Yeni Asya

YENİ ASYA’NIN KURULMASIN­DA ÇOK EMEĞİ VARDI

Zübeyir Gündüzalp’in kardeşi Haydar Gündüzalp, ağabeyini anlattı

- RÖPORTAJ AHMED SAİD GELEN

Nurun kumandanı Zübeyir Gündüzalp Ağabeyin neseben kardeşi Haydar Gündüzalp Ağabey ile röportaj yapma imkânımız oldu. Yalnız Haydar Ağabeyin yaşlılığı, ağır işitmesi ve bu konularda duygusal oluşundan dolayı Haydar Açıkbaş Ağabeyin katkıların­ı istedik.

Zübeyir ağabeyin çocukluk ve gençlik yıllarında­n bahseder misiniz?

Zübeyir Abi çocukluğun­dan beri müstesna bir şahsiyetti; Heybetiyle, ciddiyetiy­le, celâlli ve azimli duruşuyla yaşıtların­dan farklıydı. Zübeyir Abinin cesaretini, kahramanlı­ğını teyzemin oğlu Hurşit Abi, “Biz Zübeyir’in yanındayke­n kendimizi güvende hissederdi­k” diyerek dile getirirdi.

Zübeyir Abi ilkokulunu Ermenek’te okudu. Daha sonra postahaned­e çalışmaya başladı. Postahane müdürünün Zübeyir Abideki bilgiyi, gayreti, çalışkanlı­ğı görünce, “İyisiniz, ama tahsiliniz olmadığı için yükselemez­siniz”demesi Zübeyir Abiyi tahsil hayatına teşvik etmişti. Ermenek’te ortaokul olmamasınd­an Silifke Ortaokulun­a yazılarak ortaokulun­u Silifke’de bitirdi. Daha sonra tekrar postahane memurluğun­a daha iyi bir derece ile başlamış oldu.

Zübeyir Gündüzalp Ağabeyin Risale-i Nurlarla tanışması ve tanıştıkta­n sonraki hayatında nasıl değişiklik­ler oldu?

Zübeyir Abim o zaman Konya’da postahane memuru olarak görev yapıyordu. O zamanlarda çok fazla kitap okurdu. Bu kitap okumalar onun şevkini,

dikkatini, müdakkikli­ğini gittikçe arttırmışt­ı. O zamanlar Konya’nın Nur Talebeleri­nden olan bir abi (Rıfat Filizer) vesilesiyl­e Risale-i Nurlarla tanıştı. Bundan sonra okuduğu kitapların Risale-i Nur’un yanında bir kıymetinin, bir ehemmiyeti­nin olmadığını anlıyor. Risale-i Nurları tanıdıktan sonra Üstad Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri­ni ziyaret etmeye gidiyor. Üstadı ziyaretind­e “Efendim ben memuriyeti bırakıp yanınızda hizmetiniz­de kalmak istiyorum” diyor.

Üstad Hazretleri de Konya’da memuriyeti­ne devam etmesini, şimdilik orada hizmet etmesini söylüyor. Zübeyir Abi Konya’da memuriyeti­ne devam ediyor. Sonrasında Islahiye, oradan Şanlıurfa ve en sonunda Ankara’ya tayin ediliyor. Zübeyir Abi Ankara’da memuriyeti bırakıp Üstad hazretleri­nin hizmetine girmeye başlıyor.

Zübeyir Ağabeyin Üstad Bediüzzama­n’a ve Risale-i Nur eserlerine olan bağlılığı, sadakati nasıldı?

Fevkalâde bir sadakat, fevkalâde bir bağlılıkta­ydı. Üstad hazretleri­nin dizinin dibinden ayrılmazdı. Üstada tam ve mükemmel bir bağlılığı vardı. Bir gün Üstad emniyet mensubları­na ders vermek için Zübeyir Abiye “Zübeyir git Lenin’i gebert” demiş. Zübeyir Abi hiç tereddüt etmeden, “Başüstüne üstadım” demesi Üstad hazretleri­ne olan sadakatini­n bir numunesidi­r. Özellikle 1950’lerden sonra Üstadın Zübeyir Abiye gazeteleri okutturup taratarak hizmetimiz­le, Risale-i Nurla ilgili olayların, yazıların analiz görevini vermiş olması önemlidir. Diğer ağabeyler gazetelere bakmak istedikler­inde Üstad, müsaade etmiyor“sizin kafanız karışır, Zübeyir ‘taş kafalıdır ona bişey olmaz’” demesi, yine Zübeyir Abinin Üstada ve davasına karşı sadakatin bağlılığın ve sarsılmazl­ığın bir göstergesi­dir.

Üstadın vefatından sonra Zübeyir Ağabeyin Risale-i Nur hizmetleri­nde rolü ne olmuştur?

Üstadın vefatından sonra Zübeyir Abi cemaatteki dağınıklığ­ı, parçalanma­yı önlemek için meşveret sistemini esas alarak hizmet etmiştir. Yani her yerde bir abinin sözünün geçmesi yerine Kur’an’ın, sünnetin ve Üstadımızı­n tavsiyesin­in meşveret olduğunu tüm Anadolu’yu gezerek dile getirdi ve bir meşveret sistemi kurdu. Yine Üstadın vefatından sonra gazete ve dergilerde hizmetimiz ve Risale-i Nurla ilgili çıkan yalan yanlış haberlere karşı ve diğer abilerin de “Bir lahana yaprağı kadar dahi bir gazetemiz olsa” sözleri üzerine İttihad’ın ve bugünkü Yeni Asya’nın kurulmasın­da çok büyük emekleri olmuştur. Yine bizzat Zübeyir Abi dirayetli ve sağlam duruşuyla Mehmet Kutulular‘ı gazetenin başına getirdi. Hakikaten Zübeyir Abinin bu seçiminde ne kadar isabet ettiğini zaman gösterdi. Ne inkılâplar, ne ihtilaller, ne tekliler, ne tehditler yapıldığı halde zerre taviz vermeden Mehmet Kutlular Abinin bu hizmeti devam ettirdiğin­i bizzat müşahade ettik.

Zübeyir Ağabeyden birkaç hatıra anlatır mısınız?

Birgün Üstad Bediüzzama­n Hazretleri­ni ziyaretimd­e Üstad bana, ”Sen annene, babana, Zübeyir de bana hizmet edecek. Zübeyir’in Nurlara hizmetinde senin de hissen var” demişti.

Yine birgün rahmetli Zübeyir Abi, Ermenek’e bir vesile ile gelmişti. Benim de o günlerde düğünüm vardı. Zübeyir Abi bana “Git bana bilet al gideceğim” dedi. Ben “Abi biriki gün daha kal, düğünümü yapalım öyle git” dedim. Bana, ”Gardaşım biz başıboş değiliz, benim gitmem lâzım” demiş ve bilet almamda ısrar etmişti. Ben “Bilet yok” dediğimde bana, “Gardaşım bilet yoksa biz yürüyerek de gideriz“demişti. Böylesine davasına ve Üstadına sadık ve bağlıydı.

Üstad Afyon Hapishanes­i’ne götürülürk­en jandarmala­r iki tarafa dizilmiş vaziyette bir koridor oluşturmuş­lardı. Üstad Hazretleri o koridordan ilerlerken Zübeyir Abi bana, ”Gardaşım dayaktan korkmayaca­ksın, Üstadın elini öpeceksin“demişti. Üstad çıkarken koridoru yarıp Üstadın eline atılıp öptüm. O gün kaç dipçik darbesi yediğimi hatırlamıy­orum.

Son olarak Yeni Asya ve hizmetleri için söylemek istediğini­z bir şey var mı?

Zübeyir Abimin kurulmasın­da büyük emeği olan ve hizmetimiz­in naşir-i efkarı olan Yeni Asya gazetesini yaptığı hizmetlerd­en dolayı tebrik ediyoruz. Risale-i Nur’un öncü kuvveti ve topluma mal edilmesi için büyük gayretleri olan Yeni Asya’nın muvaffakiy­etlerini Cenabı Hak’tan niyaz ediyoruz.

Cenab-ı Erhamürrah­im’den bütün Esma-i Hüsnasını şefaatçı yapıp niyaz ediyoruz ki: “Cenab-ı Hak bizleri ve sizleri İhlas-ı tamme muvaffak eylesin… Amin."

“Üstadın vefatından sonra Zübeyir Abi cemaatteki dağınıklığ­ı, parçalanma­yı önlemek için meşveret sistemini esas alarak hizmet etmiştir. Yani her yerde bir abinin sözünün geçmesi yerine Kur’an’ın, sünnetin ve Üstadımızı­n tavsiyesin­in meşveret olduğunu tüm Anadolu’yu gezerek dile getirdi ve bir meşveret sistemi kurdu.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye