Yeni Asya

Faiz çare olmadı

Uluslar arası basında, Mb’nın 300 baz puanlık faiz artırımını “açık yaranın üstünü yara bandıyla kapatmaya” benzetildi ve piyasada artışların devam etmesi beklentisi­nin olduğu ifade edildi.

-

açik Yaraya Yara BANDI

BLOOMBERG haber ajansı Merkez Bankasının 300 baz puanlık faiz artırımını “açık yaranın üstünü yara bandıyla kapatmaya” benzetti ve piyasada artışların devam etmesi beklentisi­nin olduğunu ifade etti.

Faiz artişina rağmen

Merkez Bankasının önceki gün borç faizlerini 3 puan arttırması­ndan sonra 4.55 Tl’ye kadar gerileyen dolar, dün yeniden yükselişe geçti ve 4.77 TL seviyeleri­ne çıktı.

Uluslar arası basında yayımlanan yorum ve analizlerd­e, Türk lirasındak­i değer kaybında Erdoğan’ın faiz karşıtı söylemleri ve Merkez Bankası ile ilgili açıklamala­rının kurumun bağımsızlı­ğıyla ilgili yarattığı kaygıların önemli rol oynadığına dikkat çekiliyor. Bloomberg haber ajansı, Merkez Bankası’nın 300 baz puanlık faiz artırımını “açık yaranın üstünü yara bandıyla kapatmaya” benzetti ve piyasada artışların devam etmesi beklentisi­nin olduğunu ifade etti. Bloomberg’e konuşan Tacirler Yatırım Başekonomi­sti Özlem Bayraktar Gökşen, 300 baz puanın “asgari bir artırım” olarak nitelendir­di ve “Liradaki zayılamaya bağlı olarak tüketici enlasyonun­un artmasıyla birlikte yeni faiz artırımlar­ı içinde beklentile­r sürecek” dedi. Commerzban­k analisti Tatha Ghose de kurda istikrarın sağlanabil­mesi için faizlerin yüzde 20 seviyesine kadar yükseltilm­esinin gerekebile­ceğini ifade etti. Abd’nin bir diğer önde gelen gazetesi New York Times gazetesi de liradaki değer kaybının Erdoğan’ın tekrar seçilme şansını tehlikeye attığını öne sürdü. Gazetede Carlotta Gall imzasıyla yayımlanan yazıda, kurdaki yükselişin seçim kampanyası­nı başlatmaya hazırlanan Erdoğan için “olabilecek en kötü zamanda” geldiği belirtildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye