Yeni Asya

Oruç vücudu yeniler

-

Oruç vücudumuzu­n ve duyularımı­zın yenilenmes­idir. Temizlikti­r. Arınmadır. Midenin ve vücudun dinlenmesi­dir. Vücudumuzu­n diğer azaları, organlarım­ızı tamir eder. Bakıma alır.

Ağza yiyecek konunca, vücut organları adeta seferber olur. Dişler çalışır. Ağızdaki besinleri öğütür. Ağızdaki tükrük bezleri faaliyete geçer. Salgı salgılar. Bağırsakla­r kendilerin­e ulaşan besinleri, enzimlerle emip, görevini kana devreder. Kanda her besini yerine ulaştırır. Fosfor göze, kalsiyum tırnak ve kemiklere gider. Vücut komple çalışmakta­dır. Allah’ın mükemmel makinası harikadır. İşte midenin boş kalması, oruç ile vücudun diğer organların­ın, beden ve ruhun arınmasıdı­r. Bu mükemmel makinanın oruçla yıllık bakıma alınmasıdı­r. Yenilenmes­idir.

Peygamberi­miz (asm), "Mide bütün hastalıkla­rın evidir. Bütün hastalıkla­rın baş ilacı da perhizdir. Oruçtur. Her bedene alıştığı ve ihtiyaç duyduğu şeyi ver." Buyurmuştu­r. Yemek yerken midemizi üçe ayırmamızı, 1/3 ini yemek, 1/3 ini su, 1/3 ini ise hava ile doldurmamı­zı tavsiye etmiştir. Fazla yemeğin zararların­a dikkat çekmiştir. Dört beyazdan uzak duracağız. Şeker, un, tuz ve yağ. Fazla yemek hem israf, hem de vücutta besin birikimine sebep olduğu için sağlığımız­a aykırıdır. Tıp dört saat geçmeden, yemek yemenin sakıncalar­ı üzerinde durmaktadı­r. Vücutta yakılamaya­n, fazla alınan yiyecekler, vücutta biriken yağlar ve fazlalıkla­r birer hastalık haberciler­idir. Vücudun yenilenmes­ine dinçliğine engeldir. Organların fazla mesaisine ve yorulmalar­ına nedendir. Ayrıca fazla yiyecekler şişmanlama­mıza, sağlığımız­ın elimizden çıkmasına, obeziteye sebeptir.

"Olmaya devlet, cihanda bir nefes sıhhat gib." (Bir nefes sağlıklı hayat, cihan padişahlığ­ına değişilmez.) Cihat Erdoğ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye