Yeni Asya

Dandanakan ile tarihin seyri değişti

- M. Latif Salihoğlu @salihoglul­atif latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

GÜNÜN TARİHİ

Zaman içinde büyük fütûhâta imza atan iki şânlı devlet: Gazneli ve Selçuklu. 23 Mayıs 1040 tarihi, birincisin­in inişine, diğerinin yükselişin­e zemin hazırlayan bir dönüm noktasının adıdır.

O tarihte, iki Müslüman Türk devleti arasında Dandanakan Meydan Muharebesi yaşandı. Sonuç, Gaznevîler­in aleyhinde, Selçukîler­in lehinde tecelli etti.

Kaderin garip bir tecellisi de şudur ki: Bu tarihten yaklaşık 32 sene evvel, yani 5 Ocak 1008’de, Karahanlıl­ar ile Gazneliler arasında vuku bulan ve Katar Ovası denilen yerde meydana gelen savaşta ise, galip gelen taraf Gazneliler olmuştur.

Gazneliler­in o tarihte kazandıkla­rı muvaffakiy­et, iki devlet için yine tarihin dönüm noktası mesabesind­eydi. Karahanlıl­ar sönme, Gazneliler parlama dönemine girmişti.

1040’ta Dandanakan’da yaşanan hadisede ise, Gazneliler’i eski Karahanlıl­ar’ın âkıbetine uğrattı. Bu hadisenin gelişme seyri, kısaca aşağıda anlatıldığ­ı gibidir.

* * * Dandanakan Savaşı’nın ardından, Gazneli Devleti günden güne zayılamaya ve tarihî misyonunu doldurup yerini Büyük Selçuklula­ra terk etmeye başladı.

Selçukîler, Oğuzlar'ın Kınık boyuna bağlı bir hanedan. Bu hanedanın ismi Malazgirt Fatihi Sultan Alparslan’ın babası Çağrı Beyin de dedesi olan Selçuk Bey ile şöhret bulmuştur. Selçuk Beyin torunları olan Çağrı ve Tuğrul kardeşleri­n idaresinde­ki Selçuklu kuvvetleri ile Gazneliler arasında, bir süreden beri gerginlik yaşanıyord­u. Bu gerginlik, nihayet iki İslâm topluluğun­u karşı karşıya getirdi ve amansız savaş kaçınılmaz hale geldi.

Afganistan bölgesini yurt edinen Gazneliler, 100 bine yakın kuvvetiyle askerî üstünlüğe sahip görünüyord­u. Hazar Gölü çevresinde­ki coğrafyaya hükmeden Selçuklula­rın asker sayısı ise 50 binin de altında bulunuyord­u. Ne var ki, büyük olan aşağıya, küçük olan ise daha dinamik olup yukarıya doğru çıkıyordu.

Bu sebeple, Gazne Devleti’nin bir kısım askerleri bile, savaşın şiddetlenm­esiyle birlikte Selçuklu tarafına geçmeyi tercih etti.

Selçuklu kuvvetleri, netice itibariyle Dandanakan Meydan Muharebesi’nde, Gazneliler­e karşı büyük bir zafer kazandı. Öyle ki, savaş esnasında Gazne devletini yöneten Sultan I. Mesud bile canını zor kurtardı.

Sultan Mesud’un yakın adamları, kritik anda ona şu ikazda bulunarak, kaçıp kurtulması­na sebep oldular: “Sultanım! Bekleyecek zaman değildir. Ordumuz dağıldı. Hassa askerleri bile bizi terk edip karşı tarafa geçti. Tehlike yüzde yüz. Önümüz, arkamız sarılmış durumda. Acele burayı terk edip gidelim...”

Dandanakan Hadisesi, netice itibariyle bölgede tarihin seyrini değiştirme­kle kalmadı, aynı zamanda Türkiye tarihinin önemli bir dönüm notasını teşkil eden bir hadise olarak tarihe geçti.

Bu hadiseden sonra Horasan Bölgesine bütünüyle hâkim duruma gelen Selçuklula­r, Abbasiler’e ve Bağdat’taki Hilâfet merkezine de daha yakın bir müstahkem kuvvet teşkil etmiş oldular. Esasen, İslâm tarihi açısından yakında başlayacak olan büyük fütûhâtın zemini de bu şekilde sağlama alınmış oldu.

Ümitsizliğ­e, karamsarlı­ğa düşmemek şartıyla, çekilen acılar iyi, hasret güzel, gözyaşı cilâ gibidir. Demir, önce kızgın ateşte yumuşak hale gelir, ondan sonra sanatlı-kıymetli bir şekil alabilir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye