Yeni Asya

150 milyona yakın zararlı web sitesi tespit edildi

Trend micro, 2018 siber saldırı raporunu açıkladı. türkiye, orta doğu bölgesinde en fazla mail saldırısın­a maruz kalan ülke oldu.

-

Trend Micro, 2018 siber saldırı raporunu açıkladı. Yılın sadece ilk iki ayında 6,5 milyara yakın tehdidin engellendi­ğini ve 2017’nin kabusu olan Wannacry’ın yine kendini gösterdiği­ni ortaya koyan rapora göre Türkiye, Orta Doğu bölgesinde en fazla mail saldırısın­a maruz kalan ülke oldu.

Şirketin, tüm dünyada yaptığı araştırmal­ar sonucu elde edilen veriler Wannacry’ın saldırı sayısının Aralık 2017 – Şubat 2018 arasında yüzde 47 arttığını gösterirke­n, iş dünyasının ise BEC saldırılar­a maruz kalmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Tehdit önleme rakamların­a bakıldığın­da ise Türkiye içinde bulunduğu bölge içerisinde yoğun atak almaya devam ediyor. BEC Saldırılar­ında Orta Doğu’da birinci sırada olan Türkiye’nin, fidye saldırılar­ında ise tüm dünyada görülen atakların yüzde 4’üne maruz kaldığı gözüküyor.

Her zaman birinci sırada e-posta

Daha önceki dönemlerde olduğu gibi 2018’nin ilk iki ayında en çok saldırı yine epostalar üzerinden gerçekleşt­i. Meydana gelen tüm saldırılar­ın yüzde 80’ine yakınını e-posta yoluyla yapılanlar oluşturuyo­r. Bu oran da e-posta ya da spam yoluyla bulaşan iş e-postaları yoluyla yapılan saldırılar­ın artmasıyla da orantılı. ABD ve Vietnam bu tür saldırılar­ın en çok engellendi­ği iki ülke olarak öne çıkıyor. Rapora göre Türkiye Orta Doğu’da en çok saldırının yakalandığ­ı ülke olurken, Avrupa’da ise 5. Sırada yer aldı. Bu saldırılar en çok ekinde Excel dosyası olan epostalarl­a gerçekleşt­irildi. 2018’in ocak – Şubat aylarında ABD, Çin ve Hollanda’da host edilen 150 milyona yakın web sitesi tespit edilerek ulaşımı engellendi. Bu web sitelerine girilmesi sonucunda kullanıcıl­arın bilgisayar­larına ya fidye yazılımlar ya da bilgisayar­ların kullanıcıl­arından habersiz kötü amaçlı kullanılma­larına imkan veren yazılımlar yükleniyor­du. Zararlı web sitelerine en çok giriş yapan ülkelere bakıldığın­daysa, en çok zararlı siteyi host eden ülkelerden ABD ile birlikte Japonya ve Tayvan’ın ilk üç sırada olduğu görülüyor. Türkiye de bu tür sitelere en çok giriş yapan ilk 20 ülke arasında.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye