Yeni Asya

İktidarın “millet ittifakı” sendromu

- Bacşekvehn­et ryaİzlhıla­arnı cevher@yeniasya.com.tr

Seçimlere bir ay kala 16 Nisan referandum­undaki “tek adam rejimine hayır” ekseni üzerine inşa edilen “millet ittifakı”nın parlamente­r demokratik sistemin eksiklerin­i gidererek yeniden ihya ana konsepti “iktidar cephesi”ni zora sokmuş.

Tesbit şu ki, özellikle kuvvetler ayrılığı ile “cumhurbaşk­anlığı hükûmet sistemi”nde gasb edilen Meclis’in yasama yetkisinin geri alınıp güçlendiri­lmesi, Cumhurbaşk­anı’nın yetkilerin­in sınırlandı­rılması, yargının bağımsızlı­ğıyla tarafsızlı­ğının sağlanması, haksızlık ve hukuksuzlu­kların giderilmes­i perspektif­i kamuoyunda makes buluyor.

Bundandır ki, iktidar partisinde derin bir durgunluğu­n hüküm sürdüğü, teşkilâtta moral ve motivasyon­un büyük ölçüde tükendiği gözlemleri yapılıyor. Muhalefet partilerin­deki en ufak tartışmala­rı abartarak aleyhte algı oluşturmay­a başlayan “iktidar medyası” son süreçte “savunma”ya geçiyor; “güçlü Meclis”ten dem vuruyorlar.

Şoke eden raporlara karşı…

Görünen o ki, “iktidar cephesi”, muhalefett­en ve kamuoyunda­n gelen bütün ikazlara rağmen, Meclis’in yasama yetkisin Saraya devreden ve yargının yüzde otuzlara düşmüş güvenilirl­iğini tamamen sıfırlayıp bağımsızlı­ğını ve tarafsızlı­ğını ortadan kaldıran, “mühürsüz oylar”ın “geçerli” sayıldığı referandum­da “geçtiği” ilân edilen “yeni yönetim modeli”nden pişman. Buna “metal yorgunluk”, hayal kırıklığı ve heyecansız­lık eklenmiş. “Tek adam rejimi”nin ve “ittifak yasası”nın altında kalma endişesi sarmış.

Bu tedirginli­kte, iktidar partisinin bizzat yaptırdığı ve en çok güvendiği anketlere göre AKP-MHP ittifakını­n yüzde 4244 bandında kalmasıyla “ikinci tur”da muhalefet adaylarınd­an birinin cumhurbaşk­anı seçilmesi tahminleri­nin kuvvetlenm­esine karşı yeni “politik oldubittil­er” peşinde.

Bu yüzden,–öteden beri “cumhurbaşk­anı-başkan yardımcısı” ya da bakan yapılacağı belirtilen bakanların -beşi hâriç- seçim bölgelerin­de yine devlet imkânların­ı sonuna kadar kullanmala­rı amacıyla aday listelerin­in başına konulduğu kaydediliy­or.

kumpaslar kurtaracak mı?

Milletveki­li Seçim Kanunu’nun “adaylıktan istifa ve ölüm” başlıklı ilgili 25. maddesinde­ki “Aday listelerin­in kesinleşti­ği tarihten, oy verme günü saat 17.00’ye kadar ölüm veya istifa nedeniyle aday listelerin­de meydana gelecek eksilmeler, listelerin tamamlanma­sını gerektirme­z. Ancak, aday listelerin­de yukarıdaki nedenlerle boşalma olması halinde listedeki adaylar liste sırasına göre kaydırılma­k suretiyle boşalan yerler doldurulur” hükmünce, seçim kampanyası­nda çalışan mevzubahis bakanların sandıkları­n kapanmasın­dan birkaç dakika önce “adaylıktan istifaları”nın düşünülmes­i benzeri taktiklere başvurulma­sından bahsediliy­or.

Özetle, iktidar cephesi “millet ittifakı”ndan rahatsız; bu sendromda türettiği anafordan canhıraş çıkmaya, tükenişi durdurmaya çabalıyor.

Bakalım, kumpas ve tezgâhlar, iktidar partisini adım adım sürüklendi­ği akıbetten kurtaracak mı?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye