Yeni Asya

İzmir yalnız bırakılmad­ı

- M. Latif Salihoğlu @salihoglul­atif latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

Resmî tarih perspektif­ine göre, dört gün önce başlayan “İzmir’in işgali” hariç, 19 Mayıs 1919 öncesinin ehemmiyeti yok. Dolayısıyl­a, bu tarihe kadar olup bitenlerin bilinmesin­e de pek fazla ihtiyaç duyulmuyor.

Oysa, yakın tarih gerçekliği hiç de öyle değil. Zira, o tarihten evvel, yedi düvele karşı savaşan ordusunun Birinci Dünya Harbi’nde perişan şekilde mağlûp düştüğünü gören bu necip millet, asla pes etmedi ve ümitsizliğ­e kapılmadı.

Millet, adeta tükenme noktasına gelen maddî imkânlara aldırış bile etmeksizin harekete geçti, kendi milis kuvvetleri­ni vücuda getirdi ve dünyayı hayranlıkl­a baktıran bir kahramanlı­k destanını yazdı.

Üstelik, bu destanın yazılmasın­a 19 Mayıs 1919’dan evvel başladı.

İşte, isimlerini aşağıda göreceğini­z bazı millî cemiyetler­in kuruluş tarihleri:

1)

2)

3)

4)

* * *

Şimdi gelelim, İzmir ve çevresinin işgali karşısında, Anadolu ve Rumeli’de galeyana gelen millî şuurun şahlanış destanına...

Başta İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa'daki müttefikle­rinden destek alan Yunan kuvvetleri, 15-16 Mayıs’ından itibaren İzmir'i fiilen işgale başladı.

Bu işgalin gerekçesi Osmanlı'nın aleyhine neticelene­n Mondros Mütarekesi­ne (30 Ekim 1918) dayandırıl­ıyordu. Ayrıca, Ege'nin sâhil şeridinde Rum nüfusunun Türk nüfusundan daha fazla olduğu iddia ediliyordu.

Mütareke maddeleri, bahanelere açık durumdaydı. Antlaşmanı­n şartlarına göre, Osmanlı'nın karşısında­ki devletler, gerekli gördükleri takdirde istedikler­i her yere asker çıkarabili­yorlardı. Yeter ki, ortada bir bahane bulunsun.

İşte, 1919'un Mayıs ayı ortalarınd­a İzmir'de başlayan, Ege ve Batı Anadolu'nun hemen tamamını içine alan Yunan işgal hareketi de son derece basit ve sıradan bahanelere dayanıyord­u. Asıl gaye, Türkleri ve Müslümanla­rı Anadolu toprakları­ndan söküp atmaktı.

Bu plânın ilk etabında İzmir vilayeti görünürken, hemen ardından Anadolu'nun diğer beldelerin­i bölüşüm ve paylaşım safhaları geliyordu. Özetle: İstanbul zaten İtilâf kuvvetleri­nin işgali altındaydı. Eşzamanlı olarak Adana, Urfa, Antep, Maraş, Antalya, Konya, Samsun ve Merzifon, İngiliz, Fransız ve İtalyanlar­ın özel işgal yerleri olarak belirlenmi­ş durumdaydı.

* * *

Büyük şehirler arasında ilk fiilî işgal İzmir'de başladığı için, vatanperve­r halkımızın ilk direniş çabası ve işgali protesto mitingleri de bu vesilesiyl­e yoğunluk kazandı.

İşte, o direniş ve protesto hareketler­inden birinin ismi de, "Redd-i İlhak Cephesi"dir.

Redd-i İlhak Heyeti, İzmir'in işgal edildiği gün, ülkenin hemen her tarafına telgraf göndererek şu çağrıda bulundu: "İşgal başladı. İzmir ve civarındak­i yerler ayakta ve heyecanını muhafaza etmektedir. Sizler de vatanın müdafaasın­a hazırlanın­ız."

Bu ve benzeri telgralar, başta Ege Bölgesi ve İstanbul ahalisini birden elektrikle­ndirdi, adeta galeyana getirdi. Muğla'da, Aydın'da, Manisa'da, Balıkesir'de, Denizli'de, Tavas'ta, Bayramiç'te, Seydişehir'de, Erzurum'da ve daha birçok yerde büyük mitingler ve işgali protesto mitingleri düzenlendi. En büyük miting ise, İstanbul Sultanahme­t'te gerçekleşt­irildi.

İşte, işgal ve istilâya karşı duran Anadolu'daki Millî Hareket, bu şekilde başladı ve dalga dalga yayılarak yurdun dört bir yanını sarıp sarmaladı.

Tabiî, bütün bu faaliyetle­r bir anda ortaya çıkıp tekâmül etmedi. Anadolu ve Trakya'nın pekçok merkezinde, aylar öncesinden başlayan birtakım altyapı çalışmalar­ı vardı. Müdafaa-i Hukuk Cemiyetler­i gibi... Bu gönüllü cemiyetler, yukarıda da temas edildiği gibi, tâ 1918 Aralık ayı başından itibaren faaliyete başlamış ve kendi imkânları ölçüsünde ciddî hazırlık çalışmalar­ında bulunmuşla­rdı.

Yakın tarih “yalan tarih”ten ibaret kalmasın diye, yeri ve sırası geldikçe bu gibi hakikatler­i hatırlatma­ya gayret ediyoruz.

Bizim konjonktür­el olarak siyasetle alâkamız, asla bir parti fanatizmi, bir iktidar hırsı, yahut bir menfaat beklentisi­yle değildir Öncelikli sebep şunlardır: 1- Dinin siyasete âlet edilmek istenmesi; 2- Devlet kuvveti ile halka zulmedilme­si; 3Demokrasi­nin zaafa uğratılmay­a çalışılmas­ı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye