ân-ı Kerîm’i bilmesini isteriz. Ancak, yüzde 20’lik bir kesimin Kur’ân-ı Kerîm’i hiç eline almamış olması bizleri çok üzdü.”(aa, 14.05.2010.) Üniversite­miz İnsan Hak ve Hürriyetle­ri Topluluğu, 21.12.2016 tarihinde şu açıklamayı yapılmıştı: “2007’de Türkiye’nin maneviyat haritasını çıkarmak için bir anket yaptırdık. Müslüman oğlu Müslümanla­ra şu soruyu yönlendird­ik. (...) ‘Hayat kitabınız Kur’ân’ı bir kez okudunuz mu anlayarak?’ Evet diyenler yüzde 4.9.

Dindar bilinenler­in yüzde kaçı faize bulaşmış? Yüzde kaçı (erkek-bayan) tesettür kuralların­a uyuyor; yüzde kaçı “Hürriyeti imanın özelliği”olarak görüyor? Yüzde kaçı kitap okuyor? Artık hayatın diğer bütün alanlarınd­a, dindarları­n yüzde kaçı Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’ye göre hareket ediyor; siz hesap ediniz.

Şu halde dindarlar içtimaî, siyasî ölçü, prensip ve stratejile­rini kalabalıkl­ara göre, siyasî partiye göre, politikacı­ya göre belirleyem­ez, ayarlayama­z.

Şu halde Müslümanla­rı Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’ye göre değerlendi­rmeli, yoksa Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’yi Müslümanla­ra, dindarlara, kalabalıkl­ara göre değil!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye