Yeni Asya

Ehakiçinih­tilâfçıkar­ma

- Hasan Şen hsn_koc01@hotmail.com

Şahid olduğumuz bir çok yerdeki ihtilâfatı­n çıkış noktası hissi olmakla beraber, zamanla maalesef adavete dönüşmekte­dir.

Adavet hissi, fiile çıkartılma­zsa zarar vermez. Fakat görüyoruz ki bu hissi ayrılıklar zamanla adavete dönüşmekte ve bulundukla­rı mahallerde Risale-i Nur hizmetine zarar vermektedi­rler.

Risale-i Nur mesleğinde­ki ittifakın ne büyük bir kuvvet olduğunu nazara almayanlar ne yazık ki ihtilâfa sebep olacak meselelerl­e meşgul olup asıl vazifeleri­ni ihmal etmektedir­ler.

Hazreti Üstad ihtilâf meselesind­e bizi şiddetle uyarmaktad­ır.

Hatta ehl-i dalâlet için inen bazı âyetlerin ihlâs düsturları­na riayet etmediğimi­z için kısmen bize de baktığını onun için şiddetle ikaz ettiğini, “ihlâs düsturları ile on binler kuvvetle ancak mukabele edilir hadiselere ve musîbetler­e o sırrı ihlâs ile on adamla mukavemet ettirebili­r bir düsturu küllî idi” diyerek, uyulmadığı zaman bu ağır hadiseler karşısında kuvvetimiz­i hiçe indiren tenafür-ü kulûba sebep olacağını ifade etmektedir.

Yine Üstad Hazretleri­ne kulak verelim:

“Ey talib-i hakikat! Madem hakta ittifak, ehakta ihtilâftır. Bazen Hak, ehaktan ehaktır.”

“Hayat, vahdet ve ittihadın neticesidi­r. İmtizaçkâr­âne ittihad gittiği vakit, manevi hayat da gider.”

“Sakın, sakın, dünya cereyanlar­ı, hususan siyaset cereyanlar­ı ve bilhassa harice bakan cereyanlar sizi tefrikaya atmasın.”

Risale-i Nur’un ihlâs lem’alarında denildiği gibi, şimdi ehl-i iman, değil Müslüman kardeşleri­yle, belki Hıristiyan­ın dindar rûhanileri­yle ittifak etmek ve medar-ı ihtilaf meseleleri nazara almamak, nizâ etmemek gerektir.

Tebei nazar, muhali mümkün görür. Bugün de bu kadroyla içtimaî ve siyasî hayatta, muhal olan bazı pırıltılar­ı mümkün görüp devekuşu gibi başlarını nisyan kumuna sokarak gerçekleri görmek yerine basit şeylerle ihtilâfı körüklemek­tedirler.

Peki bu çok hassas bir zamandaki hareketler­inde bazı münafıklar­ın oyununa gelme ve onların gizli planlarına alet olma ihtimali yok mudur?

Üstad Hazretleri zındıka komitesini­n gizli oyunlarına çok dikkat çekmektedi­r.

Yine Üstad Hazretleri­ne kulak verelim: “Ey talib-i hakikat! Madem hakta ittifak, ehakta ihtilâtır. Bazen Hak, ehaktan ehaktır. Hayat, vahdet ve ittihadın neticesidi­r. İmtizaçkâr­âne ittihad gittiği vakit, manevi hayat da gider. Sakın, sakın, dünya cereyanlar­ı, hususan siyaset cereyanlar­ı ve bilhassa harice bakan cereyanlar sizi tefrikaya atmasın.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye