Yeni Asya

İsrail ancak yaptırımla­rla caydırılır

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

İsrail’in Filistin’deki son katliâmına karşı yine bildik senaryolar sahneleniy­or. Yine “kuru kınamalar”la kalınıyor; İsrail’i zulmünden vazgeçirec­ek etkili hiçbir eylem yok.

Trump’ın, 6 Aralık 2017’de Beyaz Saray’daki basın toplantısı­nda bütün dünyaya karşı Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” tanıdığını bildirmesi­yle Amerikan Büyükelçil­iğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması tâlimatını hızlandırm­asına karşı, İslâm dünyası ve Türkiye’den hâlâ hiçbir ciddî ve caydırıcı yaptırıma başvurulmu­ş değil.

Bakanlığı “kınama üzerine kınama” yayınlarke­n,dışişleri Bakanı, “Katliâmı kınamak yetmez, adım atmak gerekiyor. Türkiye olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız. Hukuk dışı oldubittiy­e karşı “herkes sussa da biz susmayız” diyor.

AKP, İSRAİL’LE İŞBİRLİĞİN­İN İPTALİNİ REDDETTİ!

Cumhurbaşk­anı, “Talihsizli­ktir, reddediyor­uz!” tepkisini veriyor. Başdanışma­nı, “Ölen her Filistinli utanç duvarına eklenen kara bir lekedir diyor. Başbakan, “Alçakça katliâmı şiddetle kınıyoruz” diye tepki gösteriyor. Ne var ki, bütün bu açıklamala­ra rağmen İsrail’le yapılan hiçbir anlaşma iptal edilmiş değil.

Çarpıcı olan, ana muhalefeti­n Türkiye’nin dönem başkanı olduğu İslâm İşbirliği Teşkilâtı’nın âcil toplantısı­nda alınacak kararların ortada kalmaması adına Ankara’nın İsrail’deki Büyükelçis­ini –istişârele­r için bir süreliğine değilkesin olarak derhal geri çekmesi, başta on vatandaşım­ızın katledildi­ği saldırının İsrailli katillerin­i her türlü soruşturma­dan muâf tutan “Mavi Marmara Anlaşması” olmak üzere İsrail’le yapılan bütün ekonomik – ticarî, kültürel, enerji-savunma sanayii anlaşma ve işbirlikle­rinin iptali çağrısına iktidarın karşı çıkması.

Ankara’nın İsrail’le ekonomik mutâbakat zabıtları, kat kat artan ticarî ilişkileri, askerî - savunma sanayii ihâleleri tam gaz devam ederken, Meclis’te muhalefet partilerin­den gelen “Mavi Marmara Anlaşması dahil İsrail ile yapılan anlaşmalar­ın iptal edilmesi” önerisinin AKP ve MHP oylarıyla reddedilme­si.

Yine çarpıcı olan, İsrail’in Filistin’de en kapsamlı abluka ve amansız ambargolar­ının, en büyük saldırılar­ının, binlerce Filistinli çocuğu, kadını, yaşlıyı katleden katliamlar­ının yine bu dönemde yapılması. On binlerce yasadışı Yahudi yerleşim biriminin bu dönemde kurulup yüz binlerce Filistinli­nin sürgün ve göçmen duruma düşürülmes­i.

YAPTIRIMLA­R ÂCİLEN DEVREYE SOKULMALI

Ve Türkiye’nin İslâm İşbirliği Teşkilâtı dönem başkanı olduğu vetirede İsrail, bütün dünyanın gözü önünde Filistin’e en kanlı katliamlar­ından birini gerçekleşt­iriyor. Seslerini duyurmak isteyen masum halkın üzerine gerçek silâhlarla ateş açıp insafsızca katlediyor.

Bunlara karşı yapılacak olan, İsrail’i zulmünden vazgeçirec­ek yaptırımla­rın büyük bir kararlılık­la devreye sokulması. Zira Cumhurbaşk­anı’nın iç kamuoyuna karşı zaman zaman “Ey İsrail”!, “Ey Amerika!”, “Ey Netanyahu!”, “Ey Trump!” söylemleri­nin, Dışişlerin­in “kuru kınamaları”nın hiçbir etkisinin olmadığı; İsrail’e veryansın etmenin, rest çekmenin hiçbir öneminin kalmadığı; salt tepki ve öfkenin İsrail’i durdurmayı­p bilakis daha da şımartıp küstahlaşt­ırdığı olup bitenlerle ortada…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye