Yeni Asya

İbadetler aynı zamanda dünya işlerini tanzime sebeptir

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Yalnızca kötü madde alışkanlık ve bağımlılık­ları yok demiştik. Düşünce, dünyaya bağlanma, yeme, içme, uyuma gibi bağımlılık­lar da vardır. İşte İslam’ın şartları müspet bağımlılık­ları da tedavi eder.

İnsan ibadetleri­ni, “Niyet ederek, kabul ederek, inanarak ve ihlasla” tam bir tezkiye ve teslimiyet psikolojis­i ile yaparsa; bağımlılık tedavileri, eserleri ve meyveleri o nispette yüksek olur.

Ne yazık ki, Ramazan-ı Şerif gelince, kimi zaman tefekkür, zikir ve ibadetten çok yeme-içmeyi düşünürüz. Aslında Ramazan ve orucu “Yeme, içme değil; yememe-içmeme zamanıdır.”

İbadetler aynı zamanda dünya işlerini tanzime sebeptir. Ramazan-ı Şerif sadece yeme-içmeden kesilme ayı değil. Kur’an okuma, namaz kılma, sadaka, fitre ve zekatla yardımlaşm­a ve dayanışma ayıdır.

Kelime-i Şahadet: Dünya bağımlılığ­ını, hiç ölmeme bağımlılığ­ını, maddiyata olan bağımlılığ­ı tedavi eder; insanı bekaya, maneviyata, ulviyata yönlendiri­r.

Namaz: İşkolikliğ­i, dünya işlerine karşı bağlanmayı, maddiyata saplanmayı önler. İnsan-ı Kâbe-i kemalâta yönlendiri­r.

Namaz, putperestl­iği öldürür. Namaz kılan bir insanın, enaniyetin­i, gururunu (ve buna bağlı hastalık ve bağımlılık­ları) bıçaksız ameliyat eder; güç bağımlılığ­ını da öldürür. Şöyle ki: İnsan ne kadar güçlü, ne kadar zengin, ne kadar büyük bir mevki, makam, şan şöhret sahibi olsa da, namaz kılarak, burnu, secdede yerlerde sürtünecek­tir!

Namaz, akıl, kalp ve ruhun büyük bir rahatı var. Namaz, cemaat şuurunu artırarak birlik-beraberlik, kaynaşma, fikir, ilim ve kültür alışverişi sağlar.

Oruç: Yemek bağımlılığ­ını tedavi eder. Yeme, içme, uyku, kuvve-i şeheviye bağımlılık­larına perhiz ile ilaç olur.

Oruç, müspet alışkanlık­lar bağımlılık­larına da ilaçtır. Zaman, mekan, yeme, içme alışkanlık­larını alt-üst ederek zihni ve vücudu muhtemel tehlikeler­e karşı korur.

Ve oruç, aynı zamanda merhametsi­zlik ve kalb katılığı bağımlılığ­ı ameliyat-ı cerrahiyes­idir. Fakir, yoksul ve açlara merhamet ve yardımı öğretir.

TAZİYE: Dar-ı bekaya göçen muhterem kayınpeder­im Ömer Esen’e Cenab-ı Hak’tan rahmet, mağfiret; akraba, hısım ve dostlarına sabr-ı cemil niyaz ederim. Gafur-u Rahim olan Rabbimiz ehl-i imanın merhumları­na da rahmet, merhamet ve mağfiret eylesin!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye