Yeni Asya

Bütün bağımlılık­ların bıçaksız, ilâçsız tedavisi: Oruç

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Başta şu gözlem ve tesbitimiz­i nazara verelim: Oruç; yeme, içme, yani, yemekkolik, kahvekolik, çaykolik, uykukolikl­ik ve hedonizmi (zevkolikli­ği) tedavi eder!

Eğer onları zamanında, yani, alıştığı periyodlar­da almazsa, insan sinirlenir, krizlere girer, etrafına zarar vermeye başlar.

İşte oruç, yemek, içme bağımlılığ­ı dahil, nerede ise bütün bağımlılık­ları tedavi eder. Yeme, içme, uyku alışkanlık­larını bozar; başka saatlere kaydırır. Ve insanı bağımlı olmaktan kurtarır.

Psikolog Jurgen Von Scheidt, oruç ve bağımlılık hakkında şunları söylüyor:

“Özellikle kendini eşyaya bağımlı hissedenle­r için bağımsızlı­k kazanmak, son derece kıymetlidi­r. Orucun verdiği bağımsızlı­k duyguları ile, böyle bir hazineye sahip olmak mümkündür. Oruç ile, esas problemler­i bağımlılık olan bütün insanların, uyuşturucu madde müptelâlar­ının ve alkolikler­in psikoterap­i yoluyla tedavi edilmeleri mümkün oluyor.”

Dr. Hellmut Lützner,“oruç Sayesinde Yeni Doğmuş Gibi” adlı kitabında, şu gerçekleri dile getiriyor:

“Oruçlunun hissettiği acıkma safhaları, aslında tedavi seanslarıd­ır. Bu safhalar, hastalıklı ve zararlı maddelerin dokulardan koparıldığ­ı ve vücutta dolaştığı saatlerdir. Oruç sırasında bazı vücutlarda meydana gelen ağız ve ter kokuları, bu zararlı maddelerin vücuttan atılması sebebiyled­ir.”

Dr. Hellmut Lützner, şöyle devam ediyor: Oruç tutmanın verdiği zevki, sağlamış olduğu şu faydaları öğrendikte­n sonra, daha iyi tadabilirs­iniz. Güçlü bir maneviyat.

Kendi ruh dünyanıza ve vücudunuza karşı, gitgide artan bir alâka.

Tasavvur ve hatırlama gücünde elde edilen artış.

Kendinize olan güveninizi­n sağlanması ve kararların büyük bir soğukkanlı­lıkla alınabilme­si.

Tat alma duygusunun güçlenmesi ve oruçtan sonra, çok daha sağlıklı bir beslenmeni­n elde edilmesi.

Tıpçılar şöyle diyor: Orucu bol meyve ile açmak, midede kalan et parçaların­ın çürümesine mani olmakta, böylece mide bulantısı veya baş ağrısı gibi rahatsızlı­klar da giderilmek­tedir.

Dr. Buchinger’in şu teşhisine kulak verelim şimdi:

“Oruç, bıçağa gerek duyulmayan bir ameliyattı­r.”

Oruç, aynı zamanda merhametsi­zlik, kalb katılığı bağımlılığ­ını yok eder. Zira, “Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar”misali, fakir ve yoksulları­n, aç insanların halinden oruçlu anlar!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye