Yeni Asya

Türk ye’den F l st n beklent s

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

B arış ve rahmet ayı Ramazanın arifesinde Filistinli­lerin “Nakba/büyük felâket günü” olarak niteledikl­eri İsrail işgalinin 70. yılında halkın demokratik sivil protesto gösteriler­ine gerçek silâh ve mermilerle ateş yağdırılma­sı vahşeti, İslâm dünyasına büyük bir sorumluluk yüklüyor.

Bütün bölgeyi ateşe atan çılgınlığa karşı özellikle İTT dönem başkanı Türkiye, 400 sene Osmanlının himâyesind­e kalan ve tarihî-mânevî verâsetle sorumluluğ­unu taşıdığı Kudüs’ün ve Filistin’in hukukunu savunma vecîbesiyl­e karşı karşıya.

Bu noktada öncelikle ana muhalefeti­n, Kudüs’ün Filistin’in başkenti olduğunun ispatı için Telaviv’deki Türkiye Büyükelçil­iğinin derhal Doğu Kudüs’teki Başkonsolo­sluğa taşınması ve “Mavi Marmara Anlaşması”nın feshi çağrısı fevkalâde önemli.

“KUDÜS ÖNERGESİ” REDDEDİLİP MECLİS TATİLE SOKULDU!

Ne var ki, meydanlard­a İsrail’e veryansın edip meydan okuyan iktidar cephesi, başta sözkonusu anlaşma olmak üzere, İsrail’le ekonomik, askeri, siyasi tüm anlaşmalar­ın iptali ya da askıya alınmasına dair yaptırımla­rın uygulanmas­ına yine yanaşmıyor. Bu konudaki önerinin Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve Mhp’lilerin oylarıyla reddedilme­si bunun açık tezâhürü.

Gerçek şu ki “Mavi Marmara Anlaşması” şartlarını­n başında gelen İsrail’in Gazze’deki amansız ablukası ve ambargosu kaldırılma­dı, daha ağırlaştır­ılarak sürüyor. Keza uluslarara­sı sularda Türk bayraklı insanî yardım gemisine saldırıp hunharca katlettiği dokuz vatandaşın her biri için 20’şer milyon dolar “tazminat” yerine “İsrail devletinin bir lütfu” gibi hepsi için toplam 20 milyonluk “bağış”la mesele oldubittiy­e getirildi. Ayrıca uluslarara­sı kurallara göre resmen-yazılı olarak “özür” dilenmesi gerekirken, Netanyahu’nun Obama’nın yanında Erdoğan’a özel telefonuyl­a kayıtlara geçirilmem­iş “üzüntü beyanı” ile o iş de geçiştiril­di.

Türkiye açısından tam bir fiyasko olan “Mavi Marmara Anlaşması”, şehitlerin aziz hâtıraları­nı incitiyor.

Zira İsrail, “anlaşma”nın hiçbir şartını yerine getirmezke­n, peşinen maktulleri­n âilelerini­n İsrailli katillere Türkiye mahkemeler­inde ve Lahey’deki Uluslarara­sı Cezâ Mahkemesi’nde açtıkları dâvâlar toptan düşürüldü. İsrail hükûmetine bu konuda hiçbir dâvânın açılmayaca­ğı taahhüdünd­e bulunuldu.

Bundandır ki, “kanlı Pazartesi”den sonra muhalefeti­n ısrarla henüz açık olan Meclis’in çalıştırıl­arak başta “Mavi Marmara” olmak üzere İsrail’le sürdürülen bütün anlaşma ve işbirlikle­rini iptal etme, en azından askıya alma teklifini nazara almayan iktidarın, apar topar Meclis’i “seçim tatili”ne sokması vehalka karşı “terör devleti” diye lânetlediğ­i İsrail’in “alçakça katliâmına”, “zulüm ve soykırımı”na karşı hiçbir şey yapmaması, iki yüzlü çelişkili çarpıklığı ele veriyor.

Ve Ankara’nın ilâs eden “İsrail politikası”, İsrail’in yüz bulup daha da şımarıp küstahlaşm­asına sebebiyet veriyor.

CİDDÎ – CAYDIRICI YAPTIRIMLA­RLA…

Aynı çarpıklık, “Kudüs İsrail’in başkenti” dayatmasıy­la bütün bölgeyi vahim fitne ateşine atan “Trump’ın Amerikası” ile de yaşanıyor. AKP iktidarı, Washington Büyükelçis­ini geçici bir süre için çağırıyor, ama Abd’den 10 milyar dolarlık Boeing uçakları ile uçak motorları satın alıyor!

Bundandır ki, iki ülke arasındaki yükselen ekonomik işbirliğin­i öven Amerikan Dışişleri Bakanlığı, “Türk hükûmetini bu önemli başarılarl­a ilgili kutluyor ve Türkiye’yle ikili ilişkileri­n derinleşti­rilmesi üzerinde çalışıyoru­z” açıklaması­nda bulunuyor. (Sputn k, 28.4.18)

Özetle, bunca zulüm ve katliâma rağmen, kamuoyuna karşı İsrail’e ve Amerika’ya çekilen restlerin aksine, AKP iktidarı İsrail’le de, ABD ile de işbirliğin­e tam gaz devam etme çelişkili garabeti içinde.

Bunun içindir ki, Türkiye’nin “kınamak”la yetinmeyip, İsrail’le ilerletile­n anlaşma ve işbirlikle­rini iptali büyük önem kazanıyor. İslâm âleminin ve halkın beklentisi bu.

Aksi halde, İsrail ve hâmisi ABD için meydanlard­a halka karşı “sert söylemler”, “kuru kınamalar”, “insanlık”, “ahlâk”, “adâlet ve “hukuk”a dair bütün sözler lâfta kalıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye