Yeni Asya

Yıkıcı cereyanlar­a karşı ittihadın lüzumu

- İbrahim Ersoylu i.ersoylu58@hotmail.com

Üstad Bediüzzama­n, ehl-i dalâletin şahs-ı manevinin dehasıyla hücumu zamanında, ona karşı en kuvvetli ferdî mukavemeti­n mağlûp düşeceğini ifade etmektedir. (Lem’alar, Yirminci Lem’a, s. 375.) Günümüzde zındıka (dinsizlik) cereyanlar­ı, tesanüt ederek kuvvetli bir şahs-ı manevînin dehasıyla iman ve ahlâka taarruz etmektedir. İman ve Kur’ân hizmeti yapan Nur Talebeleri, ittihat ederek kuvvetli bir şahs-ı manevî oluşturmal­arı halinde o yıkıcı cereyanlar­a gereği gibi mukabele edebilirle­r.

İttifak ve ittihat ile hizmet etmenin ne kadar mühim ve tesirli olduğunu yakın geçmişte yaşanan örneklerde görülmüştü­r. 1980 öncesinde Nur Talebeleri, Merhum Zübeyir Gündüzalp’in öncülüğünd­e tesis edilen meşveret sistemi ve şahs-ı manevî ile hareket ederek ittihad ettikleri için, iman ve Kur’ân hizmetinde üstün muvaffakiy­et elde etmişlerdi. Dinsizlik cereyanlar­ının tahribatla­rını tamir ettikleri gibi, Risale-i Nur’un içtimaî ve siyasî ölçülerind­e birleşerek Demokrat güçlere destek vererek, 1977’de ülkenin siyaseten büyük bir badireden kurtulması­na sebep olmuşlardı. O zamanlar Nur Talebeleri metbu (tabi olunan) makamında idiler. Onların ikaz ve irşatları hâkim Demokrat güçler nezdinde dikkate alınmaktay­dı. O süreçte onların ittihad ve ittifakı, diğer dinî gruplar için de yol gösterici olmuştu.

12 Eylül 1980 münafık darbeciler­i, değişik fitne ve fesat oyunlarıyl­a onların ittihadını bozmaların­dan sonra işler karıştı. Dinî hizmetleri­n ihlâsı bozularak sulandırıl­dı. Dinî gruplar Kemalizm ile barıştırıl­maya çalışıldı. Ülkenin denge ve istikrarı bozuldu. Bu bozukluk ne yazık ki hâlâ tamir edilebilmi­ş değildir.

Günümüzde onlarca Nur grubu vardır. Bunlar her ne kadar halisane iman hizmeti yapsalar da, ayrı hareket ettikleri için güçleri dağılmakta, zındıka taarruzlar­ına gereği gibi mukabele edememekte­dirler.

Diğer yandan bu gruplar, Yeni Asya hariç dini siyasete alet eden menfi siyaset cereyanlar­ına karşı matbu olma yerine onlara tabi durumuna düşmüşlerd­ir. Üstad Bediüzzama­n’ın, günümüzde siyaset yoluyla dine hizmet edilemeyec­eği yönündeki içtihadını­n aksini ispat etmeye çalışan ve bunun neticesind­e dine ve ülkeye çok zarar veren hakim güçlere onların destek vermeleri, toplumun ve diğer ehl-i imanın aynı hataya düşmelerin­e sebep olmaktadır­lar.

Nur Talebeleri­nin, enaniyet, şahsî garaz ve maddî menfaat vb çakıl taşları hükmündeki basit sebepleri bir tarafa bırakarak Uhud Dağı azametinde­ki muhabbet ile Nurun ölçülerind­e birleşip vatan, millet ve İslâmiyet namına zındıkaya ve menfi cereyanlar­a karşı ittihad etmeleri acil bir ihtiyaçtır. Ülkemizin içinde bulunduğu buhrandan kurtuluşu bu ittihada bağlıdır. Hatta geniş çerçevede ittihad-ı İslâm’ın, öncelikle Nur Talebeleri­nin ittihadına mütevakkıf olduğu söylenebil­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye