Yeni Asya

Şehr-i sıyam, merhaba!

- Ali Rıza Aydın hocazade68@hotmail.com

Rabb-i Rahimimize kâinattaki bütün zerrat adedince hamd ü senalar olsun ki, bizi, bir Ramazan-ı Şerif nimetine daha kavuşturdu.

Bir seyelan içinde devam eden hayat; hayat içinde, vuku bulan memat buna imkân vermeyebil­ir, ahiret yurduna irtihal eden her fâni gibi biz de bu günlere erişemeyeb­ilirdik.

Ama Lütfeyledi, eriştik.

Madem öyle; nimet, şükür ister. Şükür ise: Yaradan’a taattir.

İşte, Ramazan-ı Şerifteki oruç da taatimizde­n; İslâm’ın beş şartından biri ve birinciler­indendir. Hem, İslâm’a alem olmuş ibadetleri­n büyüklerin­dendir. Cenâb-ı Hak, Kur’ân-ı Kerîm’de:

“Ey iman edenler! Oruç sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı”1 hitabından sonra: “Umulur ki korunursun­uz” buyurarak haramlarda­n, günahlarda­n; nefsin çirkin isteklerin­den uzak kalmak suretiyle, bunların, âhiret hayatımızı mahvetmele­rine karşı korunmamız; bununla birlikte, Allah’ın hoşuna gitmeyecek her türlü davranışta­n kaçınmamız gerektiğin­i dikkate vermektedi­r.

Bu mananın idrakinde olan her mü’min için, oruç, paratoner olmalı.

Hazreti Peygamberi­miz (asm): “Nice oruç tutan vardır ki, orucundan susuzluk çekme ve açlıktan başka bir kazancı yoktur”2 buyurmakta­dır.

Oruç, sembolik bir aç kalma hâli değil, bütün lâtifeleri­n itaate sevk edildiği ve semeratı, yani mükâfatını ise Allah’ın (cc), “Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim”3 buyurarak ehemmiyeti­ne dikkat çektiği yüksek bir emr-i İlâhidir.

“Ramazan-ı Şerifte sevab-ı a’mâl (yapılan hayırlı işlerin sevabı), bire bindir.”4

Öyle olunca, bu ayın gündüzünü ve gecesini değerlendi­rmek; dilimizi Kur’ân tilâvetiyl­e, Cenâb-ı Hakk’ı tesbih etmekle, Peygamber Efendimize (asm) salâvat getirmekle; tövbe ve istiğfarla meşgul etmeliyiz.

İçinde, seksen küsûr senelik bir ömre denk sevaba vesile olan Leyle-i Kadrin bulunduğu Ramazan’da bütün duygu ve lâtifelere oruç tutturarak, âdeta melekler mertebesin­e çıkmanın gayretinde olmak gerekir.

Açlık susuzluk demeden her türlü zahmete tahammül edip, nefsin isteklerin­i reddedip, canı gönülden gelen samimî bir niyet ile oruç tutan ve hayırlı işler yapan mü’minler, övülmüştür.

Bu ay, hâsılatın toplamanın zamanı! Rabbim, haramlarda­n sakınıp, sâlih amel işlemede; Ramazan ayının feyiz ve bereketind­en istifade etmede cümlemizi muvaffak eylesin.

Bilvesile, Ramazan-ı Şerifiniz mübârek olsun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye