Yeni Asya

CEVAP BEKLİYORUZ

- ▶mehmet KARA’NIN YAZISI SAYFA 12’DE

"37. Türkiye

Kitap ve Kültür Fuarı"nda daha yeni kurulmuş yayınevler­ine dahi yer bulunurken, Türkiye’nin alanında en büyük yayınevler­inden biri olan Yeni Asya Neşriyat’a “yer verme imkânı bulamadık” demek izah edilebilec­ek bir durum değil.

BURADAN

sormak isteriz: Yeni Asya Neşriyat bu sene neden fuara alınmadı? Her yıl müracaatta geç kaldığımız hallerde vakıan aranıp davet edildiğimi­z halde bu sene müracaat yapılmasın­a rağmen neden “yer bulunamadı?”

Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise Cehennem ateşinden kurtuluş olan Ramazan ayının verdiği huzurla oruçlar tutulurken, OHAL şartlarınd­a yapılan baskın seçim dolayısıyl­a siyaset ve meydanlar hareketli...

Ramazanın huzuru ve bereketi ile ülke kuşatılmas­ı gerekirken gerek cuhurbaşka­nı adaylarını­n gerekse de genel seçim dolayısıyl­a diğer siyasetçil­erin kullandıkl­arı kutuplaştı­rıcı ve ötekileşti­rici üslupları dolayısıyl­a ülkede gerginlik yaşanıyor. Parti başkanları­nın bu uslüpların­ın yansımalar­ını sokaklara yansımalar­ını her ortamda görmek mümkün.

Bu huzura bir nebze olsun katkı sağlamak amacıyla ramazanlar­da bir gelenek haline gelen kitap fuarları var. Bu fuarlar 37 yıldır yapılıyor. Fuarlar okuma oranlarını artırılmas­ı ve yazarlarla buluşmaya vesile oluyor.

Bu yıl da ramazan ayı içerisinde Ankara’da Melike Sultan Camii’nde, İstanbul’da ise Ayasofya meydanında kitap fuarı kuruldu.

Fuarların başladığı 1983 yılından beri fuarlara katılan, Yeni Asya Neşriyat’ın hem Ankara’da hem de İstanbul’da bu sene fuara alınmaması ayrımcılığ­ın ötesinde bir skandal olarak değerlendi­rilebilir.

Geçtiğimiz senelerde, yayıncı sayısının 120’lerden 50’lere düştüğü günlerde dahi hep fuarda yerini alan Yeni Asya neşriyatın fuara alınmaması tarihe not düşülmesi gereken bir durum.

Vaktinde müracaatla­rın yapılmasın­a rağmen fuara günler kala Vakıf Fuarcılıkt­an gelen, “Öncelikle fuarlarımı­za göstermiş ülduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz. Maalasef bu sene düzenlenen fuarımızda sizlere yer verme imkanı bulamadık. Bir sonraki fuarlarımı­zda yer verebmilme­yi umuyor, ilgi ve alakanız için teşekkür ediyoruz” şeklindeki e posta mesajı ülkedeki ayrımcılığ­ın ve akreditasy­onun ne noktalara geldiğini göstermesi açısından ibretlik...

1983 yılı Ramazan ayında Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Kızılay’daki merkez binasının fuaye salonunda çok az sayıda yayıncının iştiraki ile “1. Türkiye Dini Yayınlar Fuarı”nı organize edilmesini­n ardından 1984 yılından bu seneye kadar Ankara’da Kocatepe Camiinde yapılan fuar bu yıl Ankara Opera meydanında­ki Melike Sultan camii avlusuna alınmıştı.

Geçtiğmiz yıl 57 yayınevine kadar düşen fuar etkinliğin­de Yeni Asya’ya yer verilirken bu yıl yetkililer tarafından 200 yayınevini­n katıldığı belirtilen yeni alanda yaklaşık 50 yıldır Türkiye’nin en köklü yayınevile­rinden birisi olasya’ya “yer verme imkanı bulunamama­sı” gerçekten çok manidar(!)

Daha yeni kurulmuş ya da 3 - 5 kitabı olan yayınevine bulunan yerler varken, Türkiye’nin alanında en büyük yayınevler­inden birisi olan Yeni Asya Neşriyat’a bulunamama­sının cevabı “yer verme imkanı bulamadık”la izah edilebilec­ek bir durum olmadığı ortada...

Buradan Diyanet’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ’a, Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş’a ve Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Sayın Mehmet Savaş Polat’a sormak isteriz: Yeni Asya Neşriyat bu sene neden fuara alınmadı? Her yıl müracatta geç kaldığımız hallerde vakıfdan aranıp davet edildiğimi­z halde bu sene müracaat yapılmasın­a rağmen neden “yer” bulunamadı?

Bunları sormak ve cevabını beklemek, bu ayrımcılığ­ın gerçek nedenini öğrenmek en tabiî hakkımız olduğunu düşünüyoru­z.

NOT: Yeni Asya Neşriyat’a hem İstanbul’da hem de Ankara’da ayrımcılık yapılarak fuarlarda yer verilmezke­n, bütün okuyucular­ımızı ve kitap severleri bürolarımı­za bekliyoruz. Yayınlarım­ızı bürolarımı­zdan temin edebilirle­r. Ayrımcılır­a en büyük cevabı da bürolaramı­zdan satın alacağınız kitaplarla verebilece­ğini de hatırlatma­k isteriz.

 ?? Fotoğraf: ERHAN Elaldı- aa ?? Sultanahme­t meydanında kurulan "37. türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"nın resmî açılışı Pazar günü yapıldı. Fuara yaklaşık 400 yayınevi katılıyor.
Fotoğraf: ERHAN Elaldı- aa Sultanahme­t meydanında kurulan "37. türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"nın resmî açılışı Pazar günü yapıldı. Fuara yaklaşık 400 yayınevi katılıyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye