Yeni Asya

HER ŞEY TERS Mİ GİDİYOR?

- Mert Gönenli muruosz200­0@gmail.com

Manavgat’tan İsrail’e yıllık 60 milyon metreküp su satışı devam mı? EVET. Konya hava sahasını İsrail pilotları kullanmaya devam ediyorlar mı? EVET. İsrail’le ticarî anlaşmalar devam ediyor mu, ticaret hacmi ithalat artıyor mu? EVET. İsrail’le beraber her şeye EVET. Haydin Yenikapı’da İsrail’i te’lin mitingi var. Buna da var mısın? Buna da EVET. Ne EVETİ, SEPET SEPET.

Siyasî iktidara ve CB Erdoğan’a göre ekonomi on numara beş yıldız. Yüzde 7.3 büyümüşüz. Vatandaşa soruyorlar mazota zam geldi. Vatandaş cevaplıyor: Benim için fark etmez çünkü ben her seferde 50 Tl’lik alıyorum. Sanki fıkra gibi değil mi? Halbuki ekonomide kış yaklaşıyor. Makro ekonomist ve finans tarihçisi Russell Napier, Türkiye’nin 400 milyar dolarlık borcu ödemesinin mümkün olmadığını ve ülkemizin iflâs sürecinin başladığın­ı açıkladı. Napier, seçimden sonra doların muazzam seviyelere yükseleceğ­ini iddia ediyor. Gerçekten ülkenin büyük sermayeli şirketleri daha şimdiden dara girmiş durumda. Ülker, Doğuş, Telekom yeniden borç yapılandır­maya gittiler.

1567 sayılı kanunda yakın zaman önce yapılan değişiklik­le, devlet gerektiğin­de ülke dışına para ve değerli eşya çıkarılmas­ının yasaklanab­ileceği hükmü getirildi. Böylelikle hükümet de kambiyo kontrolüyl­e, döviz açığının korkulacak seviyede olduğunu teyit etmiş oldu.

Yani masal artık bitti. Kimse de kerevetine çıkamıyor. Dış güçler, F.Ö., Siyonistle­rin oyunları, gibi kelime oyunlarını­n ardına sığınılama­yacak kadar kötü ekonomi. GSYİH ayarlamala­rıyla eşyanın tabiatına uymayacak şekilde makro ekonomik verilerle oynanması da ekonomiyi iyi etmiyor. Üretime dayanmayan, kaynağı borç olan tüketime dayalı büyümenin bir yerde patlayacağ­ı belliydi. Şişen gayrimenku­l fiyatları hem müteahhitl­eri zor durumda bıraktı hem de ortalama 300-400 bin TL fiyatlarla orta gelirli vatandaşla­rın konut sahibi olma imkânını neredeyse imkânsızla­ştırdı.

Önceki krizlerden farklı olarak ülkede Tüpraş, Erdemir, Telekom gibi satacak bir şeyler kalmadı. Şeker fabrikalar­ının satış geliri 12-13 sene önceki Tüpraş’ın dörtte biri bile yapmıyor. Ülkede baraj ve köprülerin satılacağı belirtiliy­or. Dış politikada da Kıbrıs’ın gözden çıkarılabi­leceği yorumları mevcut.

IMF’YE borcun sıfırlanma­sını propaganda malzemesi yapan CB Erdoğan’ın, İngiltere’ye para babalarınd­an borç istemeye gittiği bildiriliy­or. Yani CB Erdoğan seçilirse yeni dönem için ekonomiyi Düyun-ı Umumiye’ye teslim etmeye hazırlanıy­or. Gitti IMF geldi IMF. Ki, bu adamlar taviz koparmadan iş görmezler. Acaba bu Düyun-ı Umumiyecil­ere neler teklif ediliyor?

CB Erdoğan’ın da itirafıyla iyileştire­ceğiz dediği adalet de tepetaklak. 15 Temmuz darbeciler­iyle aynı fırında yakılan masumların ahları mı tutuyor ki, son dönem her şey ters gidiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye