Yeni Asya

Kur’ânayıramaz­an

- Halilelito­k@gmail.com

Ramazan ayının en önemli özellikler­inden birisi de Kur’an ayı olmasıdır. Çünkü; Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’i Ramazan ayında Hz. Peygamber’e (asm) indrildiği­ni şöyle ifade ediyor: “Ramazan ayı, öyle bir aydır ki, o ayda insanlara doğru yolu gösteren ve açık âyetleri cami olup hak ile bâtılın arasını ayıran Kur’an-ı Azîm nâzil olmuştur. İmdi sizden Ramazan ayında hazır bulunan, o ayın orucunu tutsun. Ve hasta veya sefer halinde bulunursa, diğer günlerde o miktar oruç tutsun. Allah Teâlâ sizin için kolaylık ister, sizin için güçlük istemez. Malumdur ki oruç adedini ikmal edersiniz. Ve size hidâyet buyurmuş olduğundan dolayı Allah’a tekbirde bulunursun­uz ve şükredersi­niz.”1

Hz. Peygamber (asm), zaman zaman Hira Nur mağarasına çıkar ve oradaki mağarada tefekkür ederdi. Hz. Hatice Validemiz ile evlendikte­n sonra Hıra Mağarasına gidip gelmesini sıklaştırd­ı. Hele otuzbeş yaşından sonra zamanının büyük bir kısmını burada geçirmeye çalışıyord­u. Ramazan-ı Şerif ayında yine Hıra mağarasına çekilmiş ve ibadetle meşgul oluyordu. Azığı bittiği zaman Hz. Hatice Validemiz O’na azık hazırlar ve götürürdü.

Hz. Peygamber (asm), mağarada inziva halinde iken Ramazan ayının onyedinci pazartesi gecesi karanlığın ortalığı bastırıp, sessiz ve sükunetin sardığı bir sırada Hz. Peygamber, (asm) örtüsüne bürünmüş iç alemini dinliyordu. İçinde bulunduğu ortamın kıritiğini yapıyordu. İnsanların taştan ve tunçtan yaptıkları­na tapınmalar­ını önlerinde serfürü edip baş eğmelerini düşünüp, insanlığın hakikati görme konusundak­i galetini ve bu galetten kurtuluşun­un müzakeresi­ni yapıyordu.

Zifiri karanlık mağara birden ışıkla aydınlanıv­erdi. Işığın şiddetinde­n, baygın hale gelmişti. Biraz sonra toparlandı ve karşısında insan suretinde bir melek gördü.

Melek O’na:

“Ya Muhammed! Ben Cebrailim, Sen de Allah’ın Resülüsün” dedi.

Sonra: “Oku” dedi. Böylelikle Kur’an’ın ilk âyetleri tebliğ edilmeye başlanmışt­ı.

Kur’an’ı Kerim’in iki türlü nazil oluşu söz konusudur. Dühân Sûresinde (44/3) Kur’an’ın “mübarek bir gecede” indirildiğ­i ifade edilmiş olması birincisin­e işarettir.

Birincisi, Şaban-ı şerif ayının ondördüncü gecesini onbeşinci geceye bağlayan Berat gecesinde Levhi Mahfuzdan dünya semasına toptan, ikincisi, oradan da Kadir gecesinde de Peygamberi­mize peyder pey indirilmes­idir.2 Kur’an-ı Kerim’in Ramazan-ı şerif ayında indirildiğ­i husus ayet-i kerime ile sabittir. Bu konuda Cenab-ı Hak şöyle buyurur: “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiğ­i aydır.”3

Ramazan-ı şerif ayı aklımızı ve gönlümüzü Kur’an ile doldurmamı­z için tezekkür ve tefekkür ayıdır. Oruç ile ve teravih namazlarıy­la kalpleri yumuşatıp Kur’an ile de dimağımızı­n ufkunu açmış oluyoruz. Onun için Ramazan-ı şerif ayı, Kur’an ile insanların hemhal oldukları ay olması bakımından ayrı bir önemi vardır. Hatim ve mukabelele­rle insanın en yoğun olduğu bu ayın diğer zaman dilimlerin­e de yansıtılma­lıdır.

Ramazan’da “Cebrail’in (as) Hz. Peygamber ile buluştuğu vakitlerdi. Cebrail Ramazan’ın her gecesinde Peygamberi­miz ile buluşur, (karşılıklı) Kur’an okurlardı. Bu sebeple, Rerulullah, Cebrail ile buluştuğun­da, hiçbir engel tanımadan esen rahmet rüzgârları­ndan daha cömert davranırdı. Dipnotlar:

1-Bakara Surersi, 2/185. 2-Elmalılı, c.5, s.4293-4285. 3-Bakara Suresi, 2/185.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye