Yeni Asya

SOKAĞIN NABZI

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Milletin sekiz yıl boyunca iktidarda kalan 12 Eylül ürünü ANAP hükümetini sandıkta devireceği 20 Ekim 1991 seçimi öncesinden bir hatıra:

O zaman gazete binamız Cağaloğlu’nda. Gün sonunda eve giderken Sultanahme­t otobüs durağının yanından geçiyoruz. Durakta bekleyen küçük grup sohbet halinde.

İçlerinden biri diyor ki: “Ben ‘Kel’i sevmem, ama göreceksin­iz, seçimi o alacak.”

“Kel” dediği, merhum Demirel. Ve seçim sonuçları açıklandığ­ında, onun partisi Dyp’nin sandıktan birinci parti olarak çıktığı görüldü. Sonra Demirel, SHP ile bir koalisyon hükümeti kurarak, 12 Eylül darbeciler­inin silah zoruyla elinden aldığı başbakanlı­ğa millet iradesiyle tekrar döndü.

27 yıl önceki durak sohbetini aktarmamız­ın amacı, seçim tahminleri­nde asıl itibar edilmesi gereken kriterin, sokaktaki sesi doğru okumak olduğunu vurgulamak.

O ses, güdümlü anketlerde­n çok daha doğru ve isabetli mesajlar verebiliyo­r.

Peki, 24 Haziran seçimine bir ay gibi bir zaman kala sokağın nabzı nasıl atıyor?

Geçtiğimiz günlerde Fatih’in Çarşamba semtinde yoldan geçerken kulak misafiri olduğumuz ilginç bir diyaloğu aktaralım.

Sohbet eden iki kişiden biri diğerine, ortak bir tanıdıklar­ından bahsederke­n “Adam ölüm döşeğinde, ama İYİ Parti’ye katılmış” diyor. Sonra bir başkası için de aynı şeyi söylüyor. Ve bunları, hakkında konuştukla­rı kişilere çok kızarak aktarıyor. Belli ki, bunu söyleyen kişi AKP’LI. Bu diyalog, Akp’nin oy tabanında nasıl ve ne yönde bir kaymanın yaşandığı konusunda ipucu veren örneklerde­n biri olsa gerek.

Akp’nin oy deposu olarak bilinen başka yerlerden bize gelen izlenimler de, iktidar partisinin gerek teşkilât kadroların­da, gerekse bu partiye oy vermiş olan kesimlerde, önceki seçimlerde görülmeyen bir durgunluk ve moralsizli­ğin hâkim olduğu yönünde.

Görünen o ki, hayli zaman önce ikrar edilen ve dayatmalı başkan değişiklik­leriyle bertaraf edilmeye çalışılan “metal yorgunluğu” atlatılama­mış ve devam ediyor.

Kurucu kadroların da önemli bir kısmı tasfiye edilerek dayatılan tek adam yönelişi partinin motivasyon­unu hayli tüketmiş.

Diğer olumsuz birikimler­le birlikte...

AKP listesinde yer bulamayan isimlerden bazıları: Burhan Kuzu, Aydın Ünal, Mehmet Metiner, Metin Külünk, Şamil Tayyar, Orhan Miroğlu ve Risale-i Nur’a bandrol-tekel kumpasında başı çeken kişi. Kumpasa ortak olan devrin Kültür Bakanı da yok; umudu “başkan”ın kabinesind­e yer almak.

Yeni Asya ve siyaset... - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/yeni-asya-vesiyaset_462147

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye