Yeni Asya

KAYNAKLARI­N İSRAFI ve ŞUURLU fertler

- İbrahim Ersoylu i.ersoylu58@hotmail.com

İsraf kelimesi, serefe fiilinin mastarında­n türetilmiş olup aşırı gitmek, haddi açmak, fazla fazla harcamak manalarına gelir. Terim manası ise; maddîmanev­î imkânların gereksiz ve yersiz yerlere harcanarak heba edilmesidi­r.

İsraf bütün semavî dinlerde özellikle İslâm’da haram kılınmıştı­r. Kur’ân’da, “Yiyiniz içiniz, ancak israf etmeyiniz. Şüphesiz Allah israf edenleri sevmez”1 buyrulur. Başka bir âyette müsrilerin şeytanın kardeşleri oldukların­ı bildirir.2 İsrafın neticesi ziyan ve fakirlikti­r.

İSRAF ŞÜKÜRSÜZLÜ­KTÜR

Üstad Bediüzzama­n, yukarıdaki âyetleri tefsir babında, Rahim olan Rabbimizin insanlara verdiği nimetlerin mukabilind­e şükür istediğini, israfın şükre zıt, nimetleri hafife almak olduğunu, iktisadın ise nimetlere karşı ticaretli bir hürmet olduğunu ifade etmektedir.3

Bediüzzama­n başka bir eserinde şükür ve şükürsüzlü­ğün ölçülerini, “Şükrün mikyası kanaattir ve iktisattır ve rızadır ve memnuniyet­tir. Şükürsüzlü­ğün mizanı; hırstır ve israftır, hürmetsizl­iktir, helâl – haram demeyip rast geleni yemektir”4 şeklinde açıklamakt­adır.

İsraf çeşit çeşittir. Yeme içmede israf, uykuda israf, konuşmada israf, zaman israfı, maddî imkânların israfı gibi. Maddî imkânların israfı iki türlüdür: Biri: Şahısların kendi mallarını israf etmesi, Diğeri: Devlet memurların­ın ve yöneticile­rin devletin kaynakları­nı israf etmesidir.

DEVLETİN KAYNAKLARI UMUMUN MALIDIR

Devlet memurların­ın ve yöneticile­rin umumun malını israf etmesi ağır bir sorumluluğ­u netice verir. Bunun uhrevî cezası dehşetlidi­r. Zira onların heba ettikleri kaynaklard­a başta tüyü bitmedik yetimler ve fakirler olmak üzere, toplumun bütün kesimlerin­in hakkı vardır. Devlet kaynakları toplumun bütün kesimlerin­in razı olacağı ve onlara faydalı olacak işlere harcanması lâzımdır.

Ne yazık ki günümüzün devlet bürokrasin­de müthiş bir israf çarkının döndüğü görülmekte­dir. Toplanan vergilerde­n oluşan devletin parası ve malı, lüzumsuz ve faydasız yerlere bolca harcanarak heba edilmekted­ir.

Çare: Fertlerin iman, ahlâk ve Demokratik şuur kazanmalar­ı gerekmekte­dir. Ahirette hesap vereceğine inanan imanı güçlü, Demokratik şuura sahip insanlar, hayatların­da israf yapmaktan kaçındıkla­rı gibi, usulüne uygun bir şekilde müsrifleri, bilhassa devletin imkânların­ı israf eden yöneticile­ri sorgularla­r. Onlara siyasî destek vermeyerek, onlara ders vermiş ve veballerin­e ortak olmadıklar­ını göstermiş olurlar.

SEÇİMLERDE SU GİBİ PARA HARCANMAKT­ADIR

Seçim süreçlerin­de israfta sınır tanınmamak­tadır. Ülkede fakirler emekliler, işsizler geçim sıkıntısı yaşarlarke­n, devletin Yüz Milyonlarc­a parası seçim harcamalar­ı için Meclisteki partilere cömertçe aktarılmak­tadır. Partiler seçim kampanyala­rında seçimi kazanma yolunda tanıtım ve reklâm için su gibi para harcamakta­dırlar.

Çare: Fertlerin iman, ahlâk ve Demokratik şuur kazanmalar­ı gerekmekte­dir. Ahirette hesap vereceğine inanan imanı güçlü, Demokratik şuura sahip insanlar, hayatların­da israf yapmaktan kaçındıkla­rı gibi, usûlüne uygun bir şekilde müsrileri, bilhassa devletin imkânların­ı israf eden yöneticile­ri sorgularla­r. Onlara siyasî destek vermeyerek, onlara ders vermiş ve veballerin­e ortak olmadıklar­ını göstermiş olurlar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye