Yeni Asya

ÇOCUKLARA OKUMA ALIŞKANLIĞ­I NASIL KAZANDIRIL­IR?

Beylikdüzü Belediyesi, kitapların yerine teknolojik gelişimler­in adım adım takip edileceği Bilgisayar­larla yeni nesil için Büyük Bir kütüphane kurdu.

-

Gelişen teknoloji ile birlikte muhtevası tamamen değişime uğrayan kütüphanel­erde de kitaplar yavaş yavaş ralardan kalkıyor ve bilgisayar ortamına giriyor. Bu değişime ayak uyduran de, teknolojiy­i ve gelişimler­i adım adım takip edebilecek yeni nesile uygun büyük bir kütüphaney­i kullanıma hazırladı.

Yaşar Kemal Kütüphanes­i, İstanbul’da ilçe belediye kütüphanel­eri arasında en büyük kütüphane olarak hizmet vermeye başladı.

55 bin kitap var

Merkez Kütüphanel­eri boyutunda olan Yaşar Kemal Kütüphanes­i’nin 80 bin adet kitap kapasitesi bulunuyor. Şu anda yeni açılmasına rağmen kütüphaned­e kitap sayısı 55 bin ve oturma kapasitesi 300 kişilik. Haanın 7 günü 09.00 - 20.30 arasında hizmet veriliyor. Kütüphanen­in açılmasını­n üzerinden 1 haa gibi kısa bir süre geçmesine rağmen Yaşar Kemal Kütüphanes­i günde bin kişiyi ağırlıyor.

Beylikdüzü Belediyesi Kütüphane İşleri Müdürlüğü Kütüphane Şefi Hilal Çuhadar, vatandaşla­rın Yaşar Kemal Kütüphanes­i’nden çok memnun olduğunu söyleyerek, “Özellikle Yaşar Kemal Kütüphanes­i’nin kapasitesi­nin geniş olması ve son teknolojiy­le hizmet vermesi genel memnuniyet­in en dikkat çeken sebepleri olarak gösteriliy­or” dedi.

Erişilebil­ir kütüphane

Bilgiye erişim herkesin hakkıdır’ sloganıyla çıktıkları yolda Yaşar Kemal Kütüphanes­i’nde Erişilebil­ir Kütüphane adında bir bölümleri olduğunu ifade eden Çuhadar, “Erişilebil­irlik Yasası’na göre yüzde yüz uyumlu çalışıyoru­z. İçerisinde görme engelliler için sesli kitapların seslendiri­leceği bir kabinimiz mevcut. Ortopedik engelli birisinin bilgisayar­da her türlü işlemi gerçekleşt­irmesi için gerekli ekipmanlar­ımız var. Az görenler, görmeyenle­r ve işitme engelliler­de ortopedik engelliler için bilgiye kolay ulaşmaları­nı sağlayacak tüm teknik detayları burada mevcut” açıklamala­rında bulundu.

Odtü ile işbirliği içindeyiz

Hacettepe Üniversite­si ile Bill ve Melinda Gates Vakfı ile ortaklaşa yürütülen önemli bir proje hakkında da bilgi veren Çuhadar, “Dezavantaj­lı grupları hedef aldığımız bir proje bu.

Herkes için kütüphane projesinde canlı konferansl­ar veriyoruz. Uzmanlarla direkt iletişime geçip soru-cevap yöntemini kullanıyor­uz.

Herkes için kütüphane projemizde ODTÜ ile işbirliği içerisinde sertifikal­ı eğitim programlar­ımızda projelerim­izde mevcut. Her türlü kariyer planlama, Microso programlar­ı eğitimi vs. kütüphanem­iz bünyesinde yer almakta” diye konuştu.

istediği kitaba anında ulaşıyor

Kütüphane’ye gelen öğrenciler danışma bankosunda bulunan monitöre kitabın ismini yazıyor ve kitabın kaç adet, hangi raa ve nerede olduğuna dair bir bilgi fişi alarak istediği kitaba anında ulaşabiliy­or. Ödünç alma sistemiyle ayrıca bir kişi 3 kitabı 15 gün boyunca kullanabil­iyor. Her kitapta mevcut olan çiplerle kitaplar radyo frekanslar­ı ile takip edilebiliy­or. İnternet erişim merkezinde ise çağdaş kütüphanec­ilik hizmeti veriliyor. Tekerlekli sandalyeli engelli vatandaşla­r için ise kütüphane de onların fizikî özellikler­ine uygun ödünç alma sistemiyle kitaplar engelli vatandaşla­rın göz hizasına kadar inebiliyor.

istanbul - dha

 ??  ?? Merkez Kütüphanel­eri boyutunda olan Yaşar Kemal Kütüphanes­i’nin 80 bin adet kitap kapasitesi bulunuyor. Kütüphanen­in oturma kapasitesi ise 300 kişilik.
Merkez Kütüphanel­eri boyutunda olan Yaşar Kemal Kütüphanes­i’nin 80 bin adet kitap kapasitesi bulunuyor. Kütüphanen­in oturma kapasitesi ise 300 kişilik.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye