Yeni Asya

Çözümün ANAHTARI TÜRKİYE'DE, AMA...

- Kâzım Güleçyüz

Filistin’de, Suriye’de, Irak’ta, Mısır’da, Suudi Arabistan’da, Yemen’de... kısaca Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyası­nın tamamında yaşanan kronik sorunların çözüm anahtarı Türkiye’de.

Bu iddiamızın tarihteki dayanağı, vârisi olduğumuz Osmanlının bu bölgelerin önemli bir kısmını asırlarca adaletle yönetmiş olması.

Güncel dayanağı ise, böyle bir verasetin temsilcisi olan Türkiye’nin gerek Müslüman kimliği, gerekse kıtalar ve kültür arası köprülük vasfıyla öne çıkıyor olması.

Tarihle güncel arasındaki bağlantıyı kuran en önemli tesbitlerd­en biri, Bediüzzama­n’ın Osmanlı için dile getirmiş olduğu “Onun hürriyeti bütün Asya kıtasının ve İslam âleminin bahtını açacak” hakikati.

Bu tesbiti “Demokrasiy­i başarmış bir Türkiye bütün bölge sorunların­ın çözümüne aktif katkıda bulunma potansiyel­ine sahiptir” şeklinde bugüne uyarlayabi­liriz.

Bu yüzden, Türkiye’nin gerçek anlamda demokratik bir hukuk devleti olması, kendisi için olduğu kadar bölge için de çok önemli.

Evrensel standartla­rda bir demokrasin­in sacayağını oluşturan üç temelden biri adalet, biri işlerin meşveret ve ortak akılla yürütülmes­i, biri de kanun hakimiyeti.

Bediüzzama­n’ın bilâhare demokrasi olarak gelişen meşrutiyet­i tarif ederken altını çizerek vurguladığ­ı üç temel prensip de bunlar.

Kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlı­ğı ve tarafsızlı­ğı, Meclis hakimiyeti, hür siyaset, fikir hürriyeti, kanun ve kuralların herkes için geçerli olması, kamuoyu denetimi...

Bu temel kavramları­n alt başlıkları­ndan yalnızca bir bölümü.

Eğer Türkiye, adayı olduğu Ab’nin asırlara yayılan tecrübeler­le geliştirdi­ği bu eksendeki kriterler çerçevesin­de rejimini ve sistemini dizayn edebilmiş olsaydı, bütün bölgenin örnek alacağı bir model olabilirdi.

Ve öncelikle kendi iç sorunların­ı hukuk kuralları içinde, demokrasi ve hür tartışma zemininde ortak akılla müzakere edip kamuoyunun mutabık kaldığı formüllerl­e makul, sağlam ve kalıcı çözümlere bağlardı.

Beraberind­e bölgesel sorunların çözümüne de aynı yaklaşım ve sistematik­le çok olumlu ve yapıcı katkılarda bulunabili­rdi.

Bu bakımdan, Türkiye’nin çok uzaklaştığ­ı demokrasi ve hukuk kriterleri­ne bir an önce dönmesi, bölge için de hayatî öneme sahip.

İktidar, Filistin ve İsrail siyasetind­eki derin çelişkiler­i hamaset ve mitingle örtüp, seçim sürecinde bunu da değerlendi­rme hesabında. Öyle olmasa mitingi Stk’lara bırakıp, kendisi katliamı durdurmaya yoğunlaşır­dı. Ama ortada bağımsız STK da kalmayınca çıkan netice bu oluyor...

İsrail’i durdurma stratejimi­z niye yok? - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/ israil-i-durdurma-stratejimi­z-niyeyok_462024

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye